kapat
07.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 

Turist Tito döndü


İlk uzay turisti Tito, 8 günlük 'tatili' sonrası dün Dünya'ya döndü. Yorgun olan Amerikalı işadamı, etrafına gülücük dağıtmaya çalıştı
Dünyanın ilk uzay turisti Amerikalı milyarder Dennis Tito, 8 gün süren "tatilini" tamamlayarak dünyaya döndü. Tito ve iki kozmonot, Talgat Musabayev'le Yuri Baturin'i taşıyan Soyuz kapsülü dün sabaha karşı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı ve 3 saatlik yolculuğun ardından Kazakistan'a ulaştı. Dönüş yolculuğu öncesi Tito ve kozmonotlar Moskova'daki kontrol merkeziyle son kez video bağlantısı kurdu. Heyecanlı olduğu her hareketinden belli olan Tito, uzaydaki son dakikalarında "Rüyalarım gerçek oldu. Hayatımın en önemli anıydı. Bana yardımcı olan herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

AMERİKALI'DAN SOĞUK VEDA
Tİto'nun yolculuğuna başından beri karşı çıkan Amerikalılar'la Tito arasındaki soğukluk ayrılışta da devam etti. Uluslararası Uzay Ustasyonu'nun Amerikalı astronotu Jim Woss, Tito'yla birlikte dünyaya dönecek olan Rus kozmonotlarla kucaklaşırken, Tito'ya el sallamakla yetindi.

MİDE BULANTISINA KARŞI TUZLU SU
Tİto, dönüş yolculuğunda artacak basınçtan etkilenmemek için 2 ayrı hap ve tuzlu su içti. Ardından kapsüle binildi ve dönüş yolculuğu başladı. 3 saatlik yolculuktan sonra dünyaya varan kapsül, bir süre yörüngede dolaştı.

ARJANTİN ÜZERİNDEN ATMOSFERE GİRİLDİ
Kapsül yörüngede, mutfak ve banyonun bulunduğu modülden ayrıldı. İniş modülünün ağırlığı 3.3 tona düştü. Modül, Arjantin üzerinde atmosfere girdi ve Kazakistan'ın başkenti Astana'nın 300 km batısındaki Arkalyk'e doğru inişe geçti.

TİTO'YU KAZAK LİDER KARŞILADI
İnİŞ sırasında meydana gelebilecek aksiliklere karşı 3 keşif uçağı, 10 helikopter, 4 arazi aracı ve 300 kişilik yardım ekibi hazır bekledi. Kazakistan lideri Nazarbayev de Arkalyk'te Tito'yu karşılamak için bekleyenler arasındaydı. 3 Kazak kızı da Tito'ya kırmızı gül sundu. Kapsül, planlanan süreden 6 dakika önce, hesaplanan noktanın 15 metre ilerisine indi.

'Cennette gibiydim'
20 milyon doları bastırıp uzaya giden Tito, "yukarısını" böyle tanımladı. Tito, "3 yıl sonra yine gidebilirim" dedi

Tİto'yu taşıyan kapsül, TSİ 08.35'te Kazakistan'a iniş yaptı. Tito'nun yeryüzüne ayak bastıktan sonraki ilk sözleri "Cennette gibiydim" oldu. "İyi bir uçuş ve yumuşak bir iniş oldu. Rüyalarım gerçekleşti" diyen Tito, tekrar uzaya çıkıp çıkmayacağı sorusuna, "Hayır, bu deneyimi başkaları da yaşamalı" cevabını verdi. Kısa bir süre sonra "Belki 3 yıl sonra olabilir" diye espri yaptı. Yorgun gözüken Tito, pek konuşmadı. Basının Tito'ya olan ilgisi kozmonot Musabayev'i biraz kızdırdı. Çünkü Musabayev'in "Kazakistan'ın kuruluşunun 10'uncu yılı nedeniyle yanımda Kazakistan toprağı, bayrağı, bir Kur'an ve Nazarbayev'in Ruhname kitabını götürdüm" açıklaması pek ilgi görmedi.

YERİNDEN KALKAMADI
DİNÇ ve sağlıklı görünen kozmonotlar Baturin ve Musabayev, sağlık kontrolü için hastaneye yürüyerek gitti. Bitkin ve rengi sararmış görünen Tito önce yürümeye çalıştı. Ancak başarılı olamadı. Hastaneye tekerlekli sandalyeyle götürüldü.

AMERİKA'DA DİNLENECEK
60 yaşındaki Tito'nun yol yorgunluğunu atlatabilmesi için uzun bir süre California eyaletinin Santa Monica kentindeki evinde dinleneceği açıklandı.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır