kapat
20.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Derviş doğru kaptan


Derviş sihirbaz değil, ağzıyla kuş tutacak hali yok. Ama bu program bana umut verdi, uygulanırsa başarıya ulaşırız. Politikaya atılırsa destekleriz
Bundan sonra Sabancı Grubu olarak yurt içinde tüm alışverişlerimizi ve anlaşmalarımızı Türk parasıyla yapacağız. Türkiye'de yabancı parayla alışveriş kalksın

İş dünyasının lideri Sakıp Sabancı, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, Turgut Özal'dan sonra "liderlik" vasfına sahip en ideal kişi olduğunu iddia etti. Beylerbeyi'ndeki yalısında iki saate yakın Derviş'i, programı, ekonomik krizi ve Sabancı Ailesi'nin tasarruf anlayışını anlatan Sakıp Ağa, Özal için "Cesur, atak ve yenilikçiydi. Derviş de onun gibi... Doğruları söylüyor, ona güvenim tam" dedi.

PROGRAM BAŞARILI
Sakıp Sabancı, 14 Nisan'da Kemal Derviş tarafından açıklanan ekonomik programı başarılı bulduğunu söyledi. "Bugünkü koşullar içinde uğraşılmış, iyi bir program yapılmış. Gerek açıklamaları, gerekse programın içeriği beni doyurdu" diyen Sabancı, ekonominin yeni patronunun bir sihirbaz olmadığına dikkat çekti: "Derviş sihirbaz değildir. Takım çalışması yapmak istediğini söylüyor ve bir hedef gösteriyor. Bu yüzden kendisine güvenim tamdır. Kendime güvendiğim gibi ona da güveniyor ve inanıyorum. Derviş doğru seçilmiş kaptandır. Gemiyi kazasız belasız limana yanaştıracaktır. Türk ekonomisi onun ellerinde emin görünüyor. Doğru rota ve yoldayız. Yeter ki arkasında sağlam duralım. Bana güvendiğiniz gibi Derviş'e de güvenebilirsiniz."

ÖZAL'I ÇOK ARIYORUM
Sabancı, Kemal Derviş'in, lider arayışına giren Türk halkı için ideal aday olduğunu da belirtti. Derviş'in 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan boşalan liderlik koltuğunu dolduracağına dikkat çeken işadamı, Özal'ı çok aradığını söyledi. Sabancı, "Özal Türkiye'de çok büyük işlere imza attı. Onu her yerde arıyoruz. Cesur, atak ve yenilikçiydi. Turistik tesislerde, futbol sahalarında, otobanlarda, birçok tesiste onun imzası var. Lehinde ve aleyhinde çok konuşuldu, ama onun gibisi yoktu. Günahıyla, sevabıyla Özal'ı arıyoruz. Derviş de Özal gibi cesur ve atak. Doğruları söylüyor, her şeyi açık seçik anlatıyor. Onun yerini doldurabilecek" dedi.

DESTEĞİ ESİRGEMEYİN
Ünlü işadamı şöyle devam etti:

"Derviş polikitaya atılırsa destekleriz. Ama liderler padişahlıktan vazgeçmeli... Bu yapılırsa ancak güçlü siyaset olur. Derviş önemli kararlar almak için kolları sıvadı. Bunu yaparken hem işçiyi hem de işvereni mutlu edecek kararlar alınması gerekiyor."

Sabancı, Derviş'in arkasında siyasi desteğin tam olması gerektiğini belirtti, Türkiye'nin mutluluğunu buna bağladı: "Eski kafayı devam ettirirsek 65 milyon mutluluğu yakalayamaz. Onun için arkasında duralım ama lakırdıda değil."

Gemici usulü destek
1-Derviş doğru seçilmiş kaptandır

2-Kemal Derviş'in

rotası doğrudur

3-O gemiyi kazasız limana yanaştıracaktır

Anlaşmalar artık lirayla
Sabancı krizden sonra grup olarak anlaşmaları Türk parasıyla yaptıklarını belirterek, "Yurt içinde artık yabancı parayla alışveriş kalksın. Alışveriş ve anlaşmalar Türk parasıyla olsun" dedi. "Kriz Sabancı grubunu da etkiledi ama başkaları kadar değil" diyen Sabancı, bunun nedenini şöyle açıkladı: "Eğer müteyakkuz, hesaplı ve likit bir durumdaysan o şirketi etkilemesi daha az olur. Boyundan fazla açılmış ve yabancı paralarla borçlanmışsan çok etkilenirsin. Bu krizden sonra Sabancı Grubu olarak dövizle alışveriş yapmama kararı aldık. Yatırımlarda ise bir süreliğine frene basmayı hedefledik."

İŞÇİ ÇIKARACAĞIZ
Sabancı şirketlerinden işçi çıkarmayı gerekirse yapacaklarını da sözlerine ekledi: "İşçi çıkarmak da ekonomik kurarlarının icaplarından biridir. Şişirilmiş kadroları makul seviyeye indirebiliriz, başka çıkış yolu yok."

Sabancı, "Özelleştirme ihalelerine girecek misiniz?" sorusuna da, "Yeni yasa ile lisans verme işi siyasilerin elinden alındı. Bu çok önemli adımdır. Telekomünikasyon özelleştirilmesine elbette katılacağız. Bankaların özelleştirilemesine katılmaya talip değiliz, çünkü devlet bankaları dinamik değil. 10 trilyonluk görev görev zararı var. Bu bir felakettir" dedi.

Biz tasarrufa alışığız
Sabancı iş yaşamı boyunca düsturunun "tasarruf" olduğuna dikkat çekti. Hacı Ömer Sabancı'nın torunu olarak kemer sıkmaya alışkın olduğunu söyleyen işadamı, tasarrufu sadece kriz dönemlerinde değil her zaman uyguladığını vurguladı: "Ben zor koşullarda büyüdüm ve bir yerlere geldim. Eskiden beri tasarrufa alışığım. Savurganlığı sevmem, tutumluyum, hamurumuz böyle yoğruldu. Özel uçak bile almadım. Yakın zamana kadar ekonomik sınıfta uçardım. 5 yıl önce Business'a terfi ettim. Çoğu kez şirket adına uçtuğum için masraf yazıp vergiden düşüyorum. O zaman parayı Maliye Bakanlığı ödemiş oluyor. Ama aslında o Maliye Bakanlığı benim."

ADIM CİMRİYE ÇIKTI AMA...
Sabancı bu yüzden adının cimriye çıktığını da itiraf etti: "Ben 12 yıl özel aracımı değiştirmeden yıllarca kullandım. Herkes beni cimri diye eleştirdi. Söylediler, söylediler yoruldum ve Mercedes'imi yenilemeye karar verdim. Küçük bir tekne aldım. Beylerbeyi'nden Beşiktaş'a gidip geliyorum ve trafikte sıkışmıyorum. Evde fazla ışıkları söndürürüm. Yemeği yiyeceğimiz kadar yaparız. Bizde yemek asla atılmaz!"

OLAY TAN

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır