kapat
17.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Bir katil daha yakalandı


Nato nefes kesen bir operasyonla, Srebrenica'da binlerce Müslüman'ı katleden Sırp Kasabı Obrenoviç'i kıskıvrak yakaladı, Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim etti
Bosna Savaşı sırasında Müslümanlar'ı katleden Sırp katiller bir bir yakalanıyor. 1998 yılında tutuklanan Radislav Kristiç'ten sonra Pazar günü de Korgeneral Dragan Obrenoviç, NATO müfettişleri tarafından yakalandı. Srebrenica kentinde 1995 yılının Temmuz ayında düzenlenen ve 7 bin 500 kişinin katledildiği saldırının mimarlarından olan Obrenoviç, NATO'nun "çok gizli" bir operasyonu sonunda ele geçirildi.

Srebrenica katliamı sırasında albay olan Obrenoviç'in Bosna'daki Sırplar'ın yönetiminde bulunan Zvordik kentinde yaşadığı öğrenildi. İstihbarata göre, Obrenoviç Pazar günleri yürüyüşe çıkıyordu.

KORUMASIZ GEZİYORDU
Harekete geçildi ve NATO, operasyon için biri kadın 4 müfettişi görevlendirdi. Müfettişler, Skoda marka bir otomobille, Zvordik'e geldi. Otomobile bir de Volkswagen marka bir araç eskort ediyordu. Müfettişler kentin Kozluk bölgesine yöneldi. Kozluk girişinde Obrenoviç'in kaldırımda tek başına yürüdüğü görüldü. Etraf kolaçan edildi. Katilin korumasız yürüdüğü tespit edildikten sonra operasyon başlatıldı.

Obrenoviç'in yanına yaklaşan otomobilden bir müfettiş indi ve katili otomobilin içine çekti. Müfettişler "katille" birlikte Bosna'nın Müslüman-Hırvat yönetimindeki bölümüne geçti.

DAVA GELECEK HAFTA
Müfettişler, daha sonra Korgeneral'i kendilerini bir karakolda bekleyen Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) savcılarına teslim etti. Obrenoviç 2 saatlik bir sorgudan sonra Hollanda'nın Lahey kentine uçakla gönderildi. Obrenoviç'in Lahey'deki davası önümüzdeki hafta başlayacak.

Srebrenica katliamıyla ilgili davada tanık statüsünde olan Obrenoviç hakkında 9 Nisan'da tutuklama emri çıkartıldı. 43 yaşındaki Korgeneral, 1995 yılındaki katliam sırasında Zvornik'teki tugayın başındaki isimdi. NATO askerlerinin yakaladığı ilk isim olan Obrenoviç, Kristiç'ten sonra Srebrenica katliamıyla ilgili tutuklanan ikinci kişi oldu. Obrenoviç'in Lahey'e teslim edildiğinin haberini alan 10 bine yakın Sırp, Zvornik'te bir protesto gösterisi düzenledi. BM Başsavcısı Carla del Ponte ise Obrenoviç'in tutuklanmasıyla ilgili olarak "NATO'nun başarısını tebrik ediyorum" dedi.

SIRA DİĞER 2 KATİLDE
Obrenoviç'in tutuklanması, Bosna Savaşı'nın "baş kasapları" Radovan Karadziç ile Ratko Mladiç'in yakalanması konusunda umut oldu. Bosnalı Sırplar'ın siyasi lideri Karadziç'in, Bosna'nın doğusunda saklandığı belirtiliyor. Karadziç kısa bir süre önce USSM'nin kendisini yakalayamayacağını iddia etmişti. Bosnalı Sırp askerlerin lideri General Mladiç'in ise Karadağ'da saklandığı öne sürülüyor.

 
Gündemi en çok nereden takip ediyorsunuz?

İnternet Haber Portalları
Günlük Gazete
Televizyon
Radyo

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır