kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Patronlardan hükümete uyarı


"Süper patronlar", Karamehmet'in ev sahipliğinde yapılan toplantıda, "İstihdam sorunu ve dışarı kaçan yatırımları durdurmak için hiçbir şey yapılmadı. Reel sektörün görüşü alınmadı" uyarısı yaptı
İş dünyasının önde gelen isimleri Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in evsahipliğinde İstanbul'da biraraya geldi. Yapı Kredi'nin Yeniköy Korusu'ndaki tesislerinde saat 16.00 sıralarında başlayan ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı 6 saat sürdü. Rahmi Koç, Sakıp Sabancı, Fuat Miras, Bülent Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Refik Baydur, Mustafa Koç, Ömer Sabancı, Ali Sabancı, Ersin Özince, Ferit Şahenk, Aydın Doğan ve Hüsamettin Kavi gibi isimlerin katıldığı toplantı, yaklaşık 6 saat sürdü. Toplantının ardından gündemle ilgili yazılı açıklama dağıtıldı. Açıklamada, özetle şu görüşlere yer verildi.

* Geçen toplantıdan bugüne, ülkemizin ekonomisinde olumlu bazı gelişmeler tespit edilmekle birlikte, yapısının hala çok hassas olduğu ve ciddi tedbirlerin alınmaya devam edilmesi gerektiği toplantıda vurgulanmıştır.

* TBMM ve hükümetin yoğun bir tempo içinde çalışarak, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara ilişkin yasaları çıkarmaya çalıştığını memnuniyetle görmekteyiz. Bu konudaki çalışmalar aksatılmadan sürdürülmelidir. Çıkarılan ve çıkarılacak kanunlarda Türk özel sektörünün görüşlerinin alınmaması ve sadece bürokrasinin inisiyatifiyle yürütülmesini büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Burada esas olan, uygulamanın içinde toplumsal tarafların yurtiçi ve yurtdışı deneyimlerin ortaya konularak kanunlara yansıtılmasıdır.

GÖRÜŞLERİMİZİ ALIN
* Türk ekonomisini en önemli konuları olan üretim istihdam ve ihracat konularında, özellikle rekabet gücümüzü engelleyen sorunları aşmaya yönelik herhangi bir çalışmanın başlatılamadığı görülüyor. Ülkemizde bu kadar büyük bir istihdam problemi yaşanırken, Türk sanayicilerinin yurtdışına yatırıma mecbur bırakılması ve özellikle yabancı sermayenin ülkemizden çekilmesi konularının ele dahil alınmamış olmasını yanlış buluyoruz.

BANKALARA DANIŞIN
* Türk ekonomisi bakımından çok önemli olan Bankalar Yasası'nın, Bankalar Birliği ve Türk hukuk sisteminin değerlendirmelerine itibar edilmeden çıkarılmaya çalışılması, Türk ekonomisini ilerde telafi edilemeyecek zararlarla karşı karşıya bırakacaktır.

* Türkiye'nin yeniden yapılanması ve Sivil Anayasa başta olmak üzere, Partiler Kanunu ve Seçim Kanunları'nın ele alınması, bu konuda TOBB, TİSK ve TÜSİAD teknik kadroları tarafından kurulacak ortak komisyon marifetiyle hazırlanacak taslakların, önümüzdeki toplantıların gündemine getirilmesi kararlaştırılmıştır.

* Özelleştirmede uzun yıllardır sürdürülen çalışmalara rağmen fevkalade sınırlı bir yol katedilmiş bulunmasını ve hala hükümet ve bürokrasi çevrelerindeki münakaşaların devam etmesini üzüntü ile karşılıyoruz. Telekom ve THY başta olmak üzere özelleştirmede hedef ve takvimin derhal ortaya koyulmasını ve süratle neticelendirilmesini bekliyoruz.

TAKİP EDECEKLER
Açıklamanın sonunda, patronların uygulamaların takipçisi olacağı belirtilerek, şöyle denildi: "Özel sektör temsilcileri, ekonominin rayına oturtulması ve sosyal huzurun sağlanması hususunda uygulanan politikayı desteklemekle birlikte, uygulamaların düzenli olarak takibinde olacaklarını ve makro ekonomik hedeflerin ertelenmeden yerine getirilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varmışlardır."

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır