kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Yoga salgını var


Time dergisi bu haftaki sayısında Amerikalılar'ın neden 'aerobik'i terkedip yogaya yöneldiklerini araştırdı. Ünlü ünsüz birçok kişi sağlığı ve huzuru yogada arıyor
Haftalık Amerikan dergisi Time son sayısında 5 bin yıllık Hint kültürünün bir parçası olan yogayı kapak konusu yaptı. "Yoganın Gücü" başlıklı makale 300 milyon nüfuslu ABD'de 15 milyon kişinin düzenli olarak yoga ve çeşitlerini uyguladığını belirtiyor.

Ve sorular art arda geliyor: Starından sporcusuna, işçisinden yargıcına yoga niye bu kadar önemli? Anayasa Mahkemesi Yargıcı Sandra Day O'Connor'ı Salı sabahları işini gücünü bırakıp yoga yapmasını sağlayan neden ne?

Fitnes merkezlerinin yüzde 75'i başvuranlara "Yoga yapmalarını" tavsiye ediyor. Aerobiğin ülkede bir spor olmasını sağlayan aktrist Jane Fonda dahi, yoga yapmaya başladı. Madonna bugünkü mutlu yaşantısını yogaya bağlı olduğunu tekrarlıyor.

Dr. Öz: 'Yoga bedendeki lenf sistemi için gayet yararlı'
Şarkıcı Sting yoga sayesinde 8 saat aralıksız seks yapabileceğini iddia ediyor. İnsanlar, yoga sayesinde sigarayı bıraktığını, yükseklik korkusunu yendiğini, evliliklerinin kurtulduğunu söylüyor. Göğüs kanseri hastası Sue Cohen (54), "Kemoterapi sonrası parmağımı kaldıramıyordum. Ancak yoga sayesinde şimdi kendimi gayet sağlıklı hissediyorum" diyor.

Bulduğu kalp ameliyatı yöntemiyle geçtiğimiz aylarda ülke gündeminde yer alan New York Presbyterian Hastanesi'nden Türk doktor Mehmet Öz kendisinin yoga yaptığını açıklıyor ve ekliyor: "Yoga vücudun lenf sistemini iyi yönde etkiliyor. Lenf benzleri vücudun çamaşır makinesi gibidir. Kan dolaşımına yardımcı olup, hastalıklara karşı savaşan alyuvarları yayar. Yoga lenfin damatılmasını sağlıyor..."

Ancak yoganın birçok çeşidi ve evresi var. Yeni başlayanlar, yoganın gerektirdiği rahatlığa hemen ulaşamayabiliyor. Bu yüzden sabırlı ve kararlı olunması tavsiye ediliyor.

Yeni Dünya'da yoga ticareti bir numara
Yoganın insanı rahatlattığını belirten uzmanlar, yoga sırasında kasların ve nefes alma şeklinin düzene girdiği söyleniyor. Uzmanlara göre yoga yapmak kalp atışını düzene koyuyor, menopoz sonrası kadınlara da iyi geliyor.

Bu arada yoganın moda olduğunu gören !şirketler, pastadan pay almak için kolları sıvadı. Örneğin yoga seansı çıplak ayakla yapılması gerekirken, ünlü spor ayakkabı markası Nike, yogaya özel, ayağa kavrayan yumuşek tabanlı ayakkabılar üretti. Video şirketleri yoga uzmanı Yee ve Patricia Walden çiftine video kaset hazırlattı. Kaset aylarca amaAlternatif tıbbın gelişmesi yogayı moda haline getirdi

Yoga bir bilim mi? Time dergisinin yogayı kapak yapmasının amacı da işte bu kritik soruya cevap bulmak... Yogayla hastalıklar iyileşebilir mi? Bunun cevabını ülkenin önde gelen doktorları cevaplandırdı. İşte dergide geçen tartışma: Bu soruyu cevaplandırmak için iki kültürü incelemek gerekir. İlki, vücudun içine yönelik mecazlar kullanmayı seven Hint kültürü.

İkincisi, iç dünyadan çok insanın dış görüntüsüne önem veren Batı kültürü... Doğu, "insanı" tedavi ederken, Batı "hastalığı" tedavi ediyor. Philadelphia'daki Uluslararası Himalaya Enstitüsü, Yoga Merkezi'nden Dr. Carrie Demers bu soruya şöyle cevap veriyor: "Biz hastaları, vücudunun çeşitli bölgelerindeki hastalıklar için çeşitli uzmanlara göndeririz. Ancak yoga daha mistiktir.

Yoga; vücut, nefes ve düşünce üçgenine seslenir...

1990 yılında kalp krizi geçiren hastalar arasında yapılan bir araştırmada ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Sonuca göre, özel diyetlerinin yanısıra yoga yapan hastaların bir daha damar tıkanıklığı şikayeti çekmediği görüldü. Kalp krizi riski düştü."zon.com sitesinde çok satılanlar listesinde kaldı.

Yoga yapan ünlüler
* Oprah Winfrey (siyahi talk-şovcu)

* Madonna (Şarkıcı)

* Julia Roberts (Aktrist)

* Meg Ryan (Aktrist)

* Ricky Martin (Şarkıcı)

* Michelle Pfeiffer (Aktrist)

* Gwyneth Paltrow (Aktrist)

* Sting (Şarkıcı)

* Monica (Beyaz Saray eski stajyeri)

* Angelina Jolie (Aktrist)

* Jane Fonda (Aktrist, aerobikçi)

* Charlie Sheen (Aktör, uyuşturucuyu bıraktı ve yoga ile 14 kilo verdi)

* Sarah Jessica Parker (Aktrist)

* Kerim Abdül-Cabbar (Basketbolcu)

Bizim yogacıların amacı:Güzel ve elastik vücut
Şarkıcı Ajda Pekkan ile manken Esin Moralıoğlu şov dünyamızın en sıkı yogacıları. Ayrıca ruhsal sağlığını düzene koymak için de yoga yapanlar bulunuyor...

Bİrçok ülkede milyonlarca insanı kendine bağlayan yoga Türkiye'de de yapılıyor. Binlerce insan stresten kurtulup, rahatlamak yoga kurslarını tercih ediyor. Bunlar arasında ünlü kişiler de bulunuyor. Örneğin Ajda Pekkan ile manken Esin Moralıoğlu ençok bilinen yogacılar. Onlar yoga yaparak hem stresten kurtulmaya çalışıyor, hem de vücutlarını sağlıklı ve dinç tutmaya çalışıyor.

Öte yandan yogaya ruhsal kurtuluşun anahtarı olarak bakanlar da var. Örneğin önde gelen yoga kurslarından Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Neşe Algan, derneklerine kayıtlı 2 bin üyenin olduğunu söylüyor. Algan şöyle diyor: "Türkiye'ye yerleşen İtalyan bir karı-kocanın öncülüğünde başlatılan halk programlarıyla yoga ülkemizde yaygınlaştı ve 10 yıldır uygulanıyor. Ben de bir arkadaşım vasıtasıyla yogaya başladım. Hindistan'a gittim. Yoga ustası Şri Mataji'den dersler aldım. Yogacı arkadaşlar bir araya gelip 'Sağlıklı Yaşam Derneği'ni kurduk. Dört yıldır Şri Mataji'yi Türkiye'ye getiriyoruz. Biz üyelerimizden ücret almıyoruz. Maddi olanakları iyi olan arkadaşlarımızla el ele verip giderleri karşılıyoruz."

SIR ENERJİDE
Algan "Bence iç huzuru yakalamanın tek yoludur yoga. Bazı insanlar yüklü paralar vererek fiziksel yoga kurslarına gidiyorlar. Fiziksel yogada tek amaç dış güzelliktir. Pek çok ünlü bu yöntemi uyguluyor. Bizim amacımız ise ruh güzelliğini yakalamak" diyor.

NASIL YAPILIR?
Yogacılar bir odada bağdaş kurarak yere otururlar. Tamamen meditasyona bağlı olan yogada herkes 'Dikkatli düşüncesiz bilinçli konum' denilen durumu uygular. Kişi olduğu yerde düşüncelerden arınmış olarak vücuttaki enerji bölgeleriinin tam kapasiteyle işler olduğunu hissedene kadar kımıldamaz.

Mert İNAN

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır