kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Derviş az farkla tutturdu


Yurtdışından 14.3 milyar dolarlık mali desteğin gelebileceğinin açıklanması, piyasalardaki tansiyonu indirdi.
Kısa süre öncesine kadar 1 milyon 300 bin liraya dayanan dolar, hızla gerileyerek 1 milyon 100 bin liraya doğru düştü. Dün 1 milyon 140 bin lira civarında dalgalanan dolar, "Nisan sonunda 1 milyon 100 bin lira makul bir seviyedir" diyen Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yüzünü kara çıkarmadı. Derviş tarafından açıklanan bu seviye, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti tarafından da teyid edilmişti.

Kurların dalgalanmaya bırakıldığı 21 Şubat'tan dış desteğin belli olmasına kadar geçen iki ayı aşkın süre içinde dolar iki kez 1 milyon 300 bin lira sınırına kadar çıktı. Ancak fiyat bu noktalara doğru tırmandığında, işlem hacminin daraldığı ve daha çok satıcıların ortaya çıktığı gözlendi.

Dolar, kriz sonrası en yüksek seviyesine 11 Nisan'da ulaştı. Döviz büfelerinde 1 milyon 300 bin lirayı aşan fiyat, Merkez Bankası'nın alış kuru olarak 1 milyon 278 bin liraya ulaştı.

14 Nisan'da açıklanan ekonomik program piyasadaki tansiyonu bir miktar düşürdü. Ancak dış yardımın belli olmaması, 1 milyon 200 bin liranın altına inen doları yeniden yukarı tırmandırdı. Döviz gücünü 14.3 milyar dolarlık desteğin açıklandığı 27 Nisan tarihinde kaybetti.

Dolar, dün itibariyle tepe noktasına göre 141 bin lira, yüzde 11 değer kaybetti. Kurların dalgalanmaya bırakılmadan önceki seviyeye göre Türk Lirası yüzde 60 oranında devalüe oldu.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır