kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Anormal faiz güvence dışı


BDDK'nin hazırladığı bankacılık yasa taslağı kabul edilirse, Fona devredilen bankalarda anormal faiz işletilen hesaplar iptal edilecek. Bu hesaplara normal faiz ödenecek
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Kemal Derviş'e gönderilen 4389 sayılı Bankalar Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa taslağı pek çok yenilik içeriyor. Taslağa göre, faize müdahaleyi mümkün kılan düzenleme, şöyle:

"Fon, yönetim ve denetimi kendisine intikal eden bankada, bankanın taraf olduğu ve yapıldığı tarih itibariyle edimler arasında olağan piyasa koşullarına göre banka aleyhine açık bir nispetsizlik bulunan her türlü sözleşmede, edimleri, bankanın hisselerinin kendine intikal tarihinden itibaren 180 gün içinde, o dönemdeki piyasa koşullarına göre tek taraflı olarak yeniden belirlemek de dahil olmak üzere, mevduat sahipleri ile diğer alacaklıların haklarını korumaya yönelik tedbirleri alır."

Yeni düzenleme, bu konudaki ihtilafları da ortadan kaldıracak. Son olarak, Ersu Gıda ile İktisat Bankası arasında, Ersu Gıda'nın hem ortaklık ilişkisi bulunan hem de ihracat şirketi olan Akman Dış Ticaret ve Müteahhitlik A.Ş.'nin 14 Mart tarihinde İktisat Bankası'na yatırdığı 1 trilyon 893 milyar liranın faizi konusunda sorun yaşanmıştı. Ulusal Bank'a el konulduktan sonra Banker Kastelli olarak tanınan Cevher Özden de benzer bir şikayeti gündeme getirmişti. Kastelli, hesabındaki yasal faizlerini alamamaktan şikayet etmişti. Bankanın yeni yönetimi ise söz konusu hesaba piyasa koşullarına göre anormal bir faiz işletildiğini belirterek ödeme yapmamışlardı. Ayrıca taslağa göre bankalar farklı sektördeki şirketlere en fazla yüzde 15 oranında istirak edebilecek ve iştiraklerinin toplam tutarı banka özkaynaklarının yüzde 60'ını aşamayacak. Taslak, Fon'a devredilen bankalar ile ilgili davalara bakmak için özel mahkemeler de kurulmasını öngörüyor.

Sıkışan bankaya artık kredi açılabilecek
Ulusal Ekonomik Program çerçevesinden çıkarılması gereken acil yasalardan biri daha TBMM'ye sunuldu. Merkez Bankası'nın özerkleştirilmesini düzenleyen tasarı ile 6. Derviş Yasası da Meclis'e ulaşmış oldu.17 ana madde ve bir geçici maddeden oluşan tasarı ile getirilen yenilikler şöyle:

* Bankanın temel amacı, ekonomik gelişmeyi sağlamak yerine doğrudan ve sadece "fiyat istikrarını" sağlamak olacak.

* Banka kanunla verilen görev ve yetkileri bağımsız olarak yerine getirecek. Hiçbir makam ve merci bankaya talimat veremeyecek.

* Başbakan, Merkez Bankası'nın hesaplarını denetlettirebilecek

* Banka her yıl nisan ve ekim aylarında para politikası ile ilgili Bakanlar Kurulu'na rapor sunacak.

* Geçici likidite sıkışıklıklarını ve teknik ödeme sorunlarının gidermek amacıyla bankacılık sistemine teminat karşılığında gün içi ve gün sonu kredi verebilecek.

* Merkez Bankası olağanüstü durumlarda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na avans açabilecek.

* Bankacılık sisteminde belirsizlik ve güvensizlik oluşması, aşırı fon çekilişi başlaması ya da bazı bankalar hakkında belirsizlik ve güvensizlik oluşması durumunda mali sisteme kredi açılabilecek.

* Banka açık piyasa işlemleri için vadesi 91 günü aşmayan ikincil piyasada alınıp satılabilen "likitide senetleri" ihraç edebilecek ve bunun devamlı bir yatırım aracına dönüşmemesine özen gösterilecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU Fatih ATİK

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır