kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

AB yolu kışlada başlıyor


Genelkurmay, TSK personeli ile er ve erbaşları eğitmek için hazırlattığı kitapta, AB çerçevesinde demokrasi ve insan haklarını anlatıyor
Avrupa Birliği'ne tam üyelik için uyum çalışmaları sürerken, Genelkurmay Başkanlığı da, nüfusun yarısına yakınını askerlik için geldikleri TSK'da Avrupa kültürüne hazırlamak için yeni bir program başlattı.

Genelkurmay bu amaçla, TSK'da görevli personel ile er ve erbaşlara yönelik "Vatandaşlık Bilgisi" kitabı hazırladı. Geçen ay basılan kitabın önsüzünde, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hemen hemen nüfusun yarısına yakınını belli dönemlerde eğitmek amacıyla kendi çatısı altında toplayan önemli bir kurum olduğu" belirtilerek, bu kurumda bireylerin sadece ülke savunması için gereken bilgileri öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda ileride karşılaşacakları sorunlarla ilgili birtakım bilgiler de aldığı belirtildi. Devlet, ülke, millet, demokrasi, vatandaş, kamu ve sivil toplum gibi temel kavramları açıklayan, 1982 Anayasası ile Türkiye'nin yönetim yapısını anlatan kitapta, "İnsan Hakları ve Korunması" başlığı altında da serbestlik, insan hakları, gözaltına alma, tutuklama, mahkumiyet, işkence, insanlık dışı davranış, onur kırıcı muamele kavramları inceleniyor ve uluslararası ortamda Türkiye'de insan haklarının gelişimi ele alınıyor. "Türkiye'de insan hakları ve kamu özgürlükleri" başlığı altında ise, insanın bedeni üzerindeki, yaşama, kanun karşısında eşit olma, kişinin maddi ve manevi varlığını geliştirme, güvenlik, adil yargılanma hakkı, yerleşme ve seyahat özgürlüğü, düşünce ve kanaat ile bunları açıklama ve yayma, din ve vicdan özgürlüğü, toplantı hak ve özgürlüğü, mülkiyet, basın yayın, bilim ve sanat, eğitim ve öğretim hakkı gibi, AB şartları arasında yer alan hak ve özgürlükler anlatılıyor. Kitabın, "Düşünce özgürlüğü" başlıklı bölümünde şöyle deniliyor:

"Düşünce özgürlüğü, kişinin, düşünce ve kanaatlerinden dolayı kınanmaması, bunları tek başına ya da başkalarıyla birlikte serbestçe açıklayabilmesi, savunabilmesi, başkalarına aktarabilmesi ve yayabilmesi anlamına gelir. Kanaat farklılığının, eşitlik ilkesi yönünden anlamı, özellikle kamu hizmetlerinde kendini gösterir. Farklı olma hakkı, ne ilgiliye ek ödevler yükleyebilir, ne de onu bazı olanak ve hizmetlerden yoksun kılabilir. Hangi alan olursa olsun, bireyin kendi gerçeğini tercih etme özgürlüğü, ahlak ve din karşısında insan davranışını konu aldığından vicdan özgürlüğü adını alır."

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır