kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Çapanlar 'Beyaz Şahin'e takıldı


DGM, Tantan'ın talimatıyla Başkan Gürbüz Çapan'a "yolsuzluk" soruşturması başlattı. Almanya'da bulunan Çapan'ın 4 kardeşi gözaltında
Jandarma timleri, dün, "Beyaz Şahin" adı verdikleri operasyonda, Esenyurt Belediyesi'ne baskın düzenlediler. Operasyonda, Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Esenyurt Belediyesi ve Gürbüz Çapan hakkındaki yolsuzluk iddiaları üzerine, üç ay önce belediyeye müfettişleri gönderdi ve bir rapor hazırlattı. Hazırlanan rapor İstanbul DGM'ye gönderildi. İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Esenyurt Belediyesi'nde "usulsüz imar işleri yapıldığı" yolundaki iddialar konusunda soruşturma açtı.

HAKİM DE KARIŞTI
Başsavcılık, bu soruşturma kapsamında Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve 4 kardeşinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 kişinin gözaltına alınması için İl Jandarma Komutanlığı'na talimat verdi.

Bunun üzerine harekete geçen jandarma, dün, operasyonu gerçekleşti. Operasyonda belgelere el konurken, 24 kişi gözaltına alındı. Soruşturma konusu olaylara Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Ferit Altun'un da adının karıştığı belirtildi.

GÖZLER DOĞA ENERJİ'DE
Çapanlar'a yönelik operasyon dikkatleri Doğa Enerji'ye çevirdi. Çapanlar'a ait Doğa Enerji'nin TEAŞ ile yaptığı sözleşmelerde kurumun büyük zarara uğratıldığı öne sürülürken, tek taraflı bu sözleşmelerde siyasilerin aracılığı olduğu iddia ediliyor.

İŞTE GÖZALTINDAKİLER
Zeki Çapan, Çetin Çapan, Metin Çapan, Günay Çapan, Muzaffer Bulut (Çapanlar'ın eniştesi), Cabbar Aksu, Zekeriye Çelik (Rosa İnşaat sahibi), Fuat Keskin (Boğazköy Kooperatif Başkanı), Erdal Dönmez (Esenkent Kooperatif 2. Başkanı), Bedri Altınmakas (Belediye Başk. Yard.), Niray Kilioğlu (Zabıta Müdürü), Gülay Özşahin (Özel Kalem Müd.), Sefer Öztürk (Polo çoraplarının sahibi), Fahrettin Demir (Eski Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı), Maruf Ataoğlu (Aselsan Müteahhiti), Hamit Ülbey, Seyfettin Karahan (Başkan Yardımcısı), Belgin Oflazoğlu (İmar Müdürü), Recep Güngör (Pelikan Oteli sahibi), Mehmet Uzuner (Meclis üyesi), Abbas Mert, Abdullah Çubukçu (Meclis üyesi), Kemal Onuk (Ekin Tekstil), Cemil Orkunoğlu (Avukat).

ÇAPAN: KAÇAMADIM
Almanya'da bulunan Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, dün yazılı açıklama yaptı. Çapan, şöyle dedi: "16 Marta 2001 tarihinde ortaya çıkan rahatsızlığım nedeniyle Esenyurt Belediyesi'ndeki görevimden 20 gün izin aldım. Gördüğüm tedaviye Almanya'da devam ettiğim sırada, İstanbul'da Esenyurt Belediyesi'nde hakkımda soruşturma açıldığını öğrendim. Soruşturma sırasında yurtdışında bulunmam tamamen tesadüftür. 16 Nisan Pazartesi günü yurda döneceğim. Hakkımda, 'kaçtı' yolunda spekülasyon yapılmaması için bu açıklamaya ihtiyaç duydum."

SOLUN 'AYKIRI' BAŞKANI
Esenyurt'ta arkadaşlarına düzenlediği kaz partileriyle ünlenen Gürbüz Çapan'ın başkanlığı dönemindeki refah artışı da dikkat çekti

1954 yılında Kars'ın Kakaç köyünde dünyaya gelen Gürbüz Çapan, basamakları çok hızlı çıktı. 68 Kuşağı'na sempati duyan Çapan, siyasi yaşamına Cumhuriyet Halk Partisi'nde başlatı. Olaylara karıştı, cezaevinde yattı. 1989 yılında hemşehrilerinin yardımıyla 'belediye başkanı' seçildi. Ve hayatına bambaşka bir sayfa açıldı; en çok tartışılan 'başkan' oldu. Hayata geçirdiği 'Esenkent' projesiyle kısa sürede binlerce vatandaşı ev sahibi yapan Çapan, kendi bölgesinde partiler üstü bir misyon üstlendi. Ancak bu hızlı yükselişiyle beraber, ortaya iddialar yayıldı. Kars'tan toplu göçün baş sorumlusu olduğu, arazileri zorla gaspettiği, Esenyurt'ta halkı adamlarına dövdürttüğü, kendisine ve kardeşine çıkar sağladığı, diğer partililerin binalarını yıktırttığı iddia edildi.

KAZ PARTİLERİ
Çapan, diğer belediye başkanları ile kıyaslandığında 'aykırı' özellikleriyle de dikkat çekti. Esenyurt'a davet ettiği ünlü kişilere verdiği 'kaz partileriyle' tanındı. 1995'te Ermenistan'a yaptığı ziyarette "Soykırım Anıtı"nda saygı duruşunda bulunmasıyla da tartışma konusu yarattı. Ayrıca Başkan Çapan, 2 Nisan 1998 tarihinde 14 yaşındaki M.S tarafından silahlı saldırıya uğradı. Yeraltı dünyasının ünlü ismi " Kürt İdris" lakaplı İdris Özbir tarafından vurdurulduğu iddia edildi. Esenyurt'un değişen yüzüne paralel olarak Başkan'ın kardeşlerinin de refah artışı dikkat çekti.

SUÇ DOSYASINDA 'DAYAK' DA VAR
Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan hakkında birbirinden ilginç iddialar var. Suçlamaların bazıları şöyle:

* 1980'li yıllarda, sol örgütün yönetim kadrosunda olduğu gerekçesiyle yargılanan Zekeriya Çelik; Roza İnşaat'ı kurduktan sonra Gürbüz Çapan'ın gizli kasası olarak faaliyet göstermeye başladı. Çelik, adam dövmek, belediye personelini dayakla istifa ettirmek, benzinci kurşunlatmak gibi olaylara karıştı. Esenkent Havana Parkı ve Adile Naşit Parkı gibi çevre düzenlemesi ihalelerini usulsüz aldı.

* Çapan Kardeşler tarafından kurulan Doğa Holding bünyesindeki Barış İnşaat, Avrupa'dan yüksek fiyatla ağaç ithal edilmesi, Boğazköy'de 6 bin 700 konutluk site kurulması, çöplük üzerine gaz dolum tesisi, fabrika, arıtma tesisi kurulması, yabancı ortaklı termik santral kurulması, Esenkent ve Boğazköy'deki kooperatiflerin imar ve ruhsat baskısıyla satılması gibi olaylara karıştı.

* Esenyurt'ta 1989 yılına kadar 67 olan minibüs sayısı her geçen yıl biraz daha arttı. Çapan, hat başına para aldı. Okul servisi ihalelerine de fesat karıştırıldı. Esenyurt'ta belediye arazileri değerinin çok altında satıldı.

İŞTE ÇAPANLAR'IN MAL VARLIĞI
Gürbüz Çapan: Yeni Gün Holding A,Ş, Cumhuriyet Vakfı, Çağ Pazarlama A,Ş, Emaş Emek Basın A,Ş, Çağ Reklamcılık A,Ş, Yedi Mayıs Haber Ajansı A,Ş adlı şirketlerde hisse.

KardeŞlerİ Günay Çapan-Zeki Çapan-Metin Çapan-Çetin Çapan-Hetem Çapan'la birlikte kurduğu Doğa Holding A.Ş.

Bu holdinge bağlı şirketler: Doğa Enerji, Erdem İnşaat, Barış İnşaat, Erdem Pazarlama, Doğa PVC, Sistem Limited, Nature Tekstil,

Suç ortaklarının şirketleri: Zekeriya Çelik: Roza İnşaat, Cevat Zeybek: Zeybek İnşaat, Şakir Sinan Güngör: Yapı Üretim, İbrahim Yirik: Marin İnşaat, Erol Çevikce: 77 İnşaat, Burhan Taşpolat: Taşpolat İnşaat, Süleyman Ekşi-Haluk Soylu: Asteks İnşaat.

Zuhal ERGÜZEL-Ferat GÜLVER- Mustafa ŞEKEROĞLU- Hüseyin ŞENTÜRK

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır