kapat
12.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Kelime cambazının zaferi


ABD Başkanı Bush, babasından aldığı taktikle Pekin'i masada devirdi. Kendisinden özür bekleyen Çin'e yalnızca "üzgün" olduğunu belirten bir mektup gönderdi. Hem Pekin'i mest etti hem çıkarlarını korudu
Amerika ile Çin arasında 1 Nisan'dan bu yana devam eden EP-3 casus uçağı krizinde dün ilk olumlu gelişme yaşandı ve Pekin yönetimi elinde tuttuğu 24 kişilik mürettebatı iade edeceğini açıkladı. Çin'in ilk günden bu yana takındığı sert tutumdan çark etmesine, ABD Başkanı George W. Bush'un hazırlattığı bir mektup neden oldu. Bush'un emri ile ülkenin Pekin Büyükelçisi Joseph W. Prueher'in kaleme aldığı mektupta, mürettebatın hayatını kurtaran çok önemli bir kelime oyunu yapıldı. Mektubun hazırlanışı hiç de kolay olmadı. Pekin, 11 gündür Amerika'dan Çinli bir pilotun ölümüne neden olan kaza için "özür dilemesini" istiyordu.

'MEKTUBU BÖYLE YAZIN'
Amerika ise buna yanaşmıyor, özür dilemenin sorumluluğu üstlenmek anlamına geldiğini düşünüyordu. Salı gecesi, Amerikan tarafı bir mektup yazılmasına karar verdi. Bu mektup hem Çin'i memnun etmeli hem de Amerikan çıkarlarını zedelememeliydi. Bush, yalnızca ölen pilot için "üzgün" olduklarını belirtti. Mektubun da bu doğrultuda kaleme alınmasını istedi. Alınan kararlar, dün sabah Büyükelçi Prueher'e iletildi. Prueher de Bush'un istediği gibi bir mektubu kaleme aldı.

CASUSLUK BİTERDİ
"Başkan Bush ve Dışişleri Bakanı Colin Powell kayıp Çinli pilot için üzüntülerini bildiriyor" diye başlayan mektuptaki diğer bir püf nokta da EP-3'ün Çin hava sahasına girmesinden dolayı üzüntü duyduklarını dile getirilmesi oldu. Kazayla ilgili tek bir satır dahi mektuba konulmadı. Columbia Üniversitesi'nden Andrew Nathan bu girişimi çok zekice bulduğunu belirtti ve "Resmen özür dilenseydi, ABD bölgedeki casusluk faaliyetlerini de kabul etmiş olacaktı. Ve Pekin de bu casusluk faaliyetlerinden dolayı ABD'den her platformda şikayetçi olacaktı" dedi. Bush daha önce kazanın uluslararası sularda meydana geldiğini belirtmiş ve Amerika'nın özür dileyecek bir şey yapmadığını savunmuştu.

UÇAĞIN İADESİ KALDI
Çin tarafı ise mektubu "zafer" olarak nitelendirdi ve mürettebatın iade edilmesine karar verdi. China People's Daily gazetesi, mektubu "Hükümetimiz ve halkımız azimli bir mücadelenin ardından ABD'yi özür dilemek zorunda bıraktı" diye yorumladı. Mürettebat dün Guam Adası'ndan Hainan'a giden özel bir uçakla Amerikalılar'a teslim edildi. ABD ile Çin, EP-3'ün iadesi için 18 Nisan'da masaya oturacak.

İŞTE O MEKTUP
Kayıplar için duyduğumuz üzüntüyü Çin halkına ve ölen pilotun ailesine bildirin... Çin hava sahasını ihlal ettiğimiz ve izin almadan iniş yaptığımız için çok üzgünüz. Çin'in askerlerimizin rahatı için yaptıklarını minnettarlıkla karşılıyoruz.

DİPNOT
1960'da İncirlik'ten kalkan U-2 casus uçağı Sovyetler'de düşürüldü. Pilot esir alındı. Başkan Eisenhower, Sovyet lideri Kruşçev'den "özür diledi". Kruşçev ise özrü az buldu.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır