kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Medyasoft
 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Gurbetçilerin 125 milyar markı Türkiye'yi kurtarır

Aranan yabancı kaynağın 10 misli, yurtdışındaki gurbetçilerin banka hesaplarında bulunuyor. Eğer yurtdışındaki işçilerin vergi sorunu çözümlenip gerekli güven de sağlanırsa Türkiye'ye büyük döviz girdisi sağlanabilir

Kriz dönemini atlatabilmek için döviz arayışı içinde olduğumuz şu günlerde, yurtdışındaki gurbetçilerimizin dövizleri önem kazanıyor. Alman Deutsche Bank verilerine göre, sadece Almanya'da, Türk vatandaşlarına ait mevduat 125 milyar marka ulaşmış. Diğer ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın tasarrufları ile birlikte bu tutar iki misline yaklaşıyor... Aranan yabancı kaynağın üstelik de 10 misli, yurtdışındaki vatandaşlarımızın hesaplarında mevcut. Şu aşamada sorun, bunların hiç değilse onda birinin Türkiye'ye getirilmesi ile ilgili...

* Niçin gelmiyor?
"Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer" sözünde olduğu gibi, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının, geçmiş yıllarda bu konuda ağzı çok yandı.

- Bundan 35 yıl kadar önce, Almanya'da çalışan bir grup işçi "Hem çalışıp hem de sahibi olacakları" işyerlerini Türkiye'de kurma kampanyasını başlattılar. Yaklaşık 5 bin kişi, bu amaçla açılan hesaba para gönderdiler. Yaklaşık 150 şirket kuruldu ancak birkaç tanesi hariç, bu şirketler ve paralar yok oldu gitti...

- Birkaç yıl önce de, yurtdışındaki 300 bin işçimiz, Merkez Bankası'nda "süper döviz" hesabı açtırdılar. İşçilerimize, stopaj dışında başka vergi ödenmeyeceği yönünde taahhütte bulunuldu. Ancak, bir ihbar üzerine Alman yetkilileri, Almanya'daki yetkili bankaya ani bir baskın düzenleyerek, Türkiye'de "süper döviz" hesabı bulunanları tespit etti. Hesap sahipleri arasında, "işsizlik yardımı" alanlar da vardı.

Bunlar, hem mahkemeye verildi hem de ödenen işsizlik yardımı faiziyle birlikte geri alındı. Ardından Alman maliyesi devreye girdi ve süper döviz hesabı açtıran işçilerimizden, elde ettikleri faiz gelirini Almanya'da beyan edip vergi ödemedikleri için, cezasıyla birlikte vergi istendi. Tüm bu gelişmeleri T.C. Merkez Bankası "Almanlar haklı birşey yapamayız" diyerek seyretti, Almanya'daki gurbetçilerimiz de "Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan oldular".

* Ne yapılabilir?
Yurtdışındaki işçilerimizin, Merkez Bankası'ndaki "süper döviz" hesabına yatırdıkları para, 20 milyar mark civarında. Önlem alınmazsa, taze para gelmeyeceği gibi, mevcutlar da vadesi dolunca gidebilir.

Bu aşamada, şunlar yapılabilir.
1- Alman yetkilileri ile oturup "çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması" çerçevesinde, ek bir düzenleme yapılarak, vergi sorunu çözümlenir. Merkez Bankası'ndaki mevduatın "emeklilik fonu" gibi kabul edilmesi sorunu çözer. Almanya'da emeklilik fonları için benzer uygulamaların olması, çözümü kolaylaştırır.

2- Döviz tahvili çıkartılır ve Türkiye'ye gönderilen dövizlere, vade yapısına göre, altı ayda bir faiz ödemeli, yüzde 15'e kadar varan faiz verilir.

3- Yurtdışında döviz toplama olanağına sahip olan ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun kaydında bulunan bazı kurumlara, SPK'nın sıkı ve sürekli denetimi altında, asgari 1 milyar mark getirmeyi taahhüt etmelerine bağlı olarak, para toplayıp Türkiye'ye getirme izni verilebilir.

Sonuç olarak, yurtdışındaki işçilerimizin vergi sorununu çözümleyip, gerekli güveni de sağlayabilirsek, Türkiye'ye dövizler akar...

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır