kapat
05.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansinvest
 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

İşçilere kâr dağıtan şirkete daha az vergi

Yasalarımızda, anonim ve limited şirketlerin, çalışanlarına kâr payı dağıtmasını özendiren ve bazı vergi avantajları da sağlayan hükümler yeralıyor. Yasa gereği, bu şirketlerin genel kurulunun yani ortakları olan kişilerin Mart ayının sonuna kadar toplanması gerekiyor (Türk Ticaret Yasası Md. 468). Ancak, Yasada, genel kurulların bu sürenin sonuna kadar yapılmamasının yaptırımına yer verilmediğinden, şirket genel kurulları nisanda da yapılmaya devam ediyor.

Şirket genel kurullarında ya da limited şirketlerin ortaklar kurulunda alınan kararlardan biri de, kâr dağıtımı ile ilgili. Kâr dağıtımı kararı alınırken, kimlere ne oranda ya da tutarda kâr dağıtılacağının ya da dağıtılmayacağının belirlenmesi gerekiyor.

Çalışanlara kâr dağıtımı
Anonim şirketlerde genel kurulun, limited şirketlerde ise ortaklar kurulu kâr dağıtım kararı alırken, şirketin çalışanlarına belirli bir oran ya da tutarda, kâr dağıtılmasına da karar verebilir.

Çalışanlara kâr dağıtılmasına karar verilebilmesi için, şirket anasözleşmesinde bu yönde bir hüküm yani çalışanlara kâr dağıtılabileceğine dair bir düzenlemenin bulunması gerekiyor. Anasözleşmede bu yönde bir hüküm bulunmadığı durumlarda ya da anasözleşmelerde yeralmasına karşın, şirket yetkili organlarınca bu yönde karar alınmadığı durumlarda, çalışanlara kâr payı dağıtımı yapılmaz.

Kâr dağıtımının vergi avantajı
Mart ya da Nisan ayında, çalışanlara kâr dağıtımı kararı alan bir anonim ya da limited şirket, çalışanlara dağıtacağı kâr payını, geçmiş yıl kazancından indirebilir. Çalışanlara yıl sonu kârından verilecek olan ikramiyenin, şirketin kârından indirilebilmesi konusunda, Danıştay'ın görüşü de olumlu olup; "Personele genel kurul kararına istinaden verilen temettü ikramiyelerinin, geçmiş yıl giderlerine intikal ettirilebileceği..." şeklindedir (Dn. 4. D. 09.11.1995 gün ve E:95/2283, K:95/4473. Kararın tam metni bkz. Şükrü KIZILOT, Vergi Uyuşmazlıklarıyla İlgili Danıştay Kararları ve Özelgeler, Cilt : 4, s. 467-468). Buna göre; örneğin 2000 yılı kazancı 400 milyar lira olan ve genel kurulda, çalışanlara kâr üzerinden 100 milyar lira dağıtım kararı alan bir anonim şirket, bu 100 milyar lirayı 400 milyar liralık 2000 yılı kazancından indirip, 300 milyar lira üzerinden vergi ödeyecektir.

Yukarıdaki açıklamalardan da farkedileceği gibi, anonim ve limited şirketler, çalışanlarına 2000 yılı kârından belirli bir pay dağıttıklarında, bu tutarı 2000 yılı kârından indirerek, 2001 yılında daha az kurumlar vergisi ve stopaj ödeyebilirler. Çalışanlara dağıtılan kâr payı ise, bunlar açısından ücret olarak nitelendirilecek ve gelir vergisi kesintisine tabi tutulacak.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır