kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Tandoğan meydan muharebesi


Ankara'daki esnaf mitingine provokatörler sızdı Ortalık savaş alanına döndü 350 kişi yaralandı
Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları'nın Tandoğan Meydanı'nda düzenlediği "Ekonomik krize karşı esnaf ve sanatkarlar elele" mitingde korkulan oldu ve miting alanına sızan provokatörler meydanı savaş alanına çevirdi. 250'si polis toplam 350 kişinin yaralandığı olaylarda, güvenlik kameralarından 200 provokatör belirlendi. Daha önce de eylemlere katılan ve polis tarafından belirlenen provokatörler arasında yasadışı sağ ve sol örgütler var. Bunların başında MLKP ve İBDA-C gibi illegal örgütlerin yanısıra Nizam-ı Alem Ocakları ve SİP'in de bazı üyeleririn aktif olarak grubu yönlendirdiği görüldü.

ERCAN'IN AFİŞİ YAKILDI
Ankara'da esnaf ve sanatkarların yoğun olduğu Siteler, Ostim Sanayi Sitesi, Demirciler ve Atasanayi sitelerinde çok sayıda esnaf ve sanatkar sabahın erken saatlerinden itibaren Hipodrom'da toplanarak, Tandoğan Meydanı'na yürüdü. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı meydanda, çatışmanın ilk ayak sesi esnafın konuşma kürsüsünü ele geçirmesiyle duyuldu. Yaklaşık 70 bin kişinin olduğu Tandoğan Meydanı'nda, hükümet aleyhine slagonlar atılırken, alanda bulunan Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Rıza Ercan'ın büyük boy bez afişi indirilerek yakıldı. Polise çeşitli cisimler atılırken, polis de gözyaşartıcı bomba kullandı. Tansiyonun yükseldiği Tandoğan Meydanı'nda, bir esnafın kürsüde konuşması sırasında, çevreden yapılan müdahaleler sonrası konuşma platformunun önünde kavga çıktı.

İLK KIVILCIM
Bu esnafın konuşması sırasında, platformun üzerinde bulunanlar ile aşağıda elinde dövizler taşıyan bazı kişiler arasında önce sözlü tartışma, ardından dövizlerin yer aldığı tahtaların birbirine fırlatılması sonucu arbede çıktı. Tansiyonun oldukça yükseldiği ortamda gerçekleştirilen miting sırasında, zaman zaman kürsüye çeşitli cisimler atıldığı ve mitingi düzenleyen komitenin takdimi sırasında alanda toplananların yuh çektiği duyuldu. Esnafın provokatörler konusundaki uyarısına karşın, çatışmanın kıvılcımları da oluşmaya başladı.

POLİSLE ÇATIŞMA
Miting alanında bulunanların, Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçmek istemesi üzerine kortejinin önü polis tarafından çevrildi. İki tarafın karşı karşıya gelmesi üzerine polisin robocoplardan oluşan güvenlik güçlerinin eylemcileri coplarla dağıttı. Bunun üzerine eylemciler miting alanına doğru kaçtı, bazıları yere düşerek ezilme tehlikesi geçirdi. Çatışmalarda çok sayıda dükkan zarar görürken Başbakanlık ve THK binası da taşlandı.

VALİLİK YASAK GETİRDİ
Ankara Valisi Yahya Gür, dünkü olaylar sonrası şehirde yapılması planlanan tüm eylemlere yasak getirdi. Valilik kararı sonrası 14 Nisan'daki EMEK platformu mitingi de otomatikman iptal edilmiş oldu.

Ankara Valisi Gür olaylar sonrası yaptığı açıklamada kentteki tüm gösterilerin 1 ay süre ile yasaklandığını "Bu olaylar, can ve mal güvenliğiyle kamu düzenini ve milli güvenliği bozacak niteliktedir" açıklaması ile duyurdu. Bu arada eylemler sırasında grubu tahrik eden bin kadar göstericinin arasında radikal islamcı İBDA-C militanlarının da "Provokatör"lük yaptığı belirlendi. Nizam-ı Alem Ocakları ve İBDA-C'lilerin tahrikleriyle "Ya Allah Bismillah Allahüekber" sloganları atıldı ve Türk Hava Kurumu binası taşlandı. Sol örgütlerden de MLKP ve SİP üyelerinin görüntüleri polis kameraları ile saptandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de Başkent'te 1 ay süre ile gösterilerin yasaklanması için kendilerinin başvuru yaptıklarını açıkladılar.

UZMANLAR NE DEDİ?
* Alanur Özalp (Psikolog): Bu olayın ardından daha olumsuz olayları beklemek kesinlikle hayalcilik olmaz. Çünkü belirsizlik hala devam ediyor. Toplumda 'bardak taştı; ne olacaksa olsun' düşüncesi var. Gösteriye katılanların yaşlarına baktığınızda genç nüfusun da olayların içinde olduğunu görmeniz mümkün. Bu anlamda da daha yoğun patlamaların yaşanabileceğini düşünüyorum. Özellikle 1 Mayıs'ın yaklaştığı şu günlerde duygusal tepkiler daha da yoğunlaşabilir dikkatli olmak gerekir...

* Doç. Dr. Ayfer Bartu (Sosyolog): Ekonomik şartlara bakıldığında esnafın kendi ihtiyaç ve sıkıntısını ortaya koyması 'bu sese kulak ver' mesajını taşıyor. Sosyolojik olarak esnaf 'yumurta kapıya dayanmadan' dışarı çıkmayan; yürümeyen bir gruptu. Eğer şimdi bu kesimi de sokaklarda görüyorsak bunun üzerinde düşünmemiz gerekir. Gerçekten ciddi bir durumdur. Toplumun dolmasının temel nedeni, IMF ve Dünya Bankası programlarının sosyal boyutu ihmal ederek hazırlanmasıdır.

Alper URUŞ

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır