kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Yardım ekibi gönderelim


İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, Derviş'e İsrail'de enflasyonu düşüren ekibi Türkiye'ye gönderebileceğini söyledi. Peres, "Cesur olun. Öncelikle işçilerle anlaşın" tavsiyesinde bulundu
İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile sabah kahvaltısında biraraya geldi.

Sheraton Oteli'nde yaklaşık 40 dakika süren görüşmeye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Uğur Ziyal ile Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Ahmet Üzümcü de katıldı.

Deneyimlerini anlattı
Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı sırasında İsrail ve Filistin'e giden Kemal Derviş'in Peres'i yakından tanıdığı da ortaya çıktı.

Peres, Derviş'e İsrail'de yüzde 400'lere varan enflasyon ile kendi Başbakanlığı döneminde yürüttüğü ekonomik mücadele ve uyguladığı program hakkında deneyimlerini aktardı. Derviş'e önce yüzde 20'lere sonra da yüzde sıfıra düşen enflasyon ile mücadelesinde yaşadığı sıkıntıları anlatan Peres, bu konuda uzman bir heyeti Türkiye'ye gönderebileceklerini söyledi. Derviş'in bu öneriye sıcak baktığı kaydedildi.

Öneriler ve reyting
Dışişleri Bakanı Peres'in Derviş'e krizi aşmak için olmazsa olmaz önerilerde bulunduğu da kaydedildi. Peres'in şu noktaları aktardığı da belirtildi:

"Ciddiyet şart. Sendikalarla ve işverenle beraber hükümet ciddi bir çalışma yürütmeli. Bütçe mutlaka kontrol altına alınmalı.

Devalüasyonu bir rakamda sabit tutmak gerekir. Biz bunu yüzde 17'lerde tuttuk. Ben programı yürütürken reytingimin arttığını gördüm."

Program yarın açıklanıyor
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, 13 Mart'taki yemin törenin ardından dün ilk kez Meclis Genel Kurulu'na katıldı. Derviş, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, bugün açıklanması beklenen programın yarına kaldığını söyledi. Meclis'e 6 korumayla gelen ve oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Derviş, yaptığı konuşmada amaçlarının sadece enflasyonu düşürmek değil, daha güçlü para politikası olduğunu vurguladı.

Borç stokunun milli gelirin yüzde 70'ine ulaştığını belirten Kemal Derviş, "Tam bir geçiş dönemi içindeyiz. Dengeler altüst olmuştur. Henüz gerçekten yeni bir dengeye ulaşmış değiliz" şeklinde konuştu.

Ek bütçenin ekonomik ortamın daha dingin hale geleceği yaz aylarına bırakılmasının doğru olduğuna da dikkat çeken Derviş, "Ancak ek bütçe görüşmelerinin sonbahara bırakılması doğru olmayabilir" dedi.

IMF'nin Türkiye'nin içişlerine karışmasına müsaade etmeyeceklerini kaydeden Derviş, "IMF için önemli olan toplam kamu açığıdır. Özellikle savunma harcamalarında içişlerimize karışmalarına müsaade etmiyoruz, bu böyle bilinmelidir" dedi. Derviş'in sözleri iktidar milletvekillerince alkışlandı.

Sibel YEŞİLMEN

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır