kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

'Memleketini seviyor hanımefendi'

Yatırım yapmaktan her ne pahasına olursa olsun vazgeçmeyen işadamları haftasonu Adana'da buluştu. Sakıp Sabancı'yı yatağa düşüren grip, onun Adana'ya gelmesine engel olmuştu ama dostları HiltonSA'nın açılış gününde Sabancı Ailesi'ni yanlız bırakmamıştı.

Sakıp Sabancı, 15 gün kadar önce Erzurum'da İbrahim Polat'a ait otelin açılışına katılmıştı ancak çok istediği halde kendi otellerinin açılışına gelememişti. Sohbet sırasında 'Kader işte' diyerek Sakıp Sabancı'nın gelemeyişine üzüldüğünü belirten İbrahim Polat'a, otelin doluluk oranını soruyorum. "Biraz önce konuştum. Yüzde 30'lar seviyesindeymiş. Eskiden Haziran'a kadar kar kalkmazdı o bölgelerde. Şimdi öyle değil. Ama yine de memnunuz" diye cevap veriyor.

Yanımızda oturan erkek giyimin önde gelen isimlerinden Sarar'ın sahibi Cemalettin Sarar'ın ise Eskişehir'de 20 bin adet gömlek üretecek yeni bir fabrika yatırımına giriştiğini öğreniyorum. Krizin bel büktüğü bu günlerde yatırım haberleri bizi heyecanlandırıyor. İbrahim Polat araya girerek, "Memleketini seviyor hanımefendi" diyor.

Aslında Sarar da krizden etkileniyor. Çünkü onlar iç piyasaya TL ile mal satmışlar. Yani alacakları Türk Lirası, ancak borçları dolar. Anlatılanlara bakılırsa, onlar da küçülmüşler ama ne de olsa başta Amerika, Japonya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere yurtdışına ihracat yapıyorlar ve bu yüzden de daha az sıkıntı çekiyorlar. Üstelik de yeni yatırımlara cesaretle girişiyorlar. Cemalettin Sarar, dün Akmerkez'de bir mağaza açtı. 'Bu kadar çok yurtdışına ihracat yaparken Akmerkez'de mağaza açmaya ne gerek var' diyecek oluyorum, Sarar "Prestijimiz ve kalitemizi ispat etmek için" diye cevap veriyor. Yakında Galleria'da da bir mağaza açacaklarını öğreniyorum. Sarar iddialı konuşuyor: "Avrupa'da 3 bin marka satılan takım elbiseleri biz Sarar mağazalarında 290 milyon liraya satıyoruz, üstelikte en iyi kumaştan üretiyoruz."

Ne olursa olsun, işadamlarıyla yeni yatırımları konuşmak, krizi konuşmaktan daha keyifli oluyor.

Rekabet bu olsa gerek!
HiltonSA açılmadan önce Adana'nın tek güzel oteli Seyhan'dı. Şimdi ona ciddi bir rakip çıktı. HiltonSA, küçüklü büyüklü konferans salonları, balo salonu, en ince ayrıntılara kadar herşeyin düşünüldüğü konforlu odalarıyla gerçekten bölgenin en güzel otellerinden biri olmuş. Belki de en güzeli. Hal böyle olunca, emektar Seyhan Oteli çareyi fiyat indirmekte bulmuş. Duyduğumuza göre, Seyhan Nisan ayı boyunca müşterilerine Türk Lirası üzerinden fiyat vermiş. Daha önce 120 dolar olan çift kişilik odanın fiyatını 90 milyon liraya indiren
Seyhan Oteli, müşterisini HiltonSA'ya kaptırmamak için çaba sarfediyor belli ki.

Otomobil tutkusu işe yaramış
Ahmet Öngün ismini, otomobil tutkunları arasında bilmeyen yok gibidir. Onun özellikle klasik otomobillere olan sevdası öyle büyüktür ki, her yıl hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da Klasik Otomobil Rallileri'ne katılmadan duramaz. Bilişim sektöründe Gantek Teknoloji isimli şirketiyle yer alan ve iş hacmini bu yıl 40 milyon dolara taşıyan Öngün, bundan bir kaç ay önce kendisine Yunanlı bir ortak bulmuştu. Türkiye'nin krizle boğuştuğu günlerde, Gantek, Yunanlı ortağı sayesinde krizden hem çok az etkilenmiş hem de pazar payını artırmıştı. Nasıl oldu da Öngün, Yunanistan'ın en büyük grubu olan Intrasoft'un şirketlerinden Introcom'u kendi şirketine ortak olmaya ikna etti diye merak ettim ve öğrendim ki, bu işe sebep Ahmet Öngün'ün otomobil tutkusu. Acropolis Rallisi için Yunanistan'a giden ve rallide Yunanlı şirketten yöneticilerle tanışan Öngün'ün kurduğu ilişki, iki şirketin ortak olmasına kadar gitmiş. 1.4 milyar dolar cirolu Introcom ile ortaklık yakında Öngün'ün ofis sayısını 21'e çıkarmasını sağlayacakmış. Öngün, Yunanlı ortağı sayesinde yurtdışı pazarlara açılmış olmaktan ve krize yakalanmamış olmaktan pek bir memnun.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır