kapat
05.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Çok hastayım, ilacım yok


Krİzden en ağır darbeyi kanser ve böbrek hastaları aldı. İthal ilaç bulamadıkları için tedavileri yarım kalan hastalar, her geçen gün ölüme daha çok yaklaşıyor...
İthal ilaçta 'kur kavgası' sona ermediği için yüzlerce hasta ölümün eşiğine geldi. Böbrek, kalp ve kanser tedavisi gören hastaların birçoğu, 'Ekonomi çöktü diye bizde mi çökeceğiz? Bu kavga ve krizden vazgeçinsinler' diye feryat ediyor. Doktorlar ilaç yokluğu yüzünden hayatlarını kaybedecek pek çok hasta olduğuna dikkat çekiyor. Hastalara "yok" demek zorunda kalan eczacılar ise ithalatçı firmaları suçluyor.

ÖLÜM SİNYALLERİ
Marmara Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kan ve Kanser Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Cengiz Canpolat, kanser ilaçlarında yaşanan sıkıntının hastalar açısından çok tehlikeli olduğunu belirterek, ekledi: "Kanser hastalığının tedavi edilmesi ve bu insanların topluma kazandırılması için yalnız doktor ve hemşirelerin çalışması yeterli değil. Bu hastalığın tedavisi pahalı ve uzun sürdüğü için hastaların sosyal güvencesi, devletin de sağlam sağlık politikası olmalı. Özellikle kanser tedavisinde kemoterapi çok önemli. Eğer kemoterapide bir aksama olursa birçok hasta hayatını kaybedebilir. Bu nedenle yurtdışından getirtilen kanser ilaçlarının sürekli hazır bulunması şart."

ÇOCUKLAR YAŞASIN
İlaç krizinden etkilenenlerin başında çocuklar geliyor. Marmara Üniversitesi Hastanesi'ndeki kanserli minik bedenler olup bitenlerden habersiz. Henüz 2 yaşında olmasına rağmen böbrek kanserine yakalanan Baran'ın babası Bülent Kara, ilaç sıkıntısına isyan ediyor. Kara, "Çocuğumun tedavisi için gerekli olan ilacın adı 'Cosmegen'. Beş tane almamız gereken bu ilaçtan bir tane bile zor buluyoruz. Oğlumun bir böbreği alındı. Diğerini kurtarmaya çalışıyorum. Eğer ilacı kısa süre içinde bulamazsak Baran'ımın hayatı tehlikeye girecek" dedi.

KAÇAKÇIYA GİDERİZ
Lenfoma hastası minik Sinan'ın annesi Nurcan Alpsoy da 'Neopogen' ve 'Ifosfamid' adlı kanser ilaçlarını bulmakta zorluk çektiğini söylüyor. Alpsoy, "Şu an bekliyoruz. İlaçlar çok pahalı. Eğer emekli sandığı olmasa yavruma ilaç alamazdım. İlerleyen günlerde ilaç bulmakta sıkıntı çekersem, kaçak yollardan bulmaya çalışırım" dedi.

Minik bedenler kadar yetişkin kanser hastaları da ithal ilaç mağduru. Üç haftada bir Kastamonu'dan İstanbul'a tedaviye gelen göğüs kanseri hastası Ayşe Kaynar, "Bu krizin faturasını bizim gibi hastalara çıkarmasınlar. İlaç yüzünden mustaribim. Eczacıya soruyorum, bana 'Kusura bakmayın bizde de yok' diyor. Fiyatlar da anormal arttı. Neyse ki emekliyim" diye konuştu.

SSK'DA SORUN YOK
YaŞanan ilaç sıkıntısını, ismini vermek istemeyen bir başhemşire şöyle açıkladı: "Kanser ilaçlarının tamamı ithal ediliyor. Sağlık Bakanlığı doların kurunu 850 binler civarına sabitleyince ithalatçı ilaç firmaları zarar etmemek için stok yapmaya başladılar. Ecza depoları ve eczanelere eskisi gibi ilaç vermiyorlar. Eczacılar Odası Birliği ilaç firmalarıyla görüşme yaptı. Firmalar 'bizde ilaç yok' dediler. Geçen hafta yüzde 15 zam olunca birden bire bazı ilaçlar piyasaya çıktı. SSK'da ise sıkıntı yaşanmıyor." Başhemşire en çok, "Endoxan, 5FU, Taxotere, Campto, Taxol, Carboplatin, Kytrilamp" adlı ilaçlarında sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.

ECZACIBAŞI HOLDİNG-BÜLENT ECZACIBAŞI:
İlaçsızlık herkesin sorumluluğundadır

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Zorluklara rağmen ilaç üreticileri, bir süre daha Sağlık Bakanlığı tarafından öngörülen kurdan fiyatlandırma yapmaya devam edecektir" dedi. Eczacıbaşı, maliyetlerin hızla arttığı bir dönemde ilaçlarla ilgili problemlerin yaşanmasının doğal olduğunu söyledi:

"Bakanlık hızlı fiyat artışının önüne geçmek istiyor. Bu görüşü anlayışla karşılamak lazım, ancak ilacın da artan maliyetleri karşılayabilecek bir fiyattan satılması gerekir. Bu dengenin kurulması için hem Bakanlık'ta, hem de İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nda çalışmalar yapılıyor."

İLAÇ YOK EVLERE...
SaĞlIk Bakanlığı ve ithalatçı firmalar arasında yaşanan fiyat uyuşmazlığı nedeniyle ortaya çıkan ithal ilaç sıkıntısı, kanserli hastaların tedavilerinde aksamalara neden oluyor. Ali Osman Sönmez (AOS) Onkoloji Hastanesi yetkilileri, özellikle kanserli hastaların tedavisinde kullanılan birçok ilacın hastanede bulunmadığını bu yüzden bazı hastaların evlerine gönderildiğini açıkladı.

Yetkililer, tedavi için gerekli ilaçların ecza depolarından ve ithalatçı firmalardan temin edilemediği için hastaların büyük bölümünün bir süre için tedavilerine ara verildiğini ve evlerine gönderildiğini ifade etti. Ayrıca evlerine gönderilen hastaların yarım kalan tedavilerine 3-5 gün içinde yeniden başlanabileceğini belirttiler.

İHALEYE KATILIM YOK
AOS Onkoloji Hastanesi, ithal ilaç sıkıntısını aşmak amacıyla sürekli ihaleye çıkarken, son açılan ihalede, ilaçların ancak yüzde 16'sı karşılanabildi. İthalatçı firmaların, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen fiyatları düşük bulması nedeniyle ihaleye katılmadıkları bildirildi.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır