kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

30 milyon dolara arazi aldık, şimdi ne olacak?

Süpermarketlerin şehrin dışına çıkmaya zorlanmasına, başta Koç ve Sabancı olmak üzere bu sektöre milyonlarca dolar yatırmış olan gruplar, şimdiye kadar gerçek anlamda bir tepki göstermediler. Ancak öyle sanıyorum ki, yakında işadamları birer birer patlayacak. Krizdi, yeni ekonomik programdı, yurtdışından gelecek olan paraydı derken, bir türlü kendi sorunları hakkında konuşamayan işadamlarından ilk tepkiyi Sakıp Sabancı veriyor. Sabancı'nın programında 5 yeni süpermarket projesi daha var. Geçen gün TÜSİAD toplantısı çıkışında sohbet ettiğimiz Sakıp Sabancı, üçü İstanbul'da, biri Ankara'da ve diğeri de Bursa'da olan yeni marketler için fiyatları 10 milyon dolar ile 30 milyon dolar arasında değişen araziler aldıklarını hatırlattı ve bu arazilere ne olacağını sordu. Küçük esnafı korumak amacıyla alınan bu karar, yabancı sermayenin girişini de engelleyeceğe benziyor. Carrefoursalar'da Sabancı'nın ortağı Fransızlar ve hedefleri Türkiye'de büyümek. Tabii Ankara izin verirse. Bu arada yasa tasarısıyla ilgili herkesin kafasının karışık olduğu, içeriğinin tam olarak anlaşılamadığını da eklemekte fayda var.

Cüneyt Türktan, bayilere neden sert konuştu?

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yeni ekonomik programı açıkladığı saatlerde mobil iletişim dünyasının 500'e yakın temsilcisi Antalya'da sinerji toplantısı yapıyordu.

Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Genpa'nın iş ortakları olan Alcatel, Bencar, Corbus, Digitürk, Ericsson, Nokia, Siemens, Sony Superonline, Turkcell ve Zed'in yöneticileriyle Genpa bayilerini yaşanan ekonomik krize rağmen bir araya getirmeyi başarmıştı.

Her ne kadar moraller çok bozuk olsa da, yakın gelecekten ümidini kesmemiş kalabalık, Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan'ın ağzından şirketin zorda olup olmadığını duymaya kilitlenmişti. Peki ama neden böyle söylentiler çıkmıştı ve bayileri tedirgin eden neydi?

Aynı toplantıda, Zeynel Abidin Erdem, bugüne kadar kader birliği yaptıkları Turcell'le iyi ve kötü günlerinde birlikte olacaklarını söyledi. Ardından da ekledi. "Cüneyt Bey şimdi ağzımıza isot sürecek." Öğrendiğim kadarıyla, geçenlerde Mobil Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin toplantısında Cüneyt Türktan'ın yaptığı konuşma cep telefonu pazarlayan şirketlerin hiç de hoşuna gitmemiş. Dediklerine göre, konuşma adeta infial yaratmış ve "Turkcell batıyor mu?" söylentileri çıkmış.

Oysa Antalya'da kürsüye gelen Türktan'ın konuşması gayet gerçekçi ve ayakları yere basan bir üsluptaydı. 'Tedbir almaları gerekiyordu. Çünkü kişi başına düşen milli gelir 3 bin dolarlardan 1500 dolarlara gerilemişti ve gelirler giderleri karşılamayacaksa küçülmek gerekliydi. Acı kararlar alınmıştı ki, taahhütler yerine getirilebilsindi.' Türktan, sene sonuna doğru daha hızlı bir tempoya girmeyi ümit ettiklerini de söylüyordu.

Kısa sohbetimizde Türktan'a neden Turkcell ile ilgili bir tatsızlığın yaşandığını sordum. O da, yaşanan krizi nedense bayilerin daha zor anladığından ve ısrarla yeni dükkan açmak istediklerinden yakındı. Anlaşılan Turkcell desteğini biraz kesince bayilerin de işleri bozulmuş ve dedikodular artmıştı.

Cüneyt Türktan, bundan sonraki hedeflerinden bahsederken de, şimdiye kadar 3.5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ve artık sahip oldukları 11 milyon aboneye en iyi hizmeti götürmek için kaliteyi artıracaklarını vurguladı.

Erdem önce kızdı sonra yumuşadı
Erdem Holding Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Türkiye'nin bir çok ülkeyle olan ilişkisinde önemli bir rol oynuyor. Çünkü kendisi, Sudan Fahri Başkonsolosu, Türk-Fransız İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Türk-İspanyol İş Konseyi Başkanı, Türk-Irak İş Konseyi üyesi ve Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Başkanı aynı zamanda. Geçen hafta Türkiye'ye gelen Amerikalı senatörler heyetine yaptığı konuşma herkesin dilinde. Özetle, "Bugüne kadar biz hep sizin yanınızda olduk. Şimdi sıra sizde" demiş Erdem.

Antalya'daki toplantıda Ankara'yı eleştiren sert bir konuşma yaptı. Tam "pozitif değerlerimizi yitirme noktasındayız" dediği anlarda Derviş de programı açıklıyordu. Bir ara toplantıdan çıkıp, bir başka odada televizyondan programın detaylarını takip etti. Sonra yeniden toplantıya döndü. Yaptığımız sohbet toplantısında ise yüzü biraz daha gülüyordu. Belli ki, program geleceğe dönük umutlandırmıştı. Öyle ki, "Yüzde 20 küçülecektik. Şimdi bunu olumlu yönde revize edeceğiz" bile dedi. Erdem'in de Ankara'dan tek bir isteği var. Gölge etmesin yeter. Türkiye'ye yeni ufuklar çizmeye çoktan hazırlar.

Kıran kırana rekabet
Mobil iletişimcilerin büyük bir rekabete girmek üzere oldukları hazırladıkları reklam filmlerinden, yaptıkları sunumlardan çok daha iyi anlaşılıyor. Nokia'nın yöneticilerinden Yalım Kır, Türkiye'de geçen yıl ulaştıkları cironun 600 milyon euro olduğunu söyledi.

Genpa şemsiyesine geçtiğimiz Eylül'de giren Nokia'nın pazarın yüzde 41'ine ulaşması ilginç. Ancak bu markayı yakında Siemens'in rahatsız edeceği anlaşılıyor. Siemens, mobil iletişim bölümüne geçtiğimiz günlerde yaşları 40'a ulaşmamış yeni yöneticiler transfer etti. Üstelik bu yöneticiler arasında yer alan Ahmet Damgacıoğlu, 11 ülkeden sorumlu pazarlama direktörlüğüne getirildi ve Atina'ya atandı. Toplantı için Antalya'ya gelen Damgacıoğlu ve Siemens'in yeni yöneticileri, mobil eğlence kavramı, bilgi iletişim konseptiyle pazara çarpıcı ürünler sunacaklarını anlattılar. Sanırım, bilgisayardan müzik de yüklenebilen ve 3 saat kayıt yapabilme özelliğine sahip Siemens'in yeni telefonu SL45, genç nüfusu cezbedecek.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır