kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

KISA KISA KISA


Çikolata kalbi koruyor
Ozellikle rejim yapan kişilerin korkulu rüyası olan çikolatanın kalp krizini önlediği ortaya çıktı. Amerika'nın ünlü sağlık kuruluşu Mayo Clinic tarafından yaptırılan araştırmada çikolatanın içinde yer alan "flavonid" adlı maddenin damarları koruduğunu ve kalp hastalıklarını önlediği belirlendi. Özellikle siyah çikolatadaki flavonid miktarının daha da yüksek olduğunu belirten uzmanlar, çikolatanın üretiminde kullanılan süt, şeker, kakao yağı gibi maddelerin flavonid miktarını düşürdüğünün altını çizdi.

Vitamin seçerken dikkat
Vİitamin tüketiminin oldukça yüksek olduğu Amerika'da uzmanlar, yaş grubuna uygun vitamin alınması uyarısı yapıyor. Gençlik döneminde kullanan vitaminin orta yaşlarda değişitirilmesi gerektiği belirten doktorlar, orta yaş grubundaki kişilerin günde 9 miligramdan daha az demir içeren multivitamin kullanmalarını tavsiye etti. Günde 2 miligram alınan B-6 vitamininin de bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kalp krizi riskini azalttığı belirtildi.

Kansere karşı bezelye
Düzenli alkol kullanan bayanlarda yetersiz folik asit kullanımının menapoz sonrası göğüs kanseri riskini yükselttiğini belirten Amerikalı doktorlar, her gün belirli miktarda alınan folik asitin bu riski düşürebileceğini vurguladı. Mayo Clinic kanser uzmanlarından Thomas Sellers tarafından yapılan araştırmada günde 400 mikrogram folik asit alımının alkolün DNA'ya verdiği zararı önleyebileceği ortaya çıktı. Uzmanlar eczanelerde satılan multivitaminlerin yanısıra bezelye, kurufasülye ve meyvelerde yeteri miktarda folik asit bulunduğunu belirtti.

Everest'e 168'inci kurban
Everest Tepesi'ne en hızlı tırmanan dağcı rekorunu elinde bulunduran Nepalli Babu Chiri Sherpa (35), dağa tırmanmaya çalışırken düşerek öldü. Everest'in 6 bin 500 metre yüksekliğinde meydana gelen kazada Amerikalı bir gezi ekibi için fotoğraf çeken Sherpa buzdaki yarıktan 200 metre aşağı yuvarlanarak yaşamını yitirdi. Dünyanın en yüksek ve en zorlu zirvesi olan Everest'e bugüne kadar 984 kişi tırmandı ve 167 kişi hayatını kaybetti.

Enfiye kutusuna 1.8 trilyon
15'inci yüzyılın başlarından kalma Çin enfiye kutusu, açık artırmada 1.6 milyon dolara (yaklaşık 1.8 trilyon TL) alıcı buldu. Christie's müzayede salonundan yapılan açıklamaya göre, Hong Kong'ta düzenlenen açık artırmada satışa sunulan Ming hanedanı döneminden (1368-1644) kalma lake enfiye kutusu, rekor fiyatla satıldı. Kimliği açıklanmayan alıcı, kutuya açılış fiyatının on katı para ödedi.

Yarışmadan 5.2 trilyon kazandı
Alman özel televizyon kanalı RTL'de yayınlanan "Millioner" (milyoner) adlı yarışma programına katılan 47 yaşındaki evkadını Waltraud Kretschmann, 10 milyon mark (yaklaşık 5.2 trilyon TL) kazandı.

Kretschmann "Romy Schneider 1959 yılında kiminle nişanlanmıştı?" şeklindeki son soruyu bilemedi. Ancak kural gereği soruyu seçtiği bir ünlüye sordu. Gelen "Alain Delon" yanıtı Kretschmann'ın rekor parayı kazanmasını sağladı.

Filipinler lideri emin: Ordu benim arkamda
Uzakdoğu ülkelerinden Filipinler'in Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo, eski Başkan Joseph Estrada taraftarlarının önceki gece darbe girişiminde bulunduğunu öne sürdü. Estrada taraftarlarının 17 ordu generalini yanlarına aldıkları iddialarına da cevap veren Arroyo, generallerle çekilmiş fotoğrafını gösterip "Ordu 'yüzde yüz' arkamda" diye konuştu. Estrada, 20 Ocak'ta halk isyanı sonrası istifa emiş, geçtiğimiz hafta da "yolsuzluk, rüşvet, görevini kötüye kullanma" suçlarından tutuklanmıştı. Estrada'nın mahkemesi Haziran ayına ertelendi.

Başkan'a yolsuzluk yüzünden 2'nci uyarı
Bir diğer Uzakdoğu ülkesi Endonezya da Devlet Başkanı hakkındaki 6 milyon dolarlık yolsuzluk iddiasıyla çalkalanıyor. Meclis, Başkan Abdurrahman Vahid'e azilden bir önceki aşama olarak görülen ikinci uyarıyı gönderdi. Ülkede demokratik seçimle gelen ilk Başkan Vahid, aynı nedenle geçtiğimiz 1 Şubat'ta da uyarılmıştı. Vahid'in 1 ay içinde uyarıya cevap vermesi gerekiyor. Meclis, bu açıklamayı yetersiz bulursa görevden alınması için Halk Danışma Meclisi'ne başvuracak.

Askerler Berberiler'idurduramıyor
Cezayir'de güvenlik güçleri ile Berberiler arasında 10 gündür süren çatışmalar dün yeniden alevlendi. Kabili bölgesindeki Tizi Uzu kentinde polis, göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba kullandı. Kentte tüm işyerleri kapandı. 18 Nisan'da bir lise öğrencisinin Tizi Uzu'ya bağlı Beni Duala kasabasındaki jandarma karakolunda öldürülmesiyle başlayan olaylarda 60'tan fazla kişinin öldüğü, 600'ünün de yaralandığı belirtiliyor.

"Tacizci Bakan" 18 ay hapis cezası aldı
İsrail'de cinsel tacizden suçlu bulunan Savunma eski Bakanı İzak Mordechai, 18 ay "tecilli" hapis cezasına çarptırıldı. Alınan karara göre eski Bakan şimdi hapse girmeyecek. Ancak en küçük bir suç işlediğinde, 18 aylık ceza yeni cezasına eklenecek. Mahkeme heyeti, kararı Mordechai'nin "İsrail ordusuna hizmetleri gözönünde bulundurarak" aldığını belirtti. Mordechai, yanında çalışan 2 bayanı taciz etmekten suçlu bulunmuştu.

Gazetecilere kızdı, ölüm orucuna girdi
İtalyan Radikal Parti üyesi Emma Bonino 13 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler öncesi medyanın partisine gerekli ilgiyi göstermediği gerekçesiyle ölüm orucuna girdi. Doktorlar 3 gündür bir şey yemeyen Bonino'nun 3.1 kilo verdiğini açıkladı. Bonino'nun ölüm orucuna 250 partili de açlık grevine giderek destek verdi. Radikal Parti 1996'da yüzde 1.8 oy almıştı.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır