kapat
07.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Kızılay çiftliği


Hayırseverler tarafından bağışlanan binalarda kurum personeli bir kuruş bile ödemeden yıllardır keyif çatıyor. Bağışlanan araçları da kullanan yöneticiler, ulufe dağıtır gibi akrabalarına çıkar sağlıyor..
17 Ağustos felaketinde açıkta kalan insanlara çürümüş çadır gönderen, depremzedelere gelen yardım malzemelerini çürüten Kızılay'daki skandallar dizisi bitmek bilmiyor. Kızılay'a bugüne kadar hayırseverler tarafından bağışlanan birçok ev ve apartmanın gelir elde etmek için kiraya verilmek yerine kurum yöneticileri ve personel tarafından tek kuruş kira vermeden lojman olarak kullanıldığı ileri sürülüyor...

KIZILHAÇ YAPTIRDI
SABAH'ın bir süredir sürdürdüğü araştırmalar sonucunda en çarpıcı örnek Etiler'de ortaya çıktı. Kızılhaç, 1970'li yıllarda Doğu Bloku ülkelerinden iltica edenlerin barınması için Etiler'de 127 dairelik "Dostluk Sitesi" kurdu. Bir süre mültecilerin konakladığı bina daha sonra Kızılay'a bağışlandı. Kurum, dairelerini ihaleyle kiraya vermesi gereken binayı kendilerine yakın personele tahsis etti. Yakıt, su ve hizmetli giderleri Kızılay tarafından karşılanan binanın sakinleri kira bedeli olarak bugüne kadar tek kuruş ödemedi...

MAÇKA'DA DAİRE
Kızılay yönetiminin kaynaklarını istediği gibi kullanabilmek için kilit noktadaki personele "sus payı" olarak peşkeş çektiği binaların bir diğerini de Maçka'da Swissotel'in karşısındaki Abacı Latif Sokak 13 numaradaki apartman oluşturuyor. Binanın sakinleri arasında; bazı üst düzey Kızılay yetkililerinin yanı sıra Yönetim Kuluru eski Üyesi Mustafa Güzeloğlu'na yakınlığı ile bilinen İstanbul Emlak İstimlak Şefi Hüseyin Yüksel de bulunuyor.

HİZMETLİ DE VAR
Kızılay'da çalışanlara tahsis edilen bir başka bina da Bakırköy'de bulunuyor. İncirli Türk-İş Caddesi 2 numaradaki 5 katlı Kısmet Apartmanı'nda Kızılay Çapa Kan Merkezi'nde sayman olarak görev yapan Elif Ağaçhan oturuyor. Binada, eşi Kızılay'da bir dönem müfettiş olarak görev yapan Ağaçhan'ın yanı sıra yönetime yakın kişilerin oturduğu öne sürülüyor..

Eşi Naim Topçu, oğlu ve geliniyle birlikte Zeynep Kamil Kızılay Kan Merkezi'nde hizmetli olarak görev yapan Asiye Topçu da Kızılay'ın bal tutup parmak yalayan personelleri arasında yer alıyor. 1985 yılında Ayşe Yaşar Güven tarafından bağışlanan Acıbadem İkbal Çeşme Sokak'taki 5 katlı binanın 3 dairesinde Topçu ailesi kalıyor. Diğer daire sakinleri de binada kira vermeden oturuyor.

OKTAY APAYDIN RAMAZAN YAZGAN

Cenazeleri ortada bıraktılar!
Kızılay'da 12 yıl çalışan Orhan Aslanoğlu, "Göztepe'de bir hayırseverin cenazesini apartmandan çıkarmak için adam bulunamadı" diye yakınıyor...

11 YIL 9 ay görev yaptığı Kızılay'da eski Genel Başkan Kemal Demir ile yeni Genel Başkan Ertan Gönen'in makam şoförlüğünü yapan Orhan Aslanoğlu, kurumla ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Görev yaptığı sürede korkunç olaylara tanık olduğunu söyleyen Aslanoğlu, bağışçılara reva görülenleri şu sözleriyle dile getirdi: "Kızılay yönetiminin, milyarlarca liralık dairelerini bağışlayanlara bile saygıları yoktu. Bağışçı ölünce cenazesi ortada kalıyor. Göztepe'de milyarlık dairesini Kızılay'a bağışlayan bir hayırseverin cenazesini apartmandan çıkarmak için adam bulunamadı. Bir çok cenazede tabutu taşımak için yoldan geçenlere dil döktük."

ULUDAĞ'DA TATİL
Kızılay'a ait resmi araçların üst düzey yetkililer tarafından özel işlerde kullanıldığını belirten Aslanoğlu şunları söyledi: "Hayırseverlerin bağışladığı lüks otomobiller yöneticilerin ailelerine tahsis ediliyor. Hafta sonralarında Uludağ'a kayağa bu arabalarla gidiliyor. Samsun ve İzmir gibi şehirlere yapılan özel gezilerde de bu araçlar kullanılıyor. Ambülanslar servis aracına dönüştürülüyor."

AKRABALAR YÖNETİME
Kızılay Merkez Yürütme Kurulu'nda görev yapanların akrabalarını kurumun kritik noktalarına yerleştirdiğini öne süren Aslanoğlu, bu uygulamalara ise şu örnekleri verdi: "20 yılı aşkın süreyle Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapan Fethi Gençkal'ın teyzesinin kızı olan 70 yaşındaki Saadet Ayla Atal, 42 yıldan bu yana İstanbul Şubesi'nde görevlidir. Önce memur, sonra şef ve müdür yardımcısı yapılan Atal günümüzde İstanbul Şube Müdürü yapılmıştır. Yine Merkez Yürütme Kurulu eski üyesi Mustafa Güzeloğlu da yakını Elif Ağaçhan'ı Çapa Kızılay Kan Merkezi Saymanı yapmıştır. Adamı Hüseyin Yüksel'i de Emlak İstimlak Şubesi'ne şef olarak atamıştır."

Çete suçlamaları
Kızılay'ın son kongresinde Genel Başkan adayı olup kaybeden Pendik Şubesi eski Başkanı Yusuf Topçu, kurumun bir çetenin elinde bulunduğunu öne sürdü. Topçu, "Eğer bu çete temizlenirse kurum halkın gönlündeki yerini alır" dedi.

Sağlıklı bir envanterinin bulunmaması nedeniyle kurumun gayrimenkul miktarının bilinmediğini söyleyen Topçu şöyle konuştu: "Bağışlanan gayrimenkuller sadece bazı yöneticilerin kafalarına kayıtlıdır. İstanbul Şubesi'nin yıllık 333 milyar lira geliri olduğu söyleniyor. Halbuki gider 660 milyar lira. Bu gayrimenkuller gereği gibi değerlendirilmiş olsa trilyonlarca liralık gelir elde edilir. Gözde yerlerdeki mülkler değerlendirilmek yerine üst yönetim tarafından işgal ediliyor."

İki kez görevden alındığını ve ikisinde de mahkeme kararıyla geri döndüğünü hatırlatan Topçu, "Şimdi üçüncü kez aldılar. İşlem yasadışıdır. Sadece hayırseverlerin çabaları ile yaptığımız 30 trilyonluk binalar ve verilen kaliteli hizmet bunları rahatsız etti. Yıllık 23 trilyonluk rant iştahlarını kabarttı" iddiasında bulundu.

 
2001 yılı Türkiye 1. Futbol Liginin şampiyonu kim olacak?

Fenerbahçe
Galatasaray
Gaziantepspor
Beşiktaş

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır