kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Özal'ın Derviş kehaneti


Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, babasının Kemal Derviş'i 20 yıl önce keşfettiğini söyledi 'Babam geleceği gördü' dedi
Babam 1980'lerde Derviş'le birkaç kez görüşmüş ve 'Dünya Bankası'nda kalsın. İleride Türkiye'ye lazım olur' demişti

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölüm yıldönümünde, oğlu, Malatya Bağımsız Milletvekili Ahmet Özal, önemli açıklamalar yaptı. Ahmet Özal, "Yakın arkadaşımdır. Ben IMF'de görev yaparken o da Dünya Bankası'nda kariyerini hızla yükseltiyordu. Sık sık görüşürdük" dediği Kemal Derviş'i babasıyla birkaç kez buluşturduğunu söyledi. Turgut Özal'ın Derviş için "İleride Türkiye'ye lazım olacak" dediğini açıklayan Özal "Babamın Kemal Derviş'i Türkiye'ye çağırdığı doğru değil. Tersine, kariyerini yükseltmesini istemişti" dedi.

TEMİZ VE DÜRÜSTTÜR
Derviş'in Özal'ın yolundan gittiğini söyleyen Ahmet Özal, ekonominin yeni patronunu babası ile tanıştırma öyküsünü şöyle anlattı:

"Babam ve Kemal'in Türkiye ekonomisi ve dünya ile ilgili sohbetleri oldu. Beraber yemek yediler. Biz zaten Kemal'le 3 yıl beraberdik. Her gün, her hafta sonu. Çok iyi arkadaşımdır. Rüştü Saracoğlu da o grubun içindeydi. Kemal'in iyi niyetinden hiç şüphe etmem. Çok temizdir. Türkiye'nin ayak oyunlarına kurban gitmezse, çok faydası olur. Yapısal değişiklik yıllardır konuşuldu, ama yapılamadı. İnşallah şimdi yapılır. Kemal, Ecevit'in 1974'te danışmanıydı zaten. O zamanlar Ziya Müezzinoğlu ve diğer bazı insanlarla anlaşamadığı için ayrıldı. Sosyal demokrattır, ama görüşü liberal ekonomidir. Bunu sosyal demokratlar o zaman kabullenmiyordu. Artık sosyal demokratlar liberal ekonomiye inanıp uyguluyor ve İngiltere'de olduğu gibi başarılı oluyor."

KEMAL'İ ÇAĞIRMADI
Özal şöyle devam etti: "Babamla, 1980'de, 24 Ocak kararlarından sonra görüştüklerinde, 1974 yılında Ecevit'in danışmanıyken hazırladığı bir raporu babama gösterdi. O raporda babamın 24 Ocak'ta hazırladığı, liberalleşen bir ekonomik paketin benzeri vardı. Raporu, Ecevit'in yanındaki kişilerin kabul etmediğini ve kendisinin de ayrıldığını söyledi. 24 Ocak kararlarının benzeri Ecevit iktidardayken yapılmış olsaydı Türkiye şimdi çok farklı noktada olurdu. Ancak, o zamanın Maliye Bakanı Müezzinoğlu engellemiş."

Ahmet Özal, Turgut Özal'ın Derviş'in geleceği için ne düşündüğünü de şu cümlelerle ifade etti:

"Babam Başbakan olmadan önce de sonra da Kemal'le görüştürmüştüm. Kendisinin Dünya Bankasında hızlı ilerleyen güzel bir kariyeri vardı. O kariyerinin devam etmesini hem Kemal istiyordu, hem de babam. O zaman babamın Kemal'i çağırdığı doğru değil. 'Türkiye için Dünya Bankasında kalması daha iyi. Kariyerini ilerletsin. İleride Türkiye'ye lazım olur. Çok faydalı olur' dedi. Orada kaldı. Ve şimdi lazım oldu geldi."

FİKİRLERİ AYNIYDI
Özal, Derviş'in açıkladığı programı ise şöyle yorumladı:

"Hazırladığı program ekonomik bir programdan ziyade, devlette yeniden yapılanmanın tarifini yapıyor. Bugünü ilgilendiren konularda somut, rakamsal değişiklik içeren bir program değil, ama durum tespiti yapan program. Durum tespitinde şu dikkat çekiyor. Sorunların başladığı tarih 1990'dan sonra. Yani bankaların görev zararı Özal'dan sonra başlamış. Sosyal güvenlik açıkları için şu anda 7-8 katrilyon lira. Özal döneminde sosyal güvenlik açıkları yoktu. Sistem iflas etmemişti. Kemal'in durum tespitinde de Türkiye'deki çöküşün başlangıç noktası 1991'dir. Babamın iddiası her zaman şu olmuştur... O 'Koalisyonlar Türkiye'yi hep geri götürdü' derdi. 70'lerde koalisyon vardı, Türkiye geri gitti. 80'de ayağa kalktı. 1961-70 arası AP tek partiydi. Türkiye yüzde 7 kalkınma hızını yakaladı. 91'den sonra koalisyonlar kuruldu ve bugün Türkiye'de milli gelir 3 bin dolardan 1600-1700 dolara düştü."

TECRÜBE GEREK
"Babamın ısrarla 80'li yıllarda üzerinde durduğu fikir yeni bir anayasaydı... Başkanlık veya yarı başkanlık sistemi. Kemal Derviş'in açıklamaları babamın söylediklerini doğrulamış oldu. Babam bunları 80'li yıllarda söyledi. Telekom'u vs. satmak için çok uğraştı, ama bütün siyasiler Anayasa Mahkemesine koştu. Onu bunu iptal ettiler. Türkiye engellendi. Türkiye özelleştirme yapamadı. Eğitimde, sağlıkta olsun gücünün yetmediği işlere kalkıştı. Kemal Derviş'in açıkladığı program aynen babamın söyledikleridir. Babamın yolundan gidiyor. Uygulamada inşallah başarılı olurlar. Eskiden beri sosyal demokrattır Kemal ama artık solla sağ arasında hiçbir konuda pek fark kalmadı. Hepsi merkeze geldi."

Ahmet Özal, Derviş'in "Samimi ve iyi niyetli" olduğunu ancak babasının tecrübesine sahip olmadığını belirtti ve ekledi: "Devleti ve iş hayatını tanıması gerekiyor. O da uzun süre dışarıda olmasından kaynaklanıyor. O eksiklerini de tamamlayacaktır."

Suikastin adresini açıkladı
Özal, babasına düzenlenen suikast için, "Liberalleşme kararlarıyla çıkarları bozulan ülkeler yeraltı örgütlerini harekete geçirdi" dedi

Ahmet Özal, Kartal Demirağ tarafından yapılan silahlı saldırı için "Babam suikasti çözmüştü" dedi. Suikastin liberalleşme yolunda alınan kararlarla katrilyonluk çıkarları bozulan ülkeler, yeraltı örgütleri ve kaçakçılarla bağlantılı olduğunu kaydeden Özal, şu değerlendirmeyi yaptı:

DEVLET ADAMI HASSASİYETİ
* Herkes bir şey söyledi kendine göre, ama onunla ilgili bilgiler devletin arşivlerinde vardır. Tam olarak babamın bildiği bir şeydi. Araştırması yapıldı. Herhalde daha detaylı açıklama veya bulgular daha ileride kamuoyuna duyurulur. Ben de o kadar iyi bilmiyorum konuyu. Varsa bir şeyler ileride açıklanacaktır. O zaman bu konu emniyet, MİT ve bazı kurumlar tarafından yurt içinde ve yurt dışında araştırılmıştı. Netleştiğini sanıyorum.

* Babam her şeyi biliyordu ama açıklamadı. Çünkü babam bir siyasetçi değil, devlet adamıydı. Devlet adamı 30 yıl sonrasını düşünür, siyasetçi günü düşünür. Bir süre sonra, bazı karışıklıklar, Türkiye'yi etkilemeyecek, önemsenmeyecek bir noktaya geldiğinde kendiliğinden ortaya çıkar.

* Ben bu bilgilerin şu anda Türkiye'yi etkileyecek noktada olduğunu düşünüyorum. Babam devletin kademeleri içinde herhangi bir şey olduğunu kastetmedi, ama Türkiye'de aldığı kararlar, özellikle ithalat ve serbest kurla ilgili kararlar, bugünün katrilyonları ile sayılabilecek miktarda para musluklarını kesti. Bunda çeşitli ülkelerin, yeraltı örgütlerinin, kaçakçıların zararı oldu.

Saçını cam fanusta saklıyorlar
Ahmet Özal, Turgut Özal vefat ettikten sonra, saç telinin Semra Özal tarafından alınıp tetkik için ABD'ye gönderildiği yolundaki iddiayı da yalanlayarak şunları söyledi:

"Babamın saç telini tetkik için Amerika'ya gönderdiğimiz uydurma. Elimizde saçı tabii ki var. Ama hiçbir yere gönderilmedi. Annem tarafından hatıra diye alındı. Bir tutam saçı güvenli bir yerde bir cam fanusun içinde saklıyoruz. Bu güvenli yer evimiz değil. Daha emniyetli bir yer seçtik."

2000 mektup kayıp
Ahmet Özal babasının 2000 yılına gönderdiği mektupların kaybolması konusunda ise, "Mektuplar kayıp. Akıbetini çözemedik. Annem galiba o iş için bir dava açtı" diye konuştu.

Özal yaşasa siyasete dönecekti
Semra Özal, gazeteci Hayrullah Mahmud'un Alfa Yayınları'ndan piyasaya çıkacak "Özal'ın Değişim Paradigması" adlı kitabında, Turgut Özal'ın Türkiye ve kendi yaşamı üzerinde oynadığı rolü anlatıyor. Semra Özal, 18 Şubat 2001'de yapılan röportajda, eskiden olduğu gibi keyfince yaşadığını söylüyor... Üçüncü şahıslar O'nun için pek fazla bir önem arzetmiyor! Bir dönem Özal'a en büyük hasarı vermiş Demirel'le bile eski dostluk köprüleri kurulmuş... Ve Semra Özal anlatıyor:

ÖZAL'IN BÜYÜK HAYALİ
Türkiye'de siyasi yapının toptan değişmesi lazım. Özal sağ olsaydı, Çankaya'dan inip siyasete geri dönecekti.

O zaman Türkiye çok başka yerlerde olacaktı. Mesela en son vefat etmeden bir gün önceydi. Biz Türki Cumhuriyetler'den yeni dönmüştük. Orada her şeyi hazırlamıştı. Bölgede büyük bir Türkiye, en büyük hayali buydu. İdeali buydu. Bunu hep söylüyordu.

Rusya o dönemde kötü durumdaydı. Rahmetli bana "Rusya kendini kısa zamanda toparlayıp, bunları tek tek geriye alacak. Bütün kaynaklar oralarda. Ama kendini toplamadan, biz bunları toplayıp bir büyük bir Türk Devleti kurarsak çok faydası olur. Dünyaya da faydası olur. Rusya'nın Amerika'nın karşısına büyük bir Türk Devleti olarak çıkarız" dedi. Ve buna çok uğraştı.

Tabii ölünce bu proje de bitti.

ZOR GEÇEN İKİ YIL
Eşimin ölümünden sonra 2-3 yıl kendime gelemedim. Ondan sonra kendimi toparladım ve sosyal görevlerime geri döndüm. İstanbul'da uyuşturucu ile özellikle ağırlıklı olarak ilgileniyoruz. Malesef artık büyük şehirlerde uyuşturucu tahmin edemeyeceğiniz kadar korkunç boyutlarda.

Benim derdim aileleri, özellikle anneleri uyandırmak.

DİKİLİ AĞAÇLARI BİLE YOK
Mümkün olduğu kadar dikkat etmeye çalışsa da çocuklar, medyaya her şey yanlış yansıtıldı. O zamanlar "Bir dikili ağaçları yok!" demiştim, şimdi de öyle. Ahmet şu anda kirada oturuyor. Zeynep, benim bir dairem var, orada oturuyor. Kocasından boşandı.

Efe, yine benim bir evim vardı, orada oturuyordu. Şimdi onu sattım, küçük bir yer aldım, orada oturuyor.

ÇANKAYA'YA GİDEMEDİM
Fikrime göre bir Cumhurbaşkanı'nın her şeyden evvel ekonomi ve uluslararası ilişkileri bilmesi lazım. Lisan bilmesi lazım. Tüm bunları birarada toplayan bir Cumhurbaşkanı düşünüyordum. Ama Sezer sürpriz bir isim oldu.

Eksik olmasın beni Köşk'teki tüm toplantılara davet ediyorlar. Süleyman Bey zamanında da çağırırlardı, o zaman da hiç gitmedim. Rahmetlinin vefatıyla birlikte çıktım Köşk'e bir daha da gitmedim. Kürklerime dek birçok şey kayboldu. Ama önemli değil.

ÖZAL BUGÜN ANILIYOR
Turgut Özal, ölümünün 8. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle bugün anılıyor. Özal'ın kurucusu olduğu ANAP merkezli anma etkinlikleri çerçevesinde, ANAP Genel Başkanı ve BaşbakanYardımcısı Mesut Yılmaz başkanlığında bir heyet, saat 09.00'da Özal'ın İstanbul'daki anıt mezarı başında saygı duruşunda bulunacak. Saat 11.30'da Ankara'da ANAP Genel Merkezi'nde anma toplantısı düzenlenecek.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır