kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Hakim pişman oldu:Tazminatı düşürün


İki milyara mahkum olan hakim Şencan içini döktü: Amacım basına sık sık demeç veren Savcı Yüksel'i eleştirmekti. Parayı ancak, 10 taksitle ödeyebilirim
DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in, Şevket Kazan ve Mehmet Ali Şahin hakkında açtığı davanın kararında Savcı Yüksel'e hakaret ettiği gerekçesiyle 2 milyar lira tazminat ödemeye mahkum edilen Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Galip Şencan, "Yanlış anlaşıldım" dedi. Tazminatı ancak 10 taksitte ödeyebileceğini söyleyen Şencan, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararı temyiz ettiğini ifade ederek, "Temyiz talebim reddedilirse tazminatı ödeyebilmek için mutfak harcamalarımı kısmak zorunda kalacağım. Yargıtay'daki ağabeylerim tazminat miktarını düşürseydi daha iyi olurdu" diye konuştu. Hakim Galip Şencan'ın, daha önce verdiği bir kararın gerekçesinde de Erbakan'dan, "dürüst, çalışkan ve saygın kişi" diye söz ettiği ve kişisel görüşlerini karara yansıttığı için soruşturma geçirdiği ortaya çıktı. Şencan, kendini şöyle savundu:

YÜKSEL SAĞLIKLI BİR İNSAN
* Savcı Yüksel'in, Kazan ve Şahin hakkında açtığı davaya ilişkin karar gerekçesindeki ifadelerim yanlış anlaşıldı. Benim amacım, Yüksel'in sık sık basına demeç vermesini eleştirmekti. Ancak ifade şeklim maksadı aşmış.

* Savcı Yüksel'le sık sık karşılaşıyoruz. Kendisi son derece sağlıklı bir insan. Böyle bir insan için psikolojik rahatsızlığı var diyebilir miyim? Karar gerekçesinde bu cümleyi gözden kaçırınca, hem tazminata mahkum oldum, hem de Savcı Yüksel'i istemeden üzdüm. Madem yanlış anlaşılıyorum, bundan böyle karar gerekçelerimi daha kısa yazacağım.

MASRAFLARIMI KISACAĞIM
* Karara karşı temyiz hakkımı kullandım. Yargıtay Hukuk Genel Kurul'u kararın bozulması talebimi reddederse, karar kesinleşecek. Bu durumda 2 milyar liralık tazminat, faiziyle birlikte 3 milyar lirayı aşar. Tazminatı ancak 10 taksitte ödeyebilirim.

* Tazminatı taksitle ödeyebilmek için de mutfak, kıyafet gibi harcamalarımı kısmayı düşünüyorum.

ERBAKAN'A YAKIN DEĞİLİM
* Tazminat davalarında miktar konusunda karara varılırken kişilerin, mali durumları dikkate alınır. Ben buna dikkat ediyorum. Bugüne kadar en yüksek tazminat miktarı olarak 5 milyar liraya karar verdim. Kararı verirken tazminata mahkum edilen kişinin ödeme gücünü kapsamlı biçimde araştırdım. Yargıtay'daki ağabeylerim tazminat miktarını düşürselerdi daha iyi olurdu. 500 milyon lira veya bir milyar lira tazminata karar verilebilirdi.

* Erbakan'a veya Fazilet Partisi'ne yakın olduğuma ilişkin iddiaları kabul etmiyorum.

Bir davada iki tazminat ödenir mi?
Fazilet Partisi İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin, DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in hem kendisinden, hem de hakaret davasına bakan hakim Galip Şencan'dan tazminat istemesine "Bir davada iki tazminat ödenir mi" diye isyan etti. Şahin, hukuk tarihinde ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını belirterek şöyle konuştu:

HAKİM NASIL ÖDEYECEK?
"Hakim, maaşlı biri. Nereden ödeyecek bu parayı? Bu karar temyiz edilmiş ve Yargıtay'ca bozulmuştur. Verdiği bir karardan dolayı hakimin ayrıca tazminata mahkum edilmesini yargı erkimiz açısından talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kararının kaldırılmasını temenni ediyorum. Çünkü bundan sonra hiçbir yargıcımız vicdani kanaatine göre karar verirken rahat olmayacaktır. Yargıcı tazminata mahkum edecek bir yolun açılmış olması Türkiye'de yargıyı tıkar. Bu paradan çok daha önemlidir. Para ödenir. Ama uygulamanın açacağı yarayı kapatmak kolay olmaz. Kararı veren mahkeme hakiminin böyle bir tazminata mahkum olduğunu yeni öğrendim. Yargıtay Genel Kurulunun bu kararı bozacağını düşünüyorum. Bir konuşmadan dolayı Yüksel hem benden hem hakimden tazminat alacak. Böyle bir şey olur mu?"

Ersin BAL

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır