kapat
07.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Bilgisayarlar ışık hızına kavuşacak!


Bilgisayarı çalıştıran tırnak ucu büyüklüğündeki işlemcilerde şu anda 70 milyon transistör bulunuyor. Bu sayı çok yakında 100 milyara yükselecek
Ölçüleri hızla küçülüyor, performansları çok kısa sürede katlanarak artıyor. Sözünü ettiğimiz teknoloji dünyasının en hareketli ve en dinamik alanı ise işlemci sektörü. Teknolojinin hızlı bir evrim geçirdiği yetmişli yıllarda kilolarca ağırlığında olan işlemciler bugün neredeyse gözle görülemeyecek hale geldi.

Bu gelişmenin ilk habercisi Intel'in kurucusu ve 1975-1987 döneminde başkanlığını yürüten Gordon Moor oldu. Moor 1965 yılında bilglisayar tarihine geçen ve "Moor Yasası" (Moor's Law) olarak bilinen: "Bilgisayar işlemcilerinin kapasitesi her 18 aydabir iki kat artacak" açıklamasını yaptı. 36 yıl önce Moor'un ne demek istediğini anlamayan insanlar bugün geriye dönüp baktıklarında onun ne kadar haklı olduğunu görüyor.

SİLİKON BİTİYOR
Ancak Moor bile işlemci dünyasının geleceği konusunda dikkatli konuşmaya başladı. Bugünün silikon temelli işlemci teknolojisinin en çok 2017 yılına kadar hayatta kalabileceğine işaret eden Moor, performans artışının devam edebilmesi için yeni teknolojilerin gelişmesi gerektiğini savunuyor.

Sektörün iki büyük rakibi Intel ve AMD gelecekte varolabilmek için büyük mücadele veriyor. AMD Athlon serisiyle, Pentium da yeni 4 modeliyle dikkatleri üzerine çekiyor.

INTEL LİDER
Dünya işlemci piyasasının yüzde 82'sini elinde bulunduran Intel sektörün mutlak lideri gibi gözükse de dengeler geliştirilecek yeni bir teknolojiyle hızla değişebilir. Ancak yeni ürünler hızla küçülse de teknoloji yatırımları astronomik seviyelere ulaştı.

Kısaca RAM olarak bilinen bilgisayar hafıza ünitelerinin yapıldığı fabrikaların ortalama maliyeti 1.2 milyar dolar. Bu rakam Pentium 4 fabrikasında 5 milyar dolara yaklaşıyor. Bir kıyas yapmak gerekirse, modern bir otomobil fabrikasının kuruluş maliyeti yaklaşık 650 milyon doları buluyor.

Dijital beynin yaratıcısı Moor işin üzerinde...
Geçen yıl AMD'nin ürettiği 1.3 MHz Athlon'a karşı Pentium 4 ile cevap veren Intel teknoloji yarışını da yeniden körükledi. 0.18 mikron (1 mikron = milimetrenin binde biri) teknolojisine göre üretilen günümüz Pentium 4 işlemcilerinin üzerinde 70 milyondan fazla transistör bulunuyor. İşlemcinin performansını doğrudan belirleyen transistör sayısı tırnak büyüklüğünde bir alan üzerine yerleştirilmiş. Transistörler o kadar küçük ki bunlardan bin tanesi yan yana konulduğunda bir saç telinin kalınlığına ulaşılabiliyor. Teknolojinin stratejik önemini gayet iyi bilen ABD Hükümeti Intel ve AMD ile birlikte 2005 yılına kadar 0.07 mikron teknolojisine uygun işlemciler üretmek için projelere maddi destek sağlıyor. Çalışmalar başarıya ulaştığında bugün 70 milyon transistörün sığdığı alana yakın gelecekte toplam 64 milyar transistör sığdırılacak. Böylece günümüzde 1.7 GHz (gigaherz) olan işlemci performansı 50 GHz'e kadar yükselecek.!

Bu jakuziye giren kolay çıkmıyor
Bİr jakuziden ne beklersiniz? Bu soruya verilen cevaplar arasında özellikle iki tanesi dikkat çekmiş. Birincisi jakuzinin büyük olması ve ikincisi kullanan kişiyi eğlendirmesi. Bu temel beklentilerden hareket eden üreticiler isteklere fazlasıyla cevap verebilecek bir ürün geliştirdi. Affinity adındaki cihazın toplam 60 farklı hava üfleyicisinin yanı sıra suyun sürekli sıcak veya soğuk tutulması için ısı terttibatı var.

Ancak hepsi bu değil. Jakuzinin DVD'ye bağlanabilir bir televizyonu ve dijital müzik seti bulunuyor. Surround sisteme göre yerleştirilmiş hoparlörler DVD'nin görüntü zevkini yüksek ses kalitesiyle bütünleştiriyor.

Broker gibi fare
.comMouse adındaki fare bugüne kadar karşılaştıklarınızın çok ötesinde. Doğrudan internete bağlanabilme yeteneğine sahip cihaz, anlaşmalı olduğu eBay, Amazon ve Stockwatch gibi sitelerde manşet olan haberleri küçük ekranına yansıtıyor.

Aman sıkı tutunun!
Emektar videonun tahtına kısa sürede oturan DVD teknolojisi tüm dünyada büyük ilgi görüyor. DVD'nin bu özelliğinden yararlanmak isteyen tasarımcılar çok renkli çözümlerle karşımıza çıkıyor. Bunlardan en ilginci ise "d-box" hidrolik ses simülatörü. Doğrudan DVD'ye bağlı olarak çalışan d-box hidrolik üniteleri film seyrederken oturduğunuz koltuğun kasasına monte ediliyor. İzlemekte olduğunuz görüntülerin ses efektlerini titreşim olarak koltuğunuza yansıtan bu cihaz DVD hayranlarına çok daha gerçekçi film izleme imkânı sağlıyor.

Wings hem iş hem eğlence için tasarlanmış
Wings dijital dünyanın en yeni ve becerikli ürünlerinden biri. Cihaz hem eğlence hem de iş hayatında kullanılmak üzere tasarlanmış. Wings ile MPEG-4 formatında yüksek çözünürlüklü video görüntü izlemenin yanı sıra, MP3 müzik dinlemek ve dijital oyun oynamak da mümkün. İş amaçlı olarak cihazın gelişmiş organizer özellikleri bulunuyor. Ayrıca istediğiniz gazete ve kitabı internetten indirip ekran üzerinden okuyabiliyorsunuz.

Kontrol parmağın ucunda
Bİlgİsayar faresini elinizde tutmak zorunda kaldığınız dönemler geride kaldı. FingRing adındaki yeni ürün aynı bir yüzük gibi parmağa takılıyor ve bilinen tüm fare özelliklerine sahip. Kablosuz veri transferi yapabilen cihaz ile uzak mesafelerden bile dilediğiniz işlemi yapabiliyorsunuz.

Gateway rüzgar gibi
Gateway, Solo dizüstü bilgisayar ailesinin en yeni üyesi Solo 9500'ü tanıttı. Yalın tasarımı yanı sıra 1 GHz işlemci ve 15.7" ekran gibi ileri teknolojilere sahip Solo 9500, PC gücünde dizüstü bilgisayara ihtiyaç duyanlar için ideal bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Cihaz Intel Pentium III 700MHz, 800MHz ve 1 GHz işlemci konfigürasyonları ile kullanıcısına yüksek performans ve konforlu çalışma imkânı sağlıyor.

40 GB'lık küçük dev
GelİŞen bilgisayar teknolojisi veri depolama sorununu yarattı. FlipDisk bu soruna çözüm olmaya aday. Cihaz 40 GB'lık kapasitesiyle taşınabilir cihazlar için fazladan kayıt imkânı tanıyor.

MAHMUT SANCAK

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır