kapat
07.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Dilekler tutuldu hıdrellez kutlandı


Anadolu'da hâlâ yaşatılan "hıdrellez" geleneği dün Türkiye genelindeki aşırı yağmurlu havaya rağmen şenliklerle kutlandı. Halaylar çekildi dilekler tutuldu...
Hıdrellez dün birçok kentte çeşitli şenliklerle kutlandı. Şenlikler kapsamında, İstanbul Haliç'te balık tutma yarışması düzenlenirken Gaziantep'te de insanlar akla hayale gelmeyecek dilekler tuttu. İstanbul Unkapanı Köprüsü'nde yapılan balık tutma yarışmasına katılanlar, saat 12.00'den itibaren 1 saat süreyle en fazla balığı tutmaya çalıştılar. Yarışma sonucu, Feshane Uluslararası Fuar Kongre Sarayı'nda düzenlenen törenle, 233 adet balık tutan Cemal Çağrı'ya 100, 95 adet balık tutan Servet Uludağ'a 60, 80 adet balık tutan Cevat Çelik'e 40 ve en büyük balığı tutan Kemal Uludağ'a 100 milyon lira para ödülü verildi. En küçük kız ve erkek yarışmacılar Emine Canbaz (12) ve Turgay Özcan (12) ile özürlü Erkan Koç'a da birer plaket hediye edildi.

GAZİANTEP'TE HALAY
Gaziantep'te de, Karakoyunlular Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği'nce düzenlenen Bayseki Şenlikleri yapıldı. Karakoyunlu Boyu'na mensup aileler, Şahinbey ilçesine bağlı Mezere Köyü yakınındaki Bayseki Yaylası'nda toplandılar. Davetlilere alanda kurulan çadırlarda yemek ikram edildi. Karakoyunlu boyuna mensup ailelerin geçmişteki yaşamlarına ilişkin gösteriler yapıldı. Piknik yapmaya hazırlanan ancak aniden bastıran yağmura hazırlıksız yakalanan çok sayıda aile, şenlik alanından erken ayrılmak zorunda kaldı. Hıdrellez şenliklerinde yıllardır uygulanan bir gelenek bu yıl da bozulmadı ve yine enteresan dileklerde bulunuldu.

İŞTE BAZI İLGİNÇ DİLEKLER
HIdrellez dolayısıyla dilekte bulunanlar, evlenmek istiyorlar ise kağıda el ele tutuşmuş kız ve erkek resmi çiziyorlar. Ev isteyenler ev, çocuk isteyenler çocuk, birisinin ölümünü isteyenler ise yerde yatan bir insan resmi çizip, altına ölmesini istedikleri kişinin adını yazıyorlar. Ölüm dileğini taşıyan kağıtlar genellikle kaynananın ölümüne yönelik. Eşi ya da çocuğu alkole düşkün olanlar ise dilek kağıdına kırılmış içki şişesi çizerek, dileklerinin yerine gelmesini istiyorlar.

* Arkası kasalı, önü masalı damadım olsun.

* Kaynanam ölsün, kayınbabamın mirası bize kalsın.

* Eltime alınan elmas yüzük kaybolsun, onu da ben bulayım

* Evde kaldım, karşıma 1.80 santim boyunda, kara kaşlı, kara gözlü, kara saçlı bir erkek çıksın, ama o da olmuşken doktor olsun...

* Kaynanamın aldığı perdeler yansın.

* Allah eltime ev nasip etmesin, benim evim olsun.

İSTANBUL'DA ŞENLİK DÜZENLENDİ

Haliç'te kürek yarışması
İSKİ ve Büyükşehir Belediyesi tarafından, Hıdrellez nedeniyle düzenlenen şenliklerde, iki ayrı yarışma düzenlendi. İSKİ'nin düzenlediği balık tutma yarışına 7'den 70'e kadın erkek çok sayıda kişi ilgi gösterirken, yine Haliç'te düzenlenen "Hıdrellez Kupası" kürek yarışlarında Fenerbahçe birinci geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından, Haliç'te düzenlenen Hıdrellez Şenlikleri büyük coşkuyla kutlandı.

İSKİ tarafnıdan Unkapanı Köprüsü'nde yapılan ve yağmur nedeniyle gecikmeli başlayan balık tutma yarışmasına katılanlar, saat 12.00'den itibaren bir saat süreyle en fazla balığı tutmaya çalıştılar. Yarışma sonucu, Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Sarayı'nda düzenlenen törenle, 233 adet balık tutan Cemal Çağrı'ya 100, 95 adet balık tutan Servet Uludağ'a 60, 80 adet balık tutan Cevat Çelik'e 40 ve en büyük balığı tutan Kemal Uludağ'a 100 milyon lira para ödülü verildi.

Okan YILDIRIM

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır