kapat
05.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Esnafın sabrı tastı


Ekonomik kriz sonrası siftahsız günler geçiren ve borçlarını ödeyemeyen esnaf sonunda patladı. Ankara'da Siteler esnafı polisle tartıştı vergi dairelerini taşladı
Türkİye dün bir çok kentte esnaf eylemlerine sahne oldu. Bu eylemler arasında en hararetlileri ise Ankara'da yaşandı. Bir esnafın Başbakanlık'ta yazar kasa makinasını kırdığı saatlerde, Ankara'nın mobiya ürecicisi firmaların bulunduğu Site esnafı da ekonomik kriz nedeniyle toplu halde Başbakanlığa yürümek istedi. Polis barikatı ile karşılaşan esnaf ATO Başkanı Sinan Aygün ve Esnaf Odaları Birliği Başkanlarını hem yuhaladı hem de taşladı. Dün sabah saatlerinden itibaren başta Siteler esnafı olmak üzere Ulus ve diğer bölgelerdeki esnaflar sokaklara dökülerek, "Derviş gelip halimizden anlamıyor. Çareyi Başbakanlıkta arayacağız" şeklinde konuşarak Başbakanlığa yürümek istediler.

ÖNCE YUHLANDI AMA...
ÖĞlen saatlerinde yaklaşık 5 bin kişi Siteler'de toplanarak, Samsun yolu üzerinden trafiği kapatarak Başbakanlığa yürümek istedi. Trafiği kapatan esnafa polis copları çekerek müdahale etti. Emniyet Müdürlerinin devreye girmesi ile polis panzerleri, robocop ve Çevik Kuvvet polisleri ile barikat oluşturuldu.

Ankara Siteler esnafının Samsun yolundan Ulus'a kadar gösteri yürüyüşü yapma girişimi üzerine Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender iki kritik ismi aradı. İskender, ATO Başkanı Sinan Aygün ve ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ı arayarak, öfkeli kalabalığı yatıştırmalarını istedi. İskender'in isteği üzerine protestonun yapıldığı Samsun yoluna gelen ve polis yayın aracı üzerine çıkan ATO Başkanı Sinan Aygün'ü esnaf önce yuhladı. Sinan Aygün'ün, "Ben de sizdenim sizin içinizden geldim. Önce oturup konuşalım. Birlikte akıllı hareket edelim. Yasalara aykırı hareket etmek bize bir şey kazandırmaz. Önce Başbakanla konuşalım. Eğer sonuç alamazsak toplu halde eylem yapalım. Eğer istiyorsanız ben de sizin yanınıza geleyim" diye konuşması üzerine gergin hava yumuşadı.

TERLİK FIRLATTILAR
Ancak daha sonra Marangoz Odaları Başkanları ve diğer oda başkanlarının mikrofonu eline almasının ardından hava tekrar gerginleşti. Yayın aracı üzerinde bulunan oda başkanlarına ellerindeki icra kağıtlarını "Biz bittik artık" yazılı pankartlarını ve metrelerini göstererek "yeter artık sizi istemiyoruz" diye bağırdılar. Bu sırada ayağına giydikleri terlikleri de fırlatan esnaflar "isyanın son noktasına geldik. Siz konuşamıyorsanız yolu açın biz konuşalım" dediler. Bu sırada ATO Başkanı Aygün, tekrar mikrofonu alarak esnafların arasından seçilen yaklaşık 20 kişinin Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmek üzere temsilci olarak gitmelerini sağlayacağını belirtti. Bunun üzerine kendi aralarından seçtikleri yaklaşık 50 kişiyi Başbakanlığa gönderdiler. Emniyet güçlerinin megafonla uyarılarını dikkate alan esnaf "bizim polisle alıp veremediğimiz yok. Biz hakkımızı arıyoruz. Ülkeyi yönetenler batırdı. Afrika ülkelerine döndük. Bundan sonra yapılacak tek şey isyan etmek olacak. Kepenkler kapatıldı. Çalışan işçiler ve esnaf mağdur durumda. Kemal Derviş'in sözleri ikna etmiyor. Sabır nereye kadar" diyerek dağıldılar.

İSTANBUL KEPENK İNDİRDİ
TÜRKİYE geneline yayılan esnaf eylemleri dün İstanbul'da da kendini gösterdi. Alibeyköy esnafı dün sesini duyurmak ve tepkisi dile getirmek amacıyla "kepenk indirme" gösterisi düzenledi. Sabah saatlerinde Alibeyköy Cengiz Topel Caddesi'nde toplanan bir grup esnaf, burada polisin engeliyle karşılaştı. Polis engelini aşamayan esnaf, buradan dağılarak öğle saatlerinde Alibeyköy Meydanı'nda toplandı. Polisin yürümesine izin vermemesi üzerine "Polis esnaf elele" sloganını atan protestocu esnaflardan biri polislere dönerek "Bu sizin de sorununuz. Bir yumurta dahi alamıyorsunuz" diye bağırdı. Eyleme katılan bazı esnaflar ise bankaların aldıkları kredilere yüzde 250 faiz uygulamaya başladığını belirterek zor günler yaşadıklarını söyledi.

İŞTE 12 İSTEK
ATO Başkanı Sinan Aygün başkanlığındaki 10 kişilik esnaf heyeti hükümet yetkililerine 12 maddeden oluşan bir talep listesi iletti. İşte talepleri:

1.Esnafın kredi imkanları arttırılmalı.

2.Ucuz enerji sağlanmalı. Esnafın elektriği ucuz olmalı.

3.Yerli sermayenin yurtdışına kaçışı önlenmeli

4.Üretim ve ihracatın önü açılmalı.

5.Türk firmaları yabancı fuarlardan dışlanıyor, bunun önüne geçilmeli.

6.Dış ticarette rekabet edici koşullar sağlanmalı.

7.Yeni ekonomik program acilen açıklanmalı.

8.SSK primleri ve borçlarına ödeme kolaylığı gelmeli.

9.Son SSK prim zammı geri alınmalı.

10.İstikrar programına güvenerek uğradığımız zararlar giderilsin.

11.Hammadde fiyatları belirlensin.

12.Bankalar tarafından akreditif kolaylığı getirilsin.

Serdar CANİPEK - Göksel ÇAĞLAV

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır