kapat
05.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

iste yatirim
 

Köhler'in kaderi Türkiye'nin elinde


IMF Başkanı Köhler yeniden yapılanmaya gidiyor. IMF artık uzun vadeli fon aktarmayacak, sadece fikir verip program ayrıntılarını ülkelere bırakacak. Köhler'in ilk sınavı Türkiye...
IMF ve Dünya Bankası ile ilgili ilk çatlak sesler, 1997 yılında başgösteren ve veba gibi tüm Uzak Doğu ülkelerini saran ekonomik kriz ile çıkmaya başladı. O dönem IMF'nin başında olan kişi, Michael Camdessus'ydu. Tayland'ın, para birimi 'baht'ı devalüe etmesiyle başlayan ve Rusya'nın moratoryum ilan etmesiyle sonuçlanan kriz, emeklilik süresi dolmasına altı ay kala Camdessus'yu koltuğundan ayrılmak zorunda bıraktı.

IMF İcra Direktörleri Kurulu, Fransız başkanın yerine, tam bir yıl önce Hörst Köhler'i atadı. Amaç, gençliği ve üstün bilgisiyle IMF'nin sarsılan imajını tazelemekti. Bunun için Köhler'in elinde, iki tane çok iyi fırsat vardı: Kurtuluş umudunu IMF destekli programlara bağlayan Türkiye ve Arjantin...

KAYNAKLAR ZORLANDI
Ancak önce Arjantin krize girdi ve Köhler 40 milyar dolarlık bir yardım paketinin altına imza atmak zorunda kaldı. Sonra Türkiye'nin ardı ardına girdiği iki kriz, önce 6, sonra 10 milyar dolarlık ek kaynak çıkışına neden oldu. IMF ve Köhler artık eleştirilerin odağındaydı. Türkiye yardımı, Fon'un kaynaklarını bile zorlamıştı.

Köhler, başkanlığının birinci yılını işte bu sıkıntılar içinde geçirdi. Yaklaşık bir aydır Türkiye'yi ve IMF'yi savunmak zorunda kalan Köhler, Fon'un ciddi bir yeniden yapılanmaya gitmesi gerektiği yolunda karar aldı. Financial Times gazetesi, dünkü sayısında işte bu noktaların altını çizen ve Köhler'in kafasındaki yeniden yapılanmanın ayrıntılarını anlatan bir yorum yazısı yazdı.

Financial Times'ın yorumuna göre, IMF yeniden yapılanacak. Fon, programların ana hatlarıyla ilgilenecek, detayları ise hükümetlere bırakacak. Böylece çok daha hızlı ve etkili karar alabilecek olan IMF her başarısızlığın ardından suçlu konumunda kalmayacak. Dün Türk Telekom ile ilgili yapılan açıklama, bunun ilk adımı olarak yorumlandı.

YENİDEN YAPILANMA
Fon artık ülkelere uzun vadeli ve çok büyük miktarlarda kaynak aktarmayacak. Yaptığı yardımın takibini de sıkı şekilde yapacak. IMF'nin, gelecekte elindeki parayı çok daha hesaplı kullanmayı düşündüğü vurgulanıyor.

Fon'un en çok eleştirilen yönlerinin başında ise ülkelere sağlanan kaynağın kullanımı konusunda hükümetlerden yeterli miktarda düzenleme talebinde bulunmaması geliyor. İMF'nin bugüne kadar yalnızca Endonezya'dan yardım karşılığında toplam 140 yapısal düzenleme istediğine işaret eden FT, bu tutumun diğer ülkelere karşı da uygulanmasının doğru olacağı yorumunu yaptı. Gazete yorumunu, şu çarpıcı sözlerle tamamladı: "Özellikle Türkiye ve Arjantin hükümetleri bu kez başarmak zorunda. Çünkü alınacak olumsuz sonuç, sadece kendilerini değil, IMF Başkanı Köhler'i de yerinden edecek."

IMF: Yasaların ayrıntısı sizin işiniz, biz niyete bakarız
Kamuoyunda Telekom yasası ve Türkiye'ye gelecek para yardımlarıyla ilgili yürütülen tartışmalara IMF'den yanıt geldi: "Biz Telekom yasasının genel amaç ve prensipleriyle ilgileniyoruz, yasanın ayrıntıları ve uydu satışlarına karışmayız."

Dün bir açıklama yapan IMF, "Türkiye uydularının satışı konusunda kendi kararını kendisi verecek'' denildi.

IMF'in ilgilendiği temel prensipler arasında ise Türk Telekom'un yüzde kaçının özelleştirileceği, planlanan satış takvimi ve tüm bunların ekonomik programa sağlayacağı katkı bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Köhler'in yeniden yapılanma planı çerçevesinde, IMF'nin bundan böyle programların yalnızca ana hatlarıyla ilgileneceği belirtilerek, detayların programın uygulayıcısı ülkelere bırakılacağı ifade edildi. Washington'daki finans çevreleri telekom satışlarının dünya piyasalarında talep görmediğini belirterek "Türkiye'den mucize beklemiyoruz"yorumu yaptıkları belirtiliyor.

TÜRKİYE BU KEZ SÖZÜNÜ TUTMALI
Financial Times, Türkiye'nin daha önce uyguladığı ve başarılı olamadığı programlara dikkat çekerek, şu yorumu yaptı: Türk Hükümeti, bu kez sözünü tutarak programları sonuna kadar uygulamak zorunda. Çünkü bu kez sözkonusu olan sadece Türkiye'nin değil, IMF Başkanı Hörst Köhler'in de kariyeri. Türkiye'nin bu sefer de başarısız olması halinde oluşacak zararın artık altından kimse kalkamaz..."

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır