kapat
20.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Ladin'in hakimi yargılıyor


Cavit Çağlar'ın davasına bakan hakim Andrew J. Peck, Kenya'da Amerikan Büyükelçiliği'nin bombalanması davasına da bakmış, terörist Usame bin Ladin için tutuklama kararı çıkarmıştı
New York'ta tutuklanan Cavit Çağlar bugün yeniden hakim önüne çıkıyor. Bugünkü duruşmada işadamının teklif ettiği 5 milyon dolarlık kefalet karşılığı serbest bırakılıp bırakılmayacağı da belli olacak. Ancak mahkeme kefaleti kabul etse dahi bu paranın mahkemenin gösterdiği hesaba yatırılması ve alınacak belgenin mahkemeye sunulması yetişmeyeceği için Cavit Çağlar'ın hafta sonunu da cezaevinde geçirmesi bekleniyor.

ASTRONOMİK KEFALET
Öncekİ günkü duruşmada Cavit Çağlar'ın mahkemeye teklif ettiği kefalet miktarının büyüklüğü dikkat çekti. Avukatı aracılığıyla 5 milyon dolar (6.1 trilyon lira) öneren Çağlar'ın bu yüksek miktardaki parayı New York'ta bulunan 4 milyon dolar değerindeki evini teminat gösterip, üzerine 1 milyon dolar nakit para koyarak ödemek istediği bildirildi.

Konuyla ilgili konuştuğumuz çok sayıdaki Amerikalı hukukçu bu boyuttaki kefalet teklifleri ile mahkemenin çok ender olarak karşı karşıya kaldığını belirtiyorlar. Amerika'da daha önce aynı miktarda bir kefalet, Başkan Ronald Reagen döneminde 'Lincoln tasarruf sandıkları yolsuzluğu' sonucu yakalanan Charles Keating'in avukatları tarafından mahkemeye teklif edilmişti. Ancak mahkeme kefaleti kabul etmemiş ve hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kefaletin kabul edilmesi durumunda ise Cavit Çağlar'ın sağlık durumu göz önüne alınarak belki elektronik kelepçeyle serbest bırakılma olasılığı var. Buna göre de mahkeme Çağlar'a ya belirli bir yarı çap içinde dolaşım hakkı veya belirli bir uzaklığa kadar seyahat izni sağlayan kelepçe takacak.

LADİN'İN İZİNİ SÜRDÜ
Çağlar'ın bugünkü iade davasını yürütecek olan Federal Hakim Andrew J. Peck, uluslarası konularda deneyimli bir hukukçu. New York Bölge Federal Mahkemesi hakimi Kenya'da Amerikan Büyükelçiliği'nin bombalanması olayında yakalanan ve Amerika'ya getirilerek mahkeme önüne çıkarılan iki sanığı yargılamıştı. Peck, bu davanın sonunda yalnızca iki kişiyi mahkum etmekle kalmamış, aynı zamanda olayın ele başı olduğu için Suudi Arabistanlı milyoner terörist Usema Bin Ladin hakkında da tutuklama emri çıkarmıştı.

Hakim Peck'in bugün büyük bir olasılıkla duruşmaları Türkiye'den dosyalar gelene kadar ertelemesi ve bu arada sanık Cavit Çağlar'ın da kefaletle mi yoksa elektronik kelepçeyle mi gözetim altında tutulacağına karar vermesi bekleniyor.

ABD polisi elektronik kelepçe ile iz sürüyor
Cavit Çağlar'a takılması gündeme gelen elektronik kelepçe ile mahkemenin belirlediği mesafenin dışına çıkılamıyor

Öncekİ gün Manhattan'daki ABD Bölge Mahkemesi'ne çıkarılan Cavit Çağlar'ın tutukluluk haline karar verilen duruşmada, Çağlar'ın avukatı Marvin Seagull elektronik kelepçeyi gündeme getirdi. Yargıç Andrew J. Peck'in "Çağlar birkaç gün daha, otelden daha ucuz bir yerde kalmaya devam edecek" diyerek reddettiği elektronik kelepçe, başta Amerika ve İngiltere olmak üzere birçok Batılı ülkede uygulanıyor. Elektronik kelepçenin ev için ve kent için olmak üzere 2 ayrı modeli bulunuyor.

EV TİPİNİN SINIRI 50 METRE
Sınırları ev alanı olan elektronik kelepçeler kişinin ayak bileğine takılıyor ve hareket özgürlüğünü çapı 50 metrelik bir daireyle sınırlandırıyor. Eğer kişi ayağında kelepçe olduğu halde evden 50 metreden daha fazla uzaklaşırsa kelepçedeki alıcının sinyallerini takip eden emniyet yetkilileri kişiyi tekrar gözaltına alıyorlar. Ev tipi elektronik kelepçe genellikle cinayet, tecavüz gibi suçlardan kişiler için uygulanıyor.

Kent için olan elektronik kelepçe de aynı ev tipinde olduğu gibi zanlının ayak bileğine takılıyor. Ancak bu kelepçenin diğerinden farkı kişinin hareket etmekte özgür olduğu mesafenin daha büyük olması. Mahkeme ve emniyet yetkilileri kelepçenin geçerli olacağı mesafe konusunda ortak bir karar alıyorlar. Kişi, genelde 4 kilometre ile sınırlı olan bu mesafenin dışına çıktığı takdirde kelepçenin yaydığı alıcılar sayesinde yetkililer tarafından takibe alınıyor.

OTOMOBİLLERDE KULLANILIYOR
Emniyet görevlileri tarafından takılan kelepçenin çıkarılma olasılığı yok. Kelepçenin kurcalanması durumunda bile polis merkezine uyarı sinyali ulaşıyor. Kelepçelerin vericileri sürekli sinyal vererek sanığın yerini emniyetteki bir alıcıya aktarıyor ve tutuklunun nerede olduğu, verilen sınırların içinde olup olmadığı böylece belirleniyor.

Bir de uydu aracılığı ile çalışan sistem var ki, pahalı olduğu için sadece masrafı karşılayabilecek olan tutuklu ve sanıklara takılıyor. Bu teknoloji şu anda Amerika'da otomobillerde de yaygın olarak kullanılıyor. "Onstar" adındaki sistem lüks otomobillere takılıyor ve araç çalındığı zaman yeri 3 dakika içinde polis tarafından belirlenebiliyor.

AİLE ABD'DE TOPLANIYOR

Kızı ve torunu Amerika'ya gitti
Önceki gün çıkarıldığı mahkemede kefaletle bırakılma isteği reddedilen Cavit Çağlar'ın kızı Yeşim ve torunu da Amerika'ya gitti.

Çağlar'ın Emir Hattat ile evli olan kızı Yeşim Hattat ile 4 yaşındaki kızı Aslı Hattat, dün Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle ABD'ye gitti. Dün sabah saat 09.00 sıralarında uçakla Ankara'dan İstanbul'a gelen Yeşim Hattat ve kızı Aslı, Çağlar'ın bir dönem sahibi olduğu Nergis Air'e bağlı iki hostes yardımı ile bilet işlemlerini tamamladı.

Atatürk Havalimanı'nın CIP salonunda bir süre dinlenen Hattat, daha sonra hostesler eşliğinde herkesten önce uçağa alındı. Böylece kendilerini bekleyen gazetecilere görünmemeyi başaran Yeşim Hattat ve kızı, THY'nin 001 sefer sayılı uçağı ile saat 12.30'da New York'a gitti.

SAVAŞ SÜZAL

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır