kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Zirvede küskünlük


İstanbul Valisi Erol Çakır'ın Emniyet Müdürü Kazım Abanoz'un hazırladığı atama listesini veto etmesi kentin zirvesinde ipleri gerilmesine neden oldu
İstanbul Valisi Erol Çakır ile Emniyet Müdürü Kazım Abanoz arasında, 3 aydır dargınlık yaşanıyor. Kazım Abanoz, 17 Ocak'ta, biri emniyet müdürü, ikisi de şube müdürü düzeyindeki 3 personelinin görev yerlerini değiştirmek için bir yazı hazırladı. Ardından Çakır'ı arayan Abanoz, bu atamalarla ilgili görüşmek istediğini bildirdi. Görüşmede, emniyette başka değişiklikler de yapmak istediğini dile getiren Abanoz, ilgili yazıyı imzalaması için Çakır'a sundu.

İZİN VEREMEM
Fakat Çakır, "Göreve getirmek istediğiniz adamları tanımıyorum. Bu atamalara izin veremem. Önce incelemem gerekiyor" diyerek Kazım Abanoz'un hazırladığı atama kararını imzalamadı. Çakır, 2 gün sonra atama yazısını imzasız olarak iade etti gönderdi.

Kazım Abanoz, atamalarda ısrar ederek aynı yazıyı "Kişiye Özel" ibaresiyle Çakır'a tekrar yolladı. Aradan 5 gün geçtikten sonra, Çakır, Kazım Abanoz'a kendisiyle ilgili birtakım iddiaları içeren 3 sayfalık bir yazı gönderdi ve "Siz kadrolaşma yaratmak istiyorsunuz. Bu nedenle personel atama ve tayin yetkisini sizden alıyorum; kendime ve yardımcıma veriyorum" dedi.

EMNİYET'TE BÖLÜNME
Emniyet Müdürü'nün atama yetkisinin elinden alındığı haberi kısa sürede teşkilata yayıldı. Personel arasında "müdürün adamları" ve "valinin adamları" bölünmesi başladı. Birçok müdür hakkında, ortada somut bir karar olmadığı halde görevden alınacağı, terfi edeceği ya da başka bir yere atanacağı söylentisi yayıldı. Personel, sürekli bir görev yeri değişikliği beklentisi içinde olduğu için görevlerini yapmakta zorlanmaya başladı. Abanoz ise, memnun olmadığı bazı isimleri görevden alamadı.

Örneğin; TGI Friday's'te çalışan garson kızlardan vesika isteyerek tartışma yaratan Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü; Kazım Abanoz görevden almak istediği halde; Vali Çakır karşı çıktığı için yerinde kaldı.

Başka bir nedenle görevden alınan Ahlak Şubesi Müdürü'nün yerine de, yine Vali Çakır istemediği için yeni bir isim getirilemedi. Makam boş kaldı. Bu sırada, İstanbul'da incelemede bulunan Olimpiyat Komitesi onuruna bir kokteyl verildi. Kokteylde Vali Çakır ve Kazım Abanoz biraraya geldi. Vali, Müdür'e, samimi bir tavırla "Şu atama işlerini halledelim" önerisinde bulundu.

Bunun üzerine, herkesin içinde "Artık küskünlük bitiyor; işler yoluna girecek" umudu doğdu. Abanoz da, atama listesinde son düzenlemeleri yaptı ve Çakır'a gönderdi. Ancak Vali, listedeki birkaç ismi bahane ederek yazıyı yine imzalamadı.

MÜFETTİŞ GÖNDERİLDİ
Gerginliğin tırmanışı; telsili ve silahı olarak bir gazinoda kadınlarla alem yapan Kartal Emniyet Emiri Hikmet Oran'ın, Kazım Abanoz'un yürüttüğü işleme rağmen açığa alınmamasıyla sürdü.

Çakır'ın, Abanoz'un ilk listeyle görevden almak istediği 2 şube müdüründen birini Ulaştırma Şubesi'ne, diğerini de Esenyurt Emniyet Müdürlüğü'ne ataması, ardından da Ğiddiaya göre- Yabancılar Şube Müdürü'nü arayarak "Seni Eminönü'ne atayacaklardı; ben engelledim" demesi ipleri iyice kopardı.Olayın boyutlarının genişlemesi ve İstanbul asayişini etkileme tehlikesinin oluşması İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık İstanbul'a 3 müfettiş gönderdi. Mülkiye müfettişleri gerginliğin nedenlerini araştırıyor; tüm personelin tek tek ifadesini alıyor.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır