kapat
07.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Yem olmayacağız


Peugeot, dünyada 2.5 milyon adet satan 306 modelinin yerini alacak 307'yi çıkardı. Ar-ge faaliyetlerine 1 milyar dolar harcanan 307, şirketin lokomotifi olacak
Fransız Peugeot, yeni modeli 307'nin test sürüşünü dünya basını birlikte Fas'ta yaptı. Türk gazetecilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 70-80 kişilik grup şirketin büyük umutlar bağladığı yeni otomobili 307'yi Fas'ın çöl yollarında deneme fırsatı buldu. Dünya otomobil devlerine adeta meydan okuyan PSA Group'un (Peugeot-Citroen) lokomotifi olması beklenen 307, Avrupa'da yüzde 40 gibi yüksek bir paya sahip M1 segmentinden (orta alt sınıf) büyük sayılabilecek bir pay almayı hedefliyor. Çünkü şirket yetkikilerine göre, otomotiv devi olmanın yolu, orta alt segmentte sağlanacak başarıdan geçiyor. Son 3 yılda 9 yeni model çıkararak atağa kalkan şirket, önümüzdeki 3 yıl içinde ise tam 25 yeni model piyasa sürecek. Şirketin piyasadaki gözbebeği ise tartışmasız yeni modelleri olan 307 olacak. Ünlü Türk tasarımcı Murat Günak'ın tasarımını yaptığı 206 ile tüm dünyada yakaladığı başarının da rüzgarını arkasına alan şirket, 307 modelinin araştırma geliştirme harcamaları için toplam 1 milyar dolar harcadı. Yeni Peugeot 307, dünyada 2.5 milyon adet satarak, bir efsane halini alan 306 modelinin yerini alacak. 306 modelinin üretimi ise station wagon haricinde Haziran'a kadar duracak. Aracın hedefi piyasadaki Volkwagen Golf'ün hegomonyasına son vermek olacak. Şirketin yeni umudu 307'den bu yıl 300 bin adet üretilirken, önümüzdeki yıl bu rakam 500 bine çıkarılacak. Yetkililer 300 bin aracın tamamı için şimdiden siparişlerin alındığını kaydederek, "306'da yakaladığımız büyük başarının da üstüne çıkacağız" diyor.

Dev otomotiv şirketlerinin, birleşerek büyümesine karşılık PSA Grubu (Peugeot-Citroen), kendi ayakları üzerinde duracağını ısrarla belirtiyor ve ekliyor:

"Piyasada kalacak 5 büyük otomotiv devinden biri de biz olacağız." Satışlarını 3 yılda yüzde 40 artıran Fransız otomotiv şirketi, son yıllarda Fiat, Ford ve Nissan gibi şirketlerle çeşitli işbirliklerine gitmesine rağmen, hiçbir otomotiv grubuyla ortaklığa gitmeyeceğini ısrarla belirtiyor.

Haziran'da Türkiye'de
Türkİye'de piyasaya sürdükleri yeni modellerle büyük atak yapan Peugeot, 307 modelini Haziran'ın ilk yarısında piyasaya sürecek. Araç, 3 ve 5 kapılı seçeneklerinin yanı sıra 3 farklı motor versiyonu ile pazara sunulacak. Peugeot Türkiye Genel Müdürü Pierre Louis Colin, 307 ile iddialı olduklarını belirterek, "Yaza hızlı giriyoruz. Yılsonuna kadar 6 bin adetlik satışa ulaşacağız" dedi. Fransa'da satışa sunulan 307'nin fiyatı 15.5-17 milyar arasında değişiyor. Aracın Türkiye fiyatı henüz belli değil ancak 307'nin, Peugeot 206 CC gibi Fransız Frank'ı ile satılmayacağı belirtiliyor.

Faslılar bile "En büyük Galatasaray" diyor
Yaklaşık 450 kilometrelik parkurda yapılan 307 test sürüşünde ilginç anlar yaşandı...

* Fas'ın Taroudant şehrine 4 yıldır yağmur yağmıyor. Halk kuyulardan temin edilen suyun kendilerine yettiğini söylüyor.

* Şehirde bütün yapıların renginin kırmızı olması dikkat çekiyor. Bunun nedeni bu rengin Fas'a ve Afrika ülkelerine özgü olması.

* Troudant'da faytoncular ve garsonlar bile "Galatasaray" diyor. Cimbom'un Avrupa'nın en büyük takımı olduğunu belirten yöre halkı, Hagi diye tezahürat yapıyor.

* Sokakta yürüyen kadınların hangi bölgede yaşadıkları, giydikleri çarşaf renginden anlaşılıyor. Erkekler ise sıcaktan korunmak için kapişonlu cüppeler giyiyor.

307'de 8 adet hava yastığı var
Peugeot 307'nin 3 farklı motor versiyonu bulunuyor: 1.6 lt 100 bg, 2.0 lt 138 bg ve 2.0 lt HDİ 90 bg. 3 ve 5 kapı olmak üzere 2 farklı seçeneği bulunan aracın şimdilik otomatik vitesli versiyonu yok. Aracın otomatik versiyonu Ağustos ayında piyasaya sürülecek. 14 lt'lik benzinli ve dizel versiyonlar da yakın zamanda yollara çıkacak.

İlk defa Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergilenen aracın tam 14 rengi var. Yeni 307, 306 modelinden 14 santimetre daha yükseltilerek, iç hacmi daha konforlu hale getirilmiş. Araçta klima, 8 adet hava yastığı, CD Player, ABS ve ESP gibi ekipmanlar standart olarak yer alıyor.

METE TANSU

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır