kapat
15.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Kriz dönemi içkileri


Ekonomik sıkıntılar, içki zevkinden kısmaya yol açıyor. Oysa son derece ucuza kaliteli içkiler içmek mümkün. Viskinin yok ama, şarap ve biranın ehveni var
Tekel'in Güzel Marmara şarabı, köprüaltı berduşlarının, gurbetçi üniversite öğrencilerinin, marjinal ressamların içkisi olarak bilinir. Peki bu Türkiye'nin en ucuz şarabının, aynı zamanda uluslararası şarap yarışmalarından gümüş madalyalar almış bir şarap olduğunu biliyor muydunuz? Hayat böyle güzel sürprizlerle dolu ve "pahalı içki iyi içkidir" diye bir kural Ğiyi ki!- yok...

TEKEL BİRASI UCUZ
Yine Tekel'in fiyatları 1 milyon lira civarında olan beyaz ve kırmızı Trakya şarapları ile kırmızı Hoşbağ'ı da fiyatlarına göre son derece kaliteliler. Ülkemizin en güzel kırmızı şaraplık üzümlerinden Boğazkere ile Öküzgözü'nün bir harmanı olan bol madalyalı Buzbağ ise tüm zamlara rağmen 1 milyon 850 bin lirayı anca bulan fiyatı ile Türkiye'nin "fiyat-kalite dengesi" bakımından belki de en makul şarabı... Atatürk Orman Çiftliği'nin Ankara'daki satış merkezinde 2 milyon 750 bin liraya satılan Boğa Kanı şarabı da kalitesine göre çok uygun fiyatlı.

Özel sektör şarap üreticilerinin özel rezerv şaraplarına yakın kalitede bazı mütevazı fiyatlı şarapları da var. Kavaklıdere'nin Yakut, Çankaya, Muscat ve Efsane'si, Doluca'nın Riesling ve Moscado'su, lezzetlerine göre fiyatları kabul edilebilir olan şaraplar.

Biraya gelince, ucuz Tekel birası tam bir kurtarıcı. Bu bira bir süredir daha da lezzetli, özel sektör biralarının çoğundan daha da güzel. Tek kusuru, çok az yerde bulunması.

Ucuz içki deyince, gözler ister istemez Tekel'e çevriliyor. Yine Tekel'in kaliteli bir başka ucuz içkisi, Tabii Kanyak... Bir zamanlar tadı felaket olan, içeni şimşek gibi çarpan bu sert içki, son yıllarda meşe fıçılarda hakkıyla dinlendiğinden çok daha leziz. Tabii bir Fransız konyağının yerini tutmuyor ama, genç bir armanyak kadar güzel bir brendi bu.

İSPİRTO İÇMEYİN
"Benzer kalitede, ama daha ucuza içme" arayışı, ne yazık ki viskide pek geçerli değil. Bazı süpermarketlerde 3-4 milyon liraya satılan tanınmamış markalı İskoç viskileri, ünlü markaların yerini tutmuyor. Bunlar yeterince dinlenmemiş viskiler olduğundan geniz yakıyorlar, harmanları vasat olduğundan lezzetleri de yavan, ispirtomsu oluyor. Viskide yapılabilecek en büyük tasarruf, 12 yıllık lüks viskileri daha özel anlarda yudumlayıp, günlük hayatta standart viski içmek.

Kriz, hemen herkesi bir şeylerden kısmaya, daha az içmeye yöneltiyor. Ama yine de kimse içmekten vazgeçmiyor, hatta bazıları kederden daha fazla içiyor. O halde kısıntıyı içmeyerek değil, makul fiyatlı içkilere yönelerek yapabilirsiniz...

MEHMET YALÇIN

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır