kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

'İstemeseniz de gireceğiz'


Alman milletvekili Sommer'in "Türk halkı AB'yi tanıyor mu?" sözü tartışmalara neden oldu. Yılmaz, "6 yıldır Gümrük Birliği'ndeyiz, AB'yi en iyi biz biliyoruz" derken, Şarık Tara "İstemeseniz de AB'ye gireceğiz" dedi
Dünyanın en büyük şirketlerinden DaimlerChrysler, Çırağan Sarayı'nda "Türkiye ve Avrupa" konulu bir seminer düzenledi. Seminere Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, DaimlerChrysler Politika ve Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Matthias Kleinert, DaimlerChrysler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Klaus Mangold, Bilim ve Politika Vakfı Direktörü Dr. Chirstoph Bertram, Avrupa Parlamento Üyesi Dr. Renate Sommer, AB İşlerinden Sorumlu Büyükelçi Volkan Vural ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantının en hararetli dakikaları ise tartışma bölümünde gerçekleşti.

HARARETLİ TARTIŞMA
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile Avrupa Parlamentosu üyesi ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi İttifakı'ndan milletvekili Dr. Renate Sommer arasında gelişti. Daha sonras bu tartışmaya İşadamı Şarık Tara da dahil oldu.

Sommer, "Türkiye tam üyeliğin ne anlama geldiğini biliyor mu? Türkiye bazı egemenlik haklarını kaybedeceğinin ve devredeceğinin bilincinde mi?" diye sorarken, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, "Biz hangi yoldan yürüdüğümüzün farkındayız. Ama Avrupa'nın Türkiye'ye bakışında bir belirsizlik var. Önümüzde büyük engeller var. Lütfen dışarıdan ilave engeller katmayın. İçeride engellerimiz yeterince büyük" dedi.

Sommer, "AB, Türkiye'nin Ulusal Programı'na büyük umutla bağlandı. Ancak ne yazık ki bu program somut değil. Çok çekimser ifadeler yer alıyor" dedi. Yılmaz ise Sommer'in çelişkiler içerisinde olduğunu belirterek, "Biz hangi yolda yürüdüğümüzü biliyoruz. Yolumuzun ne kadar zor olduğunun da farkındayız. Ama Avrupa'nın Türkiye'ye bakışında bir belirsizlik var. Eğer AB, global aktör olmak istiyorsa Türkiye'den vazgeçemez" dedi. Enka Holding Yönetim kurulu Başkanı Şarık Tara da Türk vatandaşlarının AB'nin ne demek olduğunu bildiğini belirterek, "Siz isteseniz de istemeseniz de biz AB'ye gireceğiz. Asıl Avrupa, Türkiye'nin ne olduğunu bilmiyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

'Kapılarını bizim gibi açan yok'
Mesut Yılmaz tartışmada 1999 yılında AB'nin dünya ile yaptığı dış ticaret fazlasının yüzde 41'inin sadece Türkiye ile yapılan ticaretten kaynaklandığına da dikkat çekti. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye 6 yıldan beri AB ile Gümrük Birliği (GB) ilişkisi içindedir. Verebileceği en büyük tavizi karşılıksız olarak vermiştir.

Dünyada AB'ye Türkiye gibi kapısını açmış başka hiçbir ülke yok. Bugün yaşanan ekonomik krizin önemli nedenlerinden birisi 6 senedir dış ticarete Gümrük Birliği'nin getirdiği yüklerdir. Ama bir ilişkinin kalıcı, devamlı olması adil olmasına bağlıdır.

AB, Türkiye ile ilişkisini bir de hakkaniyet yönünden gözden geçirmek durumundadır. GB'nin Türkiye için şans olduğunu söyleyen Sommer, "Biz Türkiye'nin önüne engel koymuyoruz. Türkiye, kriterleri yerine getirebilirse katılabilir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz sözlerini, "Tek hedefimiz AB'ye tam üyelik" şeklinde bitirdi.

En fazla destek İspanya'dan
ÜlkeDestekleyenler(%) Karşı çıkanlar(%)
İspanya4325
Hollanda4241
Portekiz4131
İrlanda3928
İsveç3746
İtalya3448
Danimarka3454
İngiltere3234
Belçika2859
Almanya2757
Finlandiya2753
Lüksemburg2565
Fransa2162
Avusturya2163

AB'nin yarısı bizi istemiyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na bağlı Eurobarometer tarafından, "aday ülkeler, genişleme, birliğin sorunları" gibi konular üzerine yapılan son araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre AB vatandaşlarının yüzde 48'i Türkiye'yi aralarında görmek istemiyor. Önceki 2 ankette bu oran yüzde 51 ve 48'di. İşte araştırmadan notlar...

Tüm AB genelinde insanların yüzde 34'ü, 13 aday ülkenin AB'ye alınmasını istemiyor. Geçen yıl bu oran yüzde 38 idi.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır