kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Tetikçi yakalandı


Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 polisin şehit edildiği saldırıya katılan terörist Mehmet Fidancı yakalandı. Fidancı, suikastı kendisiyle birlikte 26 Hizbullahçı'nın gerçekleştirdiğini itiraf etti
Diyarbajır'da 24 Ocak 2000'de Hizbullah tarafından düzenlenen hain saldırı sonucu şehit olan Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın katillerinin yakalanmasına yönelik operasyonlarda önemli bir isim daha yakalandı. Suikasta katılan Mehmet Fidancı (29), geçtiğimiz Cuma günü çok gizli tutulan bir operasyonla Diyarbakır'ın Bağlar beldesi CENTO Caddesi'nde bir eve düzenlenen baskın sonucu ele geçirildi. Fidancı, Okkan'ın şehit edilmeden 9 gün önce açıkladığı Hizbullah tetikçileri listesinde bulunuyordu.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde uzman ekiplerce sorgulanan Fidancı, suikasta katıldığını itiraf etti. Suikastı kendisinin de dahil olduğu 26 Hizbullahçı'nın gerçekleştirdiğini söyleyen Fidancı, kanlı saldırının hazırlık, oluş ve sonrası ile ilgili bilgiler verdi. Tetikçinin itirafıyla, Diyarbakır'da ardı ardına operasyonlar düzenlendi. Pişman olduğunu belirten Fidancı, suikasta katılanlardan 4 tetikçinin halen Diyarbakır'da saklandığını da söyledi. Okkan suikastına katılan Hizbullah tetikçilerinin Fidancı da dahil, örgütün kiraladığı "emin evler" olarak nitelenen "hicret evleri"nde gizlendikleri ortaya çıktı.

TANTAN: HİZBULLAH KESİNLEŞTİ
Silvan ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Fidancı'nın örgütün ünlü "şehitliğinin" bulunduğu Yolaç köyünden olduğu belirlendi. Diyarbakır DGM Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Yolaç'a bağlı Kullepisik mevkiinde 1992'de 4 kişinin öldürülmesi olayını gerçekleştirdiği iddia edilen 6 sanık arasında Fidancı'nın da bulunduğu ifade ediliyor. Fidancı'nın ağabeyi Mehmet Sait Fidancı'nın da Hizbullah tetikçisi olduğu belirlendi.

Dünkü Bakanlar Kurulu'nda konuyla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "Mehmet Fidancı'nın 3 gündür sorgulandığını bildirerek, "Cinayeti Hizbullah'ın işlediği kesinleşti.

2. çapraz ateşten kaçamadı
Mehmet Fidancı, ifadesinde Okkan suikastını şöyle anlattı: Diyarbakır askeri kanat sorumlusu Hasan Sarıağaç'ın talimatıyla karar verildi. Suikast planı yapıldıktan sonra eyleme katılacak 26 tetikçi belirlendi. Tetikçiler 10 gün atış eğitimi aldı. Suikastın yapılacağı yerde 4 kez silahsız tatbikat yapıldı. Suikast günü Şehitlik Camii'nde buluşan tetikçiler, önce namaz kıldı. Hava kararınca silahlar şalvarlara sakladı. Suikast düzenlenen caddede 7 gözcü ve 4 grup halinde konuşlandılar. Gruplar en önde el bombası atacak 3'lü bir grup, arkasında 2 tane dörtlü ve nihai infazı gerçekleştirecek 8 kişi. Önce Okkan'ın otomobilinin önündeki motosikletli polislere 3'lü gruptan 4 el bombası atıldı. Ancak bunlardan biri patladı. Okkan'ın otomobili hız kesmeden yoluna devam etti.

Kısa süre sonra 4'lü olarak bekleyen iki grubun arasına düştü. Çapraz ateşe tutulan Okkan'ın otomobilini süren şoförü, gaza bastı. Böylece Okkan ilk ateş çemberinden kurtuldu. Bunun üzerine yolun ilerisinde konuşlanan 8'li grup ateşe başladı. Çapraz ateşe tutulan Okkan'ın aracı etkisiz hale getirildi.

Saldırıdan sonra geri dönen birkaç tetikçi Okkan'ın aracını yakından kurşun yağmuruna tuttu. Saldırının ardından iki grup örgüte ait araçlarla kaçtı. Fidancı'nın bulunduğu 4'lü grup Şehitlik Camii'nde buluştu. Silahları burada bekleyen kişiye verek kaçtılar.

Olayın ardından 3 el bombasının neden patlamadığını araştıran örgüt üyeleri, nem nedeniyle patlamadığını belirledi. Bombaları satan kişi cezalandırıldı.

4'üncü tetikçi
Gafar Okkan'ın, şehit edilmeden önce açıkladığı 26 kişilik Hizbullah tetikçileri listesinden Nizamettin Gökçe İstanbul'da teslim oldu. Şahin Çeribaşı Mart'ta İstanbul'da yakalandı. Hasan Sarıağaç 31 Mart'ta saklandığı evde suikastta kullanılan Kalaşnikof tüfekle ölü ele geçirildi. Yakalanan son isim Mehmet Fidancı oldu.

Mürsel ACAY

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır