kapat
05.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İstanbul'dan kaçan kurtulur


Taşı toprağı altın, diye İstanbul'a gelenler memleketlerine dönmeye başladı. Son beş ayda imkanı olmayan 54 aileye ve 550 kişiye Büyükşehir Belediyesi göç yardımı yaptı...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kontrol Daire Başkanlığı'nın kayıtlarına göre, günde 20 aile, İstanbul'dan memleketlerine göç etmek için başvuruda bulunuyor. Bu ailelerin yanısıra her gün ortalama 30 kişi de Büyükşehir Belediyesi'nden 'Memleketime döneceğim ama param yok' diyerek 'yoksul sevki' kapsamında otobüs bileti parası istiyor.

Şu sıralar İstanbul'dan göç etmek için 40 ailenin sırada olduğunu belirten Kontrol Daire Başkanlığı yetkilisi Ömer Bayraktar, 'Günde 20 aile İstanbul'dan gitmek için bize başvuruyor. Bu ayda 600 aile eder. 2001 yılında şu ana kadar 54 aile memleketine döndü. Yaptığımız tespitlerin ardından 40 aileyi de sıraya aldık' diyor.

Bunlar sadece belediyenin elindeki veriler. Birçok aile de kendi imkanlarıyla memleketine ya da iş bulabileceği bir başka kente gidiyor. Ayrıca ekonomik krizin İstanbul'a göçü, neredeyse bıçak gibi kestiği de biliniyor.

ESNAF VE İŞSİZLER
İstanbul'da aradıklarını bulamayıp göç edenlerin yüzde 90'ının kenar mahallelerde yaşayan işçi, esnaf ve işsiz kesim olduğunu kaydeden Bayraktar, ekonomik krizle birlikte göç eden aile ve kişi sayısında artış olduğunu söylüyor. Göç sayısının 17 Ağustos depremine oranla artış gösterdiğine dikkat çeken Bayraktar, "Geçtiğimiz yıl 166 aile göç etti. Bu sayının bu yıl yüzde 200 artışla 300'ü aşacağını tahmin ediyoruz. İstanbul'dan son beş ayda 54 ailenin, 550 de yoksulun gitmesi önemli bir rakamdır" diyor.

4 YILDA PES ETTİLER
Ekonomik krizin geri dönüşe zorladığı ailelerden sadece biri olan Akkuş Ailesi de hayallerini bohçalayıp memleketleri, Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nin yolunu tuttular. 1996'da İstanbul'a gelen Akkuş ailesi de İstanbul'dan vazgeçti. Akkuş Ailesi, İkitelli'deki evlerini boşaltırken, "İstanbul bizim için bitti, artık kendi topraklarımızda hayatımızı sürdüreceğiz" diyerek, Tunceli'nin Ovacık İlçesi'ne döndü.

Geri dönmeye ekonomik gücü yetmeyen ailelere taşınmaları için destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yardımıyla, 5 yıl sonra umutlarını da memleketi Tunceli'ye götüren Akkuş Ailesi'ni İkitelli'den uğurladık.

Berberlik yapan 50 yaşındaki baba Ali Akkuş, işinden beklediği kazancı bulamadığını söylerken geri dönüşün sebeplerini şöyle özetledi:

ELVEDA İSTANBUL
"Kocasinan'da berberlik yaptım. Üç kızım, bir oğlum var, toplam 6 kişiyiz. Kriz bizi çok etkiledi onun için memleketime gideceğim. Parasızlık, kirayı ödeyememek bizi çok üzdü. Memleketimizde iyi kötü eker biçeriz, geçimimizi sağlarız. Kızım üniversitede okuyor, onu okutmaya artık gücüm yetmiyor. Buraya gelirken çocukların okulu vardı aklımızda. Şimdiyse memlekete dönüp onların okul masraflarını karşılamayı düşünüyorum."

CEVAHİR AKKUŞ

'Davar otlatacağım'
Çocukları düşünmekten uyuyamıyorum. Parasız, borçla geldik, borçlar bitmeden dönüyoruz. Bütün çevremiz de burada ama bakın şöyle etrafımıza, akrabalardan hiçbiri yok yanımızda. Orada anne babamız, ziyaret edecek yerimiz yok. İstanbul'da kalanlar, eğer köylerinde toprakları varsa hiç durmasınlar. Ben şu anda dağda davar otlatmayı tercih ediyorum İstanbul'da yaşamak yerine...

ALİ AKKUŞ

Yeni Tunceli berberi
Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Krizden önce 65 milyon lira kira verirken, şimdi 85 milyon ödüyorum. Hatta 100 milyon yaptı, yalvar yakar 85'e düşürdük. Ne umutlarla gelmiştik. Ailede bir oğlum, bir de ben çalışıyorum. 500 milyon verip de memlekete gidemezdim. Belediyeden yardım istedim. Tunceli'de ilk iş dükkanı açmak olacak. Dükkanı 50 milyona kiraladım, orada çalışacağım.

ŞENAY SUSAL

'Gitmek istiyorum'
10 yıldır İstanbul'dayız. Eşimin Doğu'da iş sahası olmadığı için gitmek istemiyor ama ben çok istiyorum. Giden adam hayvancılık yapar orada, kırsal kesim olduğu için fabrika yok, bir şey yok. Ancak devlet hayvancılığa teşvik etmiyor. Bu yüzden gidemiyor insanlar. Devlet Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ne yatırım yapmalı. Yoksa herkes memleketinde yaşamayı ister, İstanbul'da kirlilik var, işsizlik var.

Sayılarla göç
2001 Yoksul Sevki Sonuçları'na göre, toplam 54 aile memleketine göç ederken, 12 aile Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ne, 29 aile Karadeniz Bölgesi'ne, 3 aile Akdeniz Bölgesi'ne göç etti.

Ocak 2001

Eşyalı göç: 7 Aile

Yoksul sevki: 96 Kişi

Harcanan para: 3.118.040.000 TL

Şubat 2001

Eşyalı göç: 14 Aile

Yoksul sevki: 166 Kişi

Harcanan para:

4.429.810.000 TL

Mart 2001

Eşyalı göç: 13 Aile

Yoksul sevki: 155 kişi

Harcanan para:

5.132.250.000 TL

Nisan 2001

Eşyalı göç: 16 Aile

Yoksul sevki: 133

Harcanan para:

4.554.950.000 TL

Emre KULCANAY-Alper URUŞ

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır