kapat
15.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Londra'nın HIP otelleri


Avrupa'nın gurme başkenti olmaya başlayan Londra'yı farklı design'larıyla göze çarpan oteller zenginleştiriyor. Bu HIP (fevkalade şahsına münhasır) mekanlar, detayları ve değişik tasarımlarıyla evlerimizden ve standart otellerden çok farklı. Sürekli seyahat edip hep aynı tür otellerden sıkılanlar için ideal
Eskiden evlerimiz daha mütevazı iken, iyi bir otelde kalmak önemli bir olay idi. İnsanlar evlerinin banyolarında, yatak odalarında bulamadıkları lüksü uluslararası zincirlerin otellerinde bulup bunun keyfini yaşıyorlardı. İşte o zamanlar Hilton'da kalmak pek önemli idi. Sonra hem evlerimiz daha lüksleşti, hem de bu oteller sanki biraz daha standartlaştı. Özellikle çok seyahat eden iş adamları birbirine benzeyen otel odalarında kalmaktan sıkılmaya başladılar.

Bu sıkıntıların sonunda 1990'lı yıllarda HIP oteller ortaya çıktı. "Highly Individual Places", yani Türkçe'si "fevkalade şahsına münhasır mekanlar" ilk olarak Londra ve New York'ta görülmeye başladılar. New York'takiler ayrı bir yazı konusu olacak, ama Londra'nın HIP otelleri aynı yıllarda Avrupa'nın gurme başkenti olmaya başlayan İngiliz başkentine büyük bir zenginlik getirdi.

Londra'da bu işin öncülerinden olan Anouska Hempel, ilk oteli Blakes'in her odasını farklı döşemiş. Daha çok klasik çizgileri taşıyan Blakes'in başarısı Hempel'in ikinci otelini açmasını sağlamış ve Anouska bu yeni eserine kendi soyadını vermişti. The Hempel, Blakes'in aksine, çok sakin bir otel. Hayır, müşteri sayısı olarak değil, dizayn olarak. Bembeyaz şeffaf kutuları andıran farklı alanlar çok ince detaylar ile süslenmiş. Thai-İtalyan fusionu yapan restoranı da pek revaçta.

Sonra şehre Ian Schrager geldi. Amerikalı bu yatırımcı otellerini ünlü Phillipe Starck'a dizayn ettiriyordu. Schrager'in HIP otellerinin dizayner otelleri olarak adlandırılması boşuna değildi. Kendisinin Miami'deki oteli Delano, sosyetemizin "in" mekanlarından olduğu için Schrager bize pek yabancı değil. İstanbul'daki restoran mimarları tarafından pek taklit edilen bir yer oldu. Covent Garden'e yakın St Martins Lane ise Schrager Oteli. Minimalist lobisi, duvarları sarı ışıklar ile yıkayan yere gömülü lambaları, odanızda rengini haleti ruhiyenize göre ayarlayabileceğiniz "soft" ışıklandırmalar ile farklı bir mekan. Ve aynı eski Hilton'lar gibi insana keyif veren bir mekan. Restoranı Asia de Cuba ise bir fusion mabedi. Schrager'in Londra'daki Sanderson'daki ikinci oteli de en "in" yerlerden biri.

SUSHİ İÇİN
One Aldwych Morning Star gazetesinin 1907 yılında yapılan eski binasında ve Londra'nın ilk HIP otellerinden. Yenilerden, Metropolitan DKNY'den giyinen genç personeli ile Liverpool Street tren istasyonundaki Great Eastern ise tarihi binasındaki radikal dizaynı ile dikkat çekiyor. Burası sushi yemek için de pek iyi bir yer.

Klasik HIP otellerden Notting Hill'deki Portobello'da Victorian yatak odanızın ortasındaki aslan bacaklı küvette banyo yapabilir veya gene yüz yıl öncenin masajlı duş mekanizması ile günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Bu otellerin en iyi tarafı fiyatlarının Londra standartları için pek fazla olmayan 200-300 sterlin arasında olması. İşin kötü tarafı bir sterlinin iki milyon lira olması!..

Birer 'design' harikası
St Martins Lane, 45 St Martins Lane WC2, Tel: 0044-2073005500: Odadaki ışığınızı "mood"unuza göre ayarlayabilirsiniz.

Sanderson, 50 Berners Street W1, Tel: 0044-207001400: Ben de gitmedim, ama pek methediyorlar.

Great Eastern, Liverpool Street, Tel: 0044-2076185000: Minimalist bir tren istasyonu-her ne demekse.

One Aldwych: Eski gazete binasının lobby'si pek keyifli.

The Hempel, 31-35 Craven Hill Gardens W2, 0044-2072989000: Minimal Uzakdoğu felsefelerine yakınlık duyanlar için.

Blakes, 33 Roland Gtardens SW7, Tel: 0044-2073706701: Eskiden ünlüler pek uğrardı, şimdilerde Amsterdam şubesi gözde.

The Portobello, 22 Stanley Gardens W11, Tel: 0044-2077272777: Notting Hill Julia ve Hugh olmadan da çok güzel.

TEOMAN HÜNAL

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır