kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sayısal cahiliz!


Rakamlarla aranız iyi değil, ödediğiniz faturaların ayrıntısına bile bakmıyorsunuz. Sakın bir mazeret aramayın, siz sayısal cahilsiniz!
Dr. Erdal Atabek'in, dünkü köşe yazısında "Hayatın düzeninden yoksun olmak" diye tanımladığı "sayısal cehalet" birçoğumuzun ortak sorunu. Atabek, bu durumun belirtilerini sıralıyor bir bir: "Saymayı bilmeyen hayatını düzene sokmayı beceremez. Başına gelenleri anlamaktan acizdir, hayatına egemen olmayı da beceremez, başarıksızlıkları için kendini eleştirmeyen mantık dışı gerekçeler bulur, her zaman başkalarını suçlar, sadece bekler ve gelen nimetleri almakla uğraşır."

ZAMANLAMAMIZ YOK
Kulağınıza çok mu tanıdık geldi? Dr. Atabek, "sayısal cahil" olarak nitelendirdiği bu kişilerin en büyük probleminin zamanlamayı becerememek olduğunu vurguluyor. "Toplantılarımız zamanında başlamıyor, bir işin ardını önünü hesap etmeyi bilmiyoruz. Her şey için, her zaman hazır bir mezaretimiz var. İşte bu sayısal cehalettir."

Konuşmalarımız arasında 'Onu da o zaman düşünürüz', 'Böyle tahmin etmemiştim' gibi cümlelerin sık geçtiğine dikkat çeken Atabek, "Ülke olarak proje geliştiremiyoruz. Öngörü sahibi değiliz. Hiçbir zaman ciddi bir istatistik çalışması yapmadık. Zamanlamamız sıfır, hedef seçmemiz sıfır. Çünkü körkütük sayısal cahiliz" diye konuştu.

ZEKAYLA GELİŞİR
Çocukların eğitiminde sayısal bilincin çok önemli yer tuttuğunu söyleyen Dr. Atabek sayısal bilincin daha çocukken geliştiğini belirtiyor. "Çocuklarımız sadece tüketici olarak toplumda yer alıyor. Oysa yaz aylarında ufak işlerde çalışıp, para kazanmaya başlamaları sayısal bilinçlerini artırır. Verdiğimiz harçlıkları nasıl harcıyorlar? İki günde tüm paralarını bitiriyorlarsa, gereksiz harcamaların yanlışlığını düşündürmeliyiz. Sayısal bilinç sayısal zekayla orantılı olarak gelişir.

Mithat Benhür (51 yaşında-tekstilci)

'Gelen faturayı öderim'
"Sayılarla öteden beri pek aram yoktur. Doğrusu faturalara da hiç dikkat etmem. Gelen neyse onu hemen öderim. Ama biliyorum ki Avrupa'da insanlar bunlara dikkat ediyor. Çünkü orada masraflar vergiden düşülüyor. Şahsen sadece nadiren, o da arada bir elektrik ve su sayaçlarını kontrol ederim. Demek ki ben de sayısal cehalete kapılmışım."

Hasan Köse (45 yaşında-seyyar satıcı)

'Faturaları incelemem'
"Her an para hesaplamak zorundayım. Ama bu işimin gereği. Sattığım mallara göre hesaplamalar da değişiyor. Kimi zaman kiloyla kimi zamansa taneyle satıyorum. Neticede bunların hepsi rakamlarla oluyor. Ancak para hesaplamak dışında faturalarımı incelemem. Ben de yarını düşünüp hesaplayarak yaşamak istiyorum ama maalesef günlük yaşabiliyoruz.

Bülent GÜNAL

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır