kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sevinçten uçuyoruuum!


Çocuk gibi şen olan Tito, dünyadaki sevgilisine "Hemen döneceğim. Kozmonot olmak zormuş" mesajı gönderdi
Dünyanın ilk uzay turisti olan Amerikalı işadamı Dennis Tito'nun hayali gerçek oldu. Tito ve 2 kozmonotu taşıyan Soyuz uzay aracı dün TSİ 11.07'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlendi. ISS'deki Rus komutanı Yuri Usachev tarafından İngilizce "İstasyona hoşgeldiniz" sözleri ile karşılanan Tito, hemen Baykonur Uzay Üssü'yle canlı yayına geçti. CNN Televizyonu'nun da yayınladığı görüntülerde 60 yaşındaki Tito'nun çocuk gibi heyecanlı olduğu gözlendi. Sürekli gülen Tito'nun ilk sözleri "Uzayı çok seviyorum" oldu.

KENDİNE BOŞLUĞA BIRAKTI
İstasyona girdikten sonra Rus kozmonot Talgat Musabayev'in "eski halinizden çok daha genç görünüyorsunuz. Uzaya gelmek sizi 10 yıl gençleştirmiş" esprisine gülen Tito "Yolculuk harikaydı. Herkes bir adaptasyondan söz ediyordu. Ben çoktan adapte oldum" dedi. Etrafa şaşkın şaşkın bakan Tito'nun yerçekimsiz ortamda amaçsızca dolaştığı gözlendi. Tito, sevgilisi Dawn Abraham'a "Çok yakında döneceğim. Kozmonot olmak çok zor iş" diye selam gönderdi.

Uzay aracına kustu
Geçtiğimiz Cumartesi günü, Soyuz uzay aracıyla yola çıkan işadamı Tito için Pazar günü oldukça zorlu geçti. Tito, araç atmosferden çıktıktan sonra kusmaya başladı. Sürekli kusan Tito'nun ancak birkaç saat içinde kendine geldiği açıklandı. Amerikalı ve Rus bilimadamları ise Tito'nun kusması için "Merak edilecek bir şey yok. En deneyimli astronot ve kozmonotların dahi başına gelebilir" yorumunu yaptı. Ancak Tito'yu dönüş yolunda bir sürpriz bekliyor. Bilimadamlarına göre, dönüş yolunda basınç, gidiş yolundakinden 2 kat fazla olacak. Giderken sürekli kusan Tito'nun dönüş yolundaki basınca nasıl dayanacağı tartışma konusu oldu. Ruslar'a 20 milyon dolar ödeyen Tito, istasyonda 6 gün kalacak.

UZAY TURİZMİ BAŞLADI
İnsanoğlunun tatil anlayışı önümüzdeki 10 yıl içinde değişecek. Rus asıllı Amerikalı işadamı Dennis Tito'nun Soyuz mekiğiyle yaptığı uzay yolculuğu, uzay turizminin doğmasına neden oldu. İşte internette rezervasyon yapan şirketlerden bazıları:

* Space Adventures: (http://www.spaceadventures.com) 150 kişi uzay turisti olmak için başvurdu. 2003'te yapılacak ilk uçuş için bir uzay aracı inşa ediliyor. Atmosferi geçecek olan bu araç, belirli bir süre boşlukta gezinecek. Sonra dünyaya dönecek. Bir kişi 98 bin dolar. (111.4 milyar lira) Şirketin bir diğer hizmeti de MIG-25 jetiyle uzay gezintisi...

* Space Island: (http://www.spaceislandgroup.com) Şirket, 12 milyar dolara bir uzay istasyonu kuruyor. 6 uzay aracı, ulaşımı sağlayacak. İstasyon 2007'de açılacak. Fiyat belirlenmedi.

* X Prize: (http://www.xprize.org) 10 milyon dolara 3 kişilik bir uzay aracı yapacak. Araç 100 kilometre yüksekliğe çıkıp atmosferin en uç noktasına ulaşacak. Bu gezinti kişi başına 15 dolar.

* Atlantis: (http://www.travel.to/atlantistrip) Süpersonik jetlerle atmosferin en yüksek noktasında kısa bir gezinti sunan şirket, ilk uçuşu bu yaz yapacağını öne sürüyor.

* Zegrahm Space Voyages: (http://www.spacevoyages.com) İlk uçuş 2002 Temmuz'unda. 2 günlük uzay gezileri sunuyor. Rezervasyonlar başladı.

* Starchaser: (http://www.starchaser.com) İlk uçuş 2002'de.

* Space Topia: (http://www.spacetopia.com) İlk uçuş 2003 yılında.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır