kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Ata'nın tartışılan sözleri


Tarihçi profesör Kocatürk, Atatürk'e mal edilen "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz", "İstikbal göklerdedir" gibi sözlere resmi kayıtlarda rastlanmadığını iddia etti
Mustafa Kemal Atatürk'e resmen ait olmadığı halde onun imzasını taşıyan sözler ünlü tarihçi Prof. Dr. Utkan Kocatürk tarafından açıklandı. Atatürk üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Kocatürk, ulu öndere mal edilen, "Ben sporcunun zeki, çevik, aynı zamanda ahlaklısını severim", "İstikbal göklerdedir" gibi sözlerin resmi kayıtlarda bulunmadığını öne sürdü. Kocatürk, "Toplumumuz Atatürk'ü o kadar benimsemiş ki her kesim Ata'dan bir görüş bekliyor. Ya yazılı kayıtlara bakıyor ya da onun fikri ve düşünceleri ışığında söz oluşturuyor" dedi.

Kocatürk'e göre, kayıtdışı vecizeler bu kadarla sınırlı değil... Türkiye'deki bütün hastanelerin duvarlarını süsleyen "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" sözü de kayıtlarda yer almıyor.

HER ESNAFA BİR SÖZ
Atatürk'ün şoförler hakkında, "Türk şoförü en asil duygunun insanıdır" sözünü gerçekten söyleyip söylemediği ise ayrı bir tartışma başlattı. Prof. Dr. Utkan Kocatürk bu sözün de resmi yayınlarda olmadığını ancak Atatürk'e mal edildiğini söyledi. Bunun üzerine Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'ndan yanıt geldi. Federasyon sözcüleri, sözün kaynağının araştırıldığını, bir fotoğrafla kanıtlanabileceği belirtildi. Ne var ki tarihçi Cemal Kutay, "Ata'nın şoförler için değil, tüm esnaf ve zanaatkârlar için 3 Nisan 1922'de Büyük Taarruz'dan sonra Konya'da söylediğini belirtti.

'HİÇ SAKINCASI YOK'
Prof. Dr. Kocatürk "söz yaratmanın" hiçbir sakıncası olmadığını da ekledi: "Bir söz, gerçekten müspet ahlak telkin edici, toplumun iyi, doğru ve güzele yönelmesini teşvik ediyor ise sözün Atatürk'e mal edilmesinde sakınca görülmemeli. Şoförler hakkındaki söz de resmi yayınlarda bulunmasa da o kesim tarafından sahiplenilmiştir. Nitekim aynı konuda sporcular ve tüccarlar hakkında Ata'nın birçok olumlu sözleri bulunmaktadır" diye konuştu.

KAYNAK HATIRALAR
Kocatürk şöyle devam etti: "Atatürk'ün insanların hatıralarında geçen çok güzel konuşmaları göze çarpıyor. Halbuki Falih Rıfkı Atay, Y. Kadri Karaosmanoğlu, Yunus Nadi, Afet İnan, Sabiha Gökçen, Hamdullah Suphi gibi onun birçok konuşmasını kaydetmiş, hayatında yer alan kişilerin hatıraları da resmi yayınlarda bulunmalı."

İŞTE KAYITDIŞI VECİZELER
* İstikbal göklerdedir

* Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlaklısını severim.

* Benim en çok sevdiğim spor serbest güreştir.

* Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.

* Türk şoförü en asil duygunun insanıdır.

* Bir milletin, yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedir iken bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur.

* Harpçi olamam çünkü harbin acıklı hallerini herkesten iyi bilirim.

ATA'NIN KİMLİK NUMARASI 10000000146
Türkİye'de ölü ya da diri tam 126 milyon kişi numaralandı. 11 rakamdan oluşan "Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları" içinde en prestijli numara Atatürk'e verildi. Bu aynı zamanda ilk numara: 10000000146.

Geçtiğimiz 29 Ekim'de Türkiye'de kimlik numarası verme işlemi bütün ilçe nüfus müdürlüklerinde aynı anda başladı. Bilgisayarlar yardımı ile 100 milyon 1'den başlayarak 999 milyon 999'a kadar herkese karışık olarak numaralar verildi. Numaralarda kimseye ayrıcalık tanınmadı. Atatürk için özel bir numara seçildi.

'YÜZ MİLYON BİR'İN ÖZELLİĞİ
'Merkezi Nüfus İşleri Sistemi' adı verilen projenin başdanışmanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, "Sistem 11 rakamdan oluşuyor. Ancak son 2 rakam numaranın güvenliğini sağlamak amaçlı konuyor. Dolayısıyla son iki rakamı devreden çıkardığımızda Atatürk'ün numarası sistemin ilk başlangıç numarası olan 100000001 (Yüz milyon bir). Sonundaki rakam 46 ise bir hataya sebebiyet verilmemek için kullanılan güvenlik numarası" dedi.

Öge DEMİRKAN / Emre KULCANAY

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır