kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Televizyonda şikeli yarışma


Ekranda başarılı olup herkesin takdirini kazanmak şimdi olduğu gibi eskiden de önemliydi. Bir TV yapımcısı yakınına bilgi yarışmasının cevaplarını vermişti. Ancak soruların sırası karışınca, işler de karıştı!
TRT'nin gurur duyduğu olaylardan bir 1966 yılında gerçekleşir: Radyodan Dünya Futbol Şampiyonası'nın yayını... 30 Temmuz'da Londra'da İngiltere-Almanya karşılaşacaktı. Ancak bürokratik engel sonucu TRT'ye mikrofon ve anlatım yeri sağlanamayınca, sunucu Halit Kıvanç gazetecilere ayrılan telefonlardan birini kiralayarak naklen yayını gerçekleştirdi. Beraberliğin bozulmaması nedeniyle iki saat süren maç, İngiltere'nin Almanya'yı 4-2 yenerek kupayı almasıyla sonuçlandı. Böylece final heyecanı, mikrofon yerine telefon hattının kullanılması ile futbolseverlere anında ulaştırıldı.

SORULAR KARIŞTI!
Bir de gurur vermeyecek olay: TV'deki ilk yarışma programlarından Göktay Alpman'ın sunduğu 'Bil Bul'un yapımcısı bir yakınına soruları verir. Ancak Alpman soruları şaşırır. Canlı yayında, yönetim odasındaki yapımcı kıvranmakta, şikeci yarışmacı da ekranda kızarmaktadır. Yapımcı yönetmene bağırır: "Arıza diası verin!" Yayın kesilir ve ekran başındaki binlerce kişi beklemeye alınır. Bu sırada yapımcı stüdyoya girer, sunucudaki soru kartlarını değiştirir. Yayın yine başlar, yarışmayı yapımcının yakını kazanır.

İLK TAM GÜN YAYIN
1973'te ilk tam gün yayınını yapar televizyon. 1973'teki genel nüfus sayımı nedeniyle sokağa çıkamayan halk gününü televizyon yayınlarını izleyerek geçirir. Bu ilk tam gün yayını TRT Ankara Televizyon Program Müdürü Kemal Değer yönetiminde bir ekip hazırlar. "Yerli Uzay Yolu" esprisi ile düzenlenen programın sunuculuğunu, Halit Kıvanç ve Fecri Ebcioğlu yapar. Yayına Altan Erbulak, Metin Serezli, Mete İnselel, Ali Özoğuz, Ayhan Ahıskal gibi tanınmış sanatçılar katılır. Uğur Dündar ve Müjdat Gezen ikilisinin parodileri, çizgi filmler, müzik programları, Emel Sayın konseri ve 3 saati bulan Uzay Yolu parodisi ile tam gün yayın gerçekleştirilir.

14 Şubat 1974'te İsmail Cem, genel müdürü olur. Cem'in atanmasıyla birlikte basının bir kesiminde genel müdür aleyhine yoğun eleştiriler başlar. Sağcı vekillerin, TRT ve genel müdür aleyhine verdikleri demeçler basında sıkça yer alır.

EUROVISION HEYECANI
1975 yılında TRT ilk Eurovision Şarkı yarışmasına katılmıştı. İlk Eurovision'un ilginç bir oylama sistemi vardı. TRT'nin ücretsiz dağıttığı posta kartları ile dileyenler adaylara oy verebiliyorlardı. Çok ilgi gören bu sistem ile binlerce vatandaş 14 aday içinden tercih yaptı. Oy patlaması Ali Rıza Binboğa'da oldu. 30 bine yakın oy alan Binboğa birinci seçildi. Ama yarışma bu seçimle bitmiyordu, jüri de oylama yapacaktı. Jüri ise Semiha Yankı'yı seçti. Yankı'nın Stockholm'de yapılan finallerde 3 puan alarak sonuncu olması ülkede olay oldu.

Bu başarısızlık üzerine TRT Yönetim Kurulu 1976 yılında yapılacak olan Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmama kararı aldı.

YARIN
* 12 Eylül generalleri Ruhi Su ile Hasan Mutlucan'ı karıştırınca neler oldu?

* 1982 yılbaşı gecesi ekrana çıka(maya)cak olan 'dansöz' Emine Smith kimdi?

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır