kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Fazilet'te 'şerefe' krizi


FP lideri Kutan'ın İsrail Başbakan Yardımcısı Peres ile kadeh tokuşturması partiyi karıştırdı. Vekiller Kutan'ın, 'Siyonist' dedikleri İsrail'e karşı olan tavrını eleştirdi
FP Lideri Recai Kutan'ın, Türkiye'ye gelen İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şimon Peres ile birlikte kadeh kaldırması, FP'de tepkilere yol açtı. Fazilet Partisi tabanının yıllarca "Siyonistler' diye eleştirdiği İsrail'e karşı Kutan'ın sergilediği tavır partiyi karıştırdı. FP'li milletvekilleri, Kutan'ın bu tavrını farklı şekillerde yorumladı. Kimi İsrail ile ilişki kurmanın bu devletin Filistin'de yaptıklarını onaylamak anlamına gelmeyeceğini belirtirken, yenilikçi kanattan Tokat Milletvekili Bekir Sobacı sert tepki göstererek, "Kutan'ın eli kanlı Şaron'un bakanıyla kadeh kaldırmasını yadırgadım" dedi. Önceki akşam İsrail Büyükelçiliği'nin verdiği yemekte kadeh kaldıran Kutan'a tepkiler şöyle:

İyi bir fotoğraf değil

BEKİR SOBACI-Tokat Milletvekili
Bence olumsuz bir tutum. Hoş bir şey değil, iyi bir fotoğraf değil. Orada ne konuşulduğunu bilmiyorum. Ancak eli kanlı Şaron'un Dışişleri Bakanı ile kadeh kaldırmak çok yadırganacak bir davranış. Fazilet tabanının hoş karşılayacağı kanaatinde değilim. Sıcak çatışmaların olduğu ve dozunun yükseldiği dönemde böyle bir durumu yanlış buluyorum. Barışı dinamitlemiş bir Başbakan'ın bakanıyla böyle bir buluşma zulüm görenlere hakarettir.

Dikkatli olmalıydı

İRFAN GÜNDÜZ-İstanbul Milletvekili
İsraİl'İn Filistin'de yaptığı soykırımdır. İsrail'in Kudüs'ten çekilmesi ve insanlığa yaptığı zulmün hesabını uluslararası arenada vermesi lazım. Küfr ile abad olabilirsiniz ama zulm ile abad olamazsınız. Dolayısıyla İsrail, Filistin'de yaptığı zulümlerin er veya geç neticesini görecektir. Ben Recai Bey'in kadehli pozunu özel olarak verdiğini sanmıyorum. Ancak böyle bir ortamda dikkatli olması gerekirdi.

Onay anlamına gelmez

ALİ COŞKUN-İstanbul Milletvekili
Ancak bu değişim FP'den de önce yaşandı. İsrail ile ilk ticari anlaşma Refahyol döneminde imzalandı. 200 sayfalık kapsamlı bir anlaşmaydı. Musevilikle, din mensubu olmakla devlet mensubu olmayı, devlet ilişkilerini birbirine karıştırmamak gerekir. Ancak İsrail ile ilişki kurmak, İsrail'in Filistin'e yönelik politikalarını onaylamak anlamına gelmez.

Kutan'ı yadırgamıyorum

M. ALİ ŞAHİN-İstanbul Milletvekili
Siyonizm dünya hakimiyeti kurmak isteyen bir ideoloji. İsrail, BM üyesi bir devlettir. İsrail devletinin hükmi şahsiyetiyle siyonizmi aynı paralelde görerek uluslararası ilişkilerde buna göre davranmak isabetli olmaz. İsrail yetkililerinin siyonizm ideolojisini benimsemediklerine ilişkin beyanları da var. Bu yüzden genel başkanımızın BM temsilcisinin de katıldığı bu toplantıya katılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ben bu fotoğrafı yadırgamıyorum. İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesine ilişkin görüşümüzü de yineliyoruz.

Tabanımız anlayışlıdır

LÜTFÜ ESENGÜN-FP Gen. Bşk. Yardımcısı
Elbette İsrail ile ilişki kuracağız. Filistinliler de İsrail ile görüşüyor. Bizim tabanımız anlayışlıdır, böyle bir konuya tepki göstermez. Zaten bizim İsrail ile görüşmemiz İsrail'in Filistin'de yaptığı zorbalıkları tasvip ettiğimiz anlamına gelmez. İsrail'i bu zorbalıklardan vazgeçirmek için elbette ilişki şart.

Aşağı tükürsen sakal...

ALİ GÖREN-Adana Milletvekili
Nazik bir konu. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. Bu konuda yorum yapmak istemiyorum.

Hüseyin ÖZALP

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır