kapat
01.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Zil çaldı, evren oluştu


Bilimadamlarına göre 14 milyar yıl önce evren insan yumruğu kadar küçük bir gaz bulutuydu.
Zil sesini andıran bir ses duyuldu. Bu küçük ses dalgası Büyük Patlama'ya neden oldu. Gezegenler ve yıldızlar oluştu. Kuzey Kutbu'nda araştırmalar yapan 35 bilimadamı, evrenin oluşumuyla ilgili ilginç bir sonuca vardı. Kendilerine Boomerang Grubu adını veren İngiliz, Kanadalı, İtalyan ve ABD'li uzmanlar, evrenin 14 milyar yıl önce, bir insan yumruğu kadar küçük bir gaz bulutu olduğunu açıkladı. Gazların sürekli hareketi yüzünden zil sesini andıran bir ses dalgası meydana geliyordu. Ses dalgaları patlamalara neden oldu. Evren genişlemeye başladıkça bu ses dalgaları yayılmaya devam etti. Bilimadamları da bu ses dalgalarını "ilk kez" tespit etti. Ekibin başındaki California Üniversitesi'nden John Ruhr'un yaptığı açıklamaya göre ses dalgaları, Dünya'nın oluşmasına yol açan Büyük Patlama'ya (Big Bang) neden oldu. Ruhr, bu ses dalgalarını araştırma balonlarına yerleştirilen teleskop ve mikrodalga dedektörler sayesinde tespit ettiklerini dile getirdi. Bilimadamları, ses dalgalarının meydana getirdiği parlamaya "kozmik mikrodalga arka plan radyasyon" adını verdi.

ZİL SESİ SANİYENİN MİLYARDA BİRİNDE GERÇEKLEŞTİ
Bütün evrenin bir zil sesinden doğduğu fikrini ilk olarak 1980 yılında Doktor Alan Guth ortaya atmıştı. Ancak bugüne kadar teoriyle ilgili hiçbir bilimsel kanıt bulunamıyordu. "14 milyar yıl önce insan yumruğu kadar küçük bir gaz yumağı olan evrende zil sesini andıran bir ses dalgası meydana geldi" diyen Ruth, "Bu ses dalgası saniyenin milyarda birinden bile kısa bir zaman içerisinde gerçekleşti" diye konuştu.

GEZEGENLER 400 BİN YIL SONRA OLUŞMAYA BAŞLADI
Boomerang grubundan Doktor Andrew Lange'ye göre bu ses dalgaları Büyük Patlama'ya neden oldu. Patlamayla birlikte dört bir yana dağılan gaz parçacıkları bir müzik yapıtı gibi uyumlu melodiler halinde yayıldı. Gaz parçacıkları 400 bin yıl sonra soğumaya başladı ve birleşerek daha büyük kütleler oluşturdu. Bu oluşum uzun yılların ardından gezegenlerin ve yıldızların ortaya çıkmasını sağladı. DASI ve MAXIMA adlı 2 ayrı bilimadamı grubu da Boomerang grubuyla benzer sonuçlara ulaştılar.

SADECE YÜZDE 5'LİK KESİMDE YAŞIYORUZ
Yeni araştırmalar,evrenin çok büyük bir bölümünün karanlık madde ve karanlık enerjiden oluştuğu teorisini doğruluyor. Yapılan hesaplara göre gezegen ve yıldızlar, evrenin sadece yüzde 5'ini kaplıyor. Kalan kısmın yüzde 30'unu karanlık madde, yüzde 65'ini ise karanlık enerji oluşturuyor. Bilimadamlarının henüz sırrını çözemediği bu karanlık enerji terimi, uzayda dolaştığı halde doğrudan tespit edilemeyen enerji parçacıklarını adlandırmak için kullanılıyor.

 
Türkiye bu krizden ne zaman çıkar?

3 Ay
6 Ay
12 Ay
1 Seneden fazla

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır