kapat
20.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Hattı yine Öksüz kesti


Kemal Derviş'in, Türk Telekom özelleştirmesi için bulduğu formülü, Yüksel Yalova da kabul etti. Ancak Ulaştırma Bakanı Öksüz, yine "Anayasa'ya aykırı" itirazında bulundu
Türk Telekom Yasa Tasarısı'na son şeklini vermek üzere dün bir araya gelen bakanlar komisyonu bir sonuca ulaşamadı. Başbakanlıkta dün Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Devlet Bakanı Yüksel Yalova ve Devlet Bakanı Kemal Derviş Telekom Yasa Tasarısı'na son şeklini vermek üzere biraraya geldi. Toplantıda teknik heyetin çalışmalarını sürdürmesi ve tasarının en geç Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması konusunda mutabakat sağlandı. Ancak, anlaşma sağlanamayan konularda teknik çalışmanın sürdürülmesi kararlaştırıldı

YALOVA: BİR DAHA GELMEM
Bu arada Ulaştırma bakanı Öksüz, halka arz edilecek ve piyasada dolaşacak yüzde 45'lik hissenin yabancılara geçmesi halinde yönetimde söz sahibi olabilecekleri konusundaki endişelerini dile getirerek, özelleştirilecek hissenin oranına bağlı olarak Anayasa'da değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Yalova ise, "Ben söyleyeceğimi söyledim, imzamı attım. Bir daha toplantıya gelmem" diye rest çekti.

Yalova sözlerini "Özelleştirmenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyleyenler, hangi maddeye aykırı olduğunu da göstersin. Anayasa'da özelleştirme diye bir kelime geçmez, milli çıkarlar konusunda genel hükümler içerir" diye konuştu. Sorunun çözümü için "itidal" öneren Kemal Derviş de "Acelemiz var, ama sakin olmalıyız" sözleri ile ortamı yatıştırmaya çalıştı. Öksüz, görüşmenin ardından Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yle 1 saatlik görüşme yaptı.

KAHVALTILI TOPLANTI
Tasarıda, Telekom'un özelleştirilmesinde yüzde 1'lik altın hissenin güvenlik açısından devlette kalması ve devletin yönetimde söz sahibi olması kararlaştırıldı. Telekom'un yüzde 5'i çalışanlara ve küçük tasarruf sahiplerine, yüzde 49'u yabancılara satılacak. Ancak ne kadarının hangi yöntemle satılacağı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın teklifi ve Bakanlar Kurulu yetkisinde karara bağlanacak.

Toplantıda birlikte kahvaltı eden üç bakandan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, "Simit, kaşar peyniri ve çayla kahvaltı ettik. Çok verimli bir toplantı oldu" ifadesini kullandı. Öksüz, THY ve Telekomun özelleştirilmesinde kendisinin haklı çıktığını ve gerekli yasal düzenlemeleri yapma kararı aldıklarını belirtti.

Üçüncü jenerasyon lisansını kurul verecek
* Türk Telekom özel hukuk hükümlerine tabii bir şirket olarak faaliyet gösterecek. Ancak çoğunluk hissesi kamuda kaldığı sürece, TBMM denetiminin devam etmesi kararlaştırılıyor. Ana sözleşmenin Ulaştırma Bakanı'nca onaylanması hükmü yürürlükten kaldırılıyor.

*Telekom'un normalde 2003'te sona erecek tekel hakkı, kamunun elindeki çoğunluk hissesi daha önce satılırsa, bu tarihten önce bitecek.

*Telekomünikasyon hizmetlerine ilişkin lisans verme yetkisi, Telekomünikasyon Kurulu'na veriliyor. Böylece cep telefonunda üçüncü jenerasyon olarak bilinen UMTS'lerin işletme hakkı da siyasilerden alınıp, Telekomünikasyon Üst Kurulu'na veriliyor.

*Şirket hisseleri bağımsızlık ve milli güvenlik amacıyla devlette kalacak ve altın hisse denilen bölüm dışındaki hisse

'Hadi kâr ettirin de görelim'
Ekonomİden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in çıkmasını istediği yasalar arasında yer alan, Sivil Havacılık kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün "kerhen" desteği ile kabul edildi. Tasarının görüşülmesi sırasında rest çeken Bakan Öksüz "Ben bu işte yokum. Hadi THY'yi özelleştirin. Zam zam diye tempo tutuldu, hadi zam yapın da göreyim" dedi. Yasalaşan tasarı üzerinde konuşan FP Milletvekili Aslan Polat, THY'ye durmadan zam yapıldığını, bu nedenle vatandaşın uçağa binecek hali kalmadığını söyledi ve "THY uçaklarına ancak televoleciler binebiliyor" dedi.

Tasarı hazırlanırken de Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile görüş ayrılığına düşen Ulaştırma Bakanı Öksüz , Genel Kurulda da muhalefetini sürdürdü. Öksüz "Biz de özelleştirme istiyoruz. Ama THY on yıldır özelleştirilemiyor. Zam zam diye tutturuldu. Bu bulanık havada tasarı hazırlandı. Bu işte ben yokum. Hadi kar edin de satın bakalım. Hadi istediğiniz gibi zam yapın. Bize karşı iftiralar oldu hakaretler oldu. Cevap olsun diye bu tasarıyı getirdik. İşin özü budur" dedi. Öksüz konuşurken ANAP sıralarında oturan Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın ise sessiz kaldığı görüldü.leri satılabilecek.

Fatma Sibel YÜKSEK-Nevin BİLGİN

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır