kapat
05.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Kitaba beraat


'Aşk gibi aydınlık, ölüm gibi karanlık' kitabında PKK propagandası yapmakla suçlanan yazar Uzun ve yayıncı Öztoprak beraat etti
Aşk gibi aydınlık, ölüm gibi karanlık" adlı kitapla "terör örgütüne yardım ve yataklık ettikleri" öne sürülen yazar Mehmet Uzun ile yayıncı Hasan Öztoprak, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti. Duruşmayı, Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk'un da aralarında bulunduğu çok sayıda aydın ile İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Sture Theolin, Lahey Adalet Divanı eski savcısı Eric Östberg de izledi. İstanbul 4 No'lu DGM'deki duruşmaya, "yasadışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek" suçundan 4.5 ile 7.5 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları istenen tutuksuz sanıklar Mehmet Uzun ve Hasan Öztoprak katıldı. Uzun, "hiçbir devletin, siyasetin, rejimin ve liderin yazarı" olmadığını, yazılarının içeriğini hümanizmin oluşturduğunu belirterek, davaya konu romanın tümüyle kurgu olduğunu söyledi. Kitabı yazmasının sebebinin "ne korku, ne de aptalca bir hareket" olduğunu kaydeden Uzun, "Bu kitabın bir propaganda aracı olarak değerlendirilmesini, romanıma ve kendime hakaret olarak addediyorum. Bana göre propaganda için yazılan eser kötüdür" dedi.

SAVCI SUÇ BULMADI
Gendaş Yayınevi'nin sahibi sanık Hasan Öztoprak da, kitabı bir edebi eser olarak yayınladıklarını anlatarak, bu tür bir eserin "terör örgütüne nasıl yardım ve yataklık ettiğini" anlamakta zorluk çektiğini ifade etti. Esas hakkındaki görüşünü bildiren DGM Cumhuriyet Savcısı Selahattin Demir, kitabın bir bütün olarak incelendiğinde suçun yasal unsurlarının oluşmadığının görüleceğini ifade ederek, bu nedenle sanıkların beraatlarına karar verilmesi gerektiğini söyledi. Mahkeme heyeti de suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle sanıklar Mehmet Uzun ve Hasan Öztoprak'ın beraatlerini kararlaştırdı.

Aydınlar: Kin ve nefret kaybetti
Duruşmuyı, Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Metin Kaçan, Yılmaz Erdoğan, Akın Birdal, Nadire Mater ve Şanar Yurdatapan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda aydın ile İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Sture Theolin, Lahey Adalet Divanı eski savcısı Eric Östberg, Pen Uluslararası Yazarlar Birliği Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Eugene Schoulgin, İsveç Pen Yazarlar Birliği'nden Elisabeth Zila Olin ve çok sayıda yabancı gazeteci izledi. Yazar Yaşar Kemal, böyle bir davanın olmasını "utanç verici" bulduğunu, ancak bu kararla "demokrasiye doğru bir adım daha atıldığını" söyledi. Gazeteci-yazar Zülfü Livaneli ise "Türkiye de bir şeyler kazandı, kin ve nefret kaybetti" diye konuştu.

Veli SARIBOĞA

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır