kapat
07.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

470 bin işçi için kader toplantısı


Türk İş ile hükümet masaya oturuyor. Hükümetin sözleşmede işçi memur maaş dengesini korumaya çalışması ipleri geriyor
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ve Maliye Bakanı Sümer Oral, bugün Türk-İş heyeti ile kamuda çalışan 470 bin işçinin kaderini masaya yatıracak.

Bakanlar, Türk-İş Başkanı Bayram Meral'e hükümetin toplu iş sözleşmelerine ilişkin yeni zam önerilerini sunacak. Türk-İş Başkanlar Kurulu ise yarın olağanüstü toplanarak, yeni önerilere ilişkin hükümete vereceği cevabı belirleyecek.

MERAL UMUTLU
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, görüşmelerde temel sorunun hükümetin birinci altı ay için teklif ettiği yüzde 18'lik zammın kök ücretlere yansıtılmayarak 2002 yılı içinde ödenmesi teklifinden kaynaklandığını belirtti. Meral, ücretlere 2, 3 ve 4'üncü altı aylar için gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılmasını teklif ettiklerini, hükümetin ise ücretlere öngörülen enflasyon oranında zam yapılmasını önerdiğini belirtti. Meral, talep ettikleri zam oranlarının aşırı değil, makul bir talep olduğunu söyledi.

FARKLAR 2002'DE
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, kamu işçilerinin ilk 6 aylık zamlarının 2002'de ödenmesini kabul ettiklerini aktardı. "Bu fedakârlığı yaparken, krizden çıkmanın gayretini en güzel şekilde ifade ettiler. Sözleşme yaparken kantarın topunu fazla kaçırmamalıyız. Şimdiye kadar olumlu bir safhada müzakere ettik. Meseleyi tatlıya bağlamak için uğraşıyoruz ama daha mesafeler var" dedi.

Hangi taraf ne istiyor?
HÜKÜMET ücretlere birinci altı ay için yüzde 18 zam yapılmasını, ancak bu zammın kök ücretlere yansıtılmayarak 2002 yılı içinde toplu halde ödenmesini istiyor. Ayrıca Temmuz ayından itibaren 6'şar aylık dönemler halinde öngörülen enflasyon oranında zam yapılmasını, gerçekleşen enflasyonun, öngörülen enflasyondan fazla çıkması durumunda farkın ödenmesini de teklif ediyor.

Türk-İş ise ücretlere birinci altı ay için yüzde 25 zam ve yüzde 5 refah payı eklenmesini, 2, 3 ve 4, 6'ıncı aylar için gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılmasını talep ediyor.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır