kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Yine başa döndük


30 YIL ÖNCE
Halka doğruları söylemeliyiz. Yanlış bilgilerle oyalanan bir kamuoyu yoluna gitmeyeceğiz

30 YIL SONRA
Programın bazı ilkelerinin olması gerekir. Bunların en önemlisi halka doğruyu söylemektir

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Cumartesi günü ekonomik paketi açıklarken, 12 Mart 1971'de dönemin Başbakanı Nihat Erim tarafından Dünya Bankası'ndaki görevinden çağrılıp Türkiye'ye getirilen ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı yapılan Atilla Karaosmanoğlu'nun sözlerini tekrarladı. Kendisi de Ecevit tarafından çağrılan ve kabineye alınan Derviş de Karaosmanoğlu gibi "halka doğruları anlatmak" gerektiğini vurguladı. Derviş'in, söylediklerinin büyük bölümü, Karaosmanoğlu'nun 1 Temmuz 1971'de 9. Samsun Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşma ile bire bir örtüştü. Benzer sözler şöyle:

YALAN YOK
* DERVİŞ: Programın bazı ilkelerinin olması gerekir. Bu ilkelerden en önemlisi halka doğruyu söylemektir. Devletin borcu varsa bunu gizlemeyeceğiz. Nasıl oluştu, herkes bilsin. Nasıl ödenecek herkes bilsin.

* KARAOSMANOĞLU: Belirli bir tutumun temsilcisi olma kararındayız. Bu tutum bütün güçlükleri açıkça, içtenlikle ve de dürüstlükle anlatmak ve alınacak tedbirlere vatandaşlarımızın bilerek ve anlayarak katılmasını sağlamaktır.

MUTLU YARINLAR
* DERVİŞ: Bizden günü idare eden çözüm beklemeyin. Birlikte halkımızın desteğiyle mutlu yarınları inşa etmek istiyoruz. Belki bugünlerde her akşam eve biraz yorgun döneceğiz ama her sabah umutlu, güvenli başlayacağız.

* KARAOSMANOĞLU: Biz yanlış bilgilerle oyalanan bir kamuoyu oluşturmak yoluna asla gitmeyeceğiz. Mutlu günlere mutlaka erişeceğiz. Fakat bunun için açık ve dürüst bir teşhisle işe başlamanın zorunlu olduğuna inanıyoruz.

ÇALIŞKAN TÜRKLER
* DERVİŞ: Türkiye kaynağı bol olan bir ülkedir. Büyük bir ülkedir. Çok dayanıklı, çok çalışkan insanları vardır.

* KARAOSMANOĞLU: Gayretli Türk köylüsü, çalışkan Türk işçisi, dürüst işadamları güçlerini kalkınma yönünde birleştirdiklerinde her güçlük yenilir.

NEDEN BATTIK?
* DERVİŞ: Bu krizlerin başlıca nedenleri, sürdürülemez iç borç yapısı, sağlıksız mali sistem ve diğer yapısal sorunların kalıcı çözüme kavuşturulamamış olmasıdır.

* KARAOSMANOĞLU: Sorunlara temel çözümler getirmekten kaçınan keyfi bir gidiş Türkiye'de bir ekonomik anarşi ortamı yaratmıştır..

ZAMLAR
* DERVİŞ: Başta enerji ve petrol olmak üzere ithal ürünlerin fiyatları kur, artan maliyetler yansıtacak şekilde ayarlanacaktır...

* KARAOSMANOĞLU: Birçok mal ve hizmetin fiyatına zam yapılması planlanmaktadır.

FATURA
* DERVİŞ: Türkiye yapısal reformları gerçekleştirerek, enflasyonu tek haneli rakamlara indirirken, toplumsal maliyeti adaleti gözetecek şekilde adaletli dağıtmak zorundadır.

* KARAOSMANOĞLU: Kararlarımızı alırken zaten büyük güçlükler içinde olduğunu bildiğimiz vatandaşlarımızın katlanacağı yükü en düşük düzeyde tutmak çabası içinde bulunduğumuzdan emin olunuz.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır