kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

İşçiye sıfır zam önerisi


Hükümet, 850 bin kamu işçisini temsil eden Türk-İş ve Hak-İş'e sözleşmenin ilk altı ayı için "sıfır zam" önerdi. Sendikalar tepkili
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Türk-İş ve Hak-İş'i ziyaret ederek, kamu kesimi toplu iş sözleşmelerini görüştü. Keçeciler, toplam 850 bin işçiyi temsil eden iki konfederasyona, ilk altı ay için sıfır zam önerdi. Sendikalardan tepki gören bu teklif, 13 Nisan'da toplanacak Başkanlar Kurulu'nda değerlendirilecek.

Kamu toplu iş sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, önce Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve yönetim kurulu üyelerini, daha sonra da Hak-İş Başkanı Salim Uslu ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret ederek, 2001-2002 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerini değerlendirdi. Her iki görüşmede de Keçeciler'in toplu iş sözleşmelerinin 6 ay öne alınmasını, ilk altı ayı için de sıfır zam önerdiği öğrenildi. Keçeciler'in anlaşma protokolünde kamu işçilerine birinci altı ay zam yapılmaması önerildi. Protokolde işçi ücretlerine ikinci altı aydan geçerli olmak üzere aylık enfasyon arınında zam yapılması da istendi. Protokolde, ücret zammı kadar, kamuda getirilmek istenen resen emeklilik uygulaması da dikkat çekti. Keçeciler, Hak-İş'i ziyaretinden sonra "İlk 6 ay için sıfır zam önerisi var mı?" sorusu üzerine, "Böyle bir önerimiz var. Yetkili kurulda görüşülecek, açıklamayı önümüzdeki Salı yapacağız" dedi. Keçeciler, "Krizin zararlarının telafi edilmesi için kullanılacak model ile neyin kastedildiği" sorusunu da "Ücretlerin enflasyonun altında bırakılmayacağını kastediyorum"diye yanıtladı.

Türk-İş'in bugüne kadar Türkiye'nin sorunları karşısında hep hükümetlerin yanında olduğunu söyleyen Keçeciler, "İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar çerçevesinde verebileceğimizin azamisini bulabilmek için çalışıyoruz. Kamu işçilerinin durumu, özel sektörde çalışanlara nazaran daha iyidir. Ama çok ileri boyutta iyi olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

"Boşluk 4. altı ayda telafi edilir"
Mehmet Keçeciler'in önerisine göre kamu işçisine ilk altı ayda sıfır zam düşünülüyor. Keçeciler, 2001-2002 dönemini kapsayan iki yıllık sözleşme için "Birinci altı aydaki boşluğu, dördüncü altı ayda telafi ederiz" diyor. Taslakta sendikaları rahatsız eden bir başka madde de sözleşmelerin her ayın 1'inden itibaren geçerli olmasına rağmen, maaş ödemelerinin ayın 15'ine alınmasının gündeme gelmesi.

'Bu tepki kabul edilemez'
* TÜRK-İŞ Genel Başkanı Bayram Meral: "Hükümetin önerisiyle bizim düşüncemiz arasında ciddi uçurum var. Krizden önce toplu sözleşmeler için hükümete yüzde 25 artı beş puanlık bir teklif götürmüştük. Ancak krizden sonra herşey değişti. Bunun mutlaka telafi edilmesi lazım. Ayrıca toplu iş sözleşmelerinde resen emekliliğin önlenmesine ilişkin bir maddenin yer alması için de uğraş vereceğiz."

* Hak-İş Başkanı Salim Uslu: "İşçilerden fedakârlık bekleniyor. İlk 6 ayda yüzde sıfır zam, daha sonraki aylarda enflasyona endeksli uygulama yapılabileceği söyleniyor. Bu, kabul edilebilir değildir. Zannediyorum, Salı'ya kadar yetkili kurullarımız gerekli değerlendirmeyi yapacaklar. Kendilerine cevap vereceğiz. Birinci 6 aydaki boşluk, dördüncü 6 ayda telafi edilmek isteniyor. Toplusözleşme mantığı ve ülkenin ekonomik koşulları dikkate alındığında, işçilerin birinci 6 aydaki alacaklarını 18 ay sonrasına erteleyerek, yeni bir öneriyi kabul edecekleri kanaatinde değiliz."

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır