kapat
05.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Sorunu ABD çözemez


Bush, "Türkiye'nin çok ciddi sorunları var, ama bütün çözümü ABD'den beklemek hem haksızlık, hem de fazla iyimserlik olur. Çözümü önce kendi içinizde sonra da IMF'nin desteği ile bulacaksınız" dedi
ABD eski başkanlarından George Bush dün akşam işadamı Rahmi Koç'un onuruna verdiği yemekte "Kemal Derviş Türkiye için çok büyük bir şanstır"dedi.

Sütlüce'deki Rahmi Koç Müzesi'nde işadamları, bazı parlamenterler ve üst düzey medya mensuplarıyla birlikte olduğu akşam yemeğinde eski içtenliği ve dost havasıyla yaptığı, esprilerle süslediği konuşmasında George Bush şunları söyledi: "Bir başkan hiçbir zaman tam olarak emin değildir ama ben eminim ki, Türkiye Körfez Savaşı sırasında ABD için bulunmaz bir müttefik gibi davranmıştır. Savaşta sizin desteğiniz ve Cumhurbaşkanı Özal'ın önerileri bizim için çok önemliydi ve varılan sonuçta büyük bir fark yarattı. Körfez Savaşı iki ülke arasında çok daha sağlam dostluk ilişkilerinin oluşmasına neden olmuştur. Bugünkü başkan Bush'un da gelecekte bu ülkeye karşı babasıyla aynı duyguları paylaşacağından hiç şüphem yok."

IRAK'TA HATA YAPMADIK
George Bush daha sonra kendisine eski Washington Büyükelçisi ve yazar Şükrü Elekdağ tarafından yöneltilen "Şimdi düşündüğünüzde Irak'ı almamakla hata mı yaptık dediğiniz oluyor mu?" sorusuna da "Kesinlikle hayır. Ben Vietnam savaşını gördüm ve hoşlanmadım. Aynı tecrübeyi bir kez daha yaşatmayı düşünemezdim. ABD'nin amacı bölgede Arap dünyasını kontrol edecek bir güç yaratmak değildi. Bir tecavüze son verme görevimiz vardı, sadece gerekeni yaptık" cevabını verdi.

Yemekten önce uzun bir süre sohbet ettiğimiz eski Başkan Bush'a "Sizin döneminizde Amerika ile Türkiye ilişkileri çok sıcaktı. Bu yüzden oğlunuz başkan seçildiğinde Türkiye bundan memnunluk ve gelecek için umut duydu. Oysa yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz sırasında ABD'den beklediğimiz ilgiyi göremedik. Bu ABD'nin Türkiye'ye bu dönemde daha mesafeli bir politika izleleyeceğinin belirtisi mi sizce?"

DERVİŞ BÜYÜK ŞANS
Bush: "Bunun dostlukla ilgisi yok. Türkiye'nin çok ciddi ekonomik sorunları var ama bunun bütün çözümünü ABD'den beklemek hem haksızlık, hem de fazla iyimserlik olur. Çözümü önce kendi içimizde sonra da IMF'nin desteği ile bulacaksınız. İki ülkenin dostluğunun bu ilişkilerin ötesinde her zaman süreceğine inanıyorum."

Koç Topluluğu ile işbirliği olanaklarını araştırmak ve mümkün olursa yatırım yapmak üzere Türkiye'ye gelen The Carlyle Group'un Yönetim Kurulu Başkanı David Rubenstein, Rahmi Koç ve Bush'la aynı masada oturan Devlet Bakanı Kemal Derviş de gece boyunca davetlilerin ekonomiyle ilgili sorularında kurtulamadı. George Bush, konuşmasının sonunda Derviş'i göstererek, "Kemal Derviş'in Türkiye için çalışması çok büyük bir şans" dedi.

PROĞRAM HAFTAYA
Rahmi Koç'un eski ABD Başkanı George Bush için verdiği yemekte Devlet Bakanı Kemal Derviş ile de sohbet ederek ona hepimizin en çok merak ettiği soruyu sordum: "Meclis'ten itirazlar yükseliyor. Onlara hiçbir açıklama yapmadığınızı, 42 gün geçmesine rağmen programdan ses çıkmadığını söylüyorlar. Ne zaman açıklanacak program?"

Derviş şöyle cevap verdi: "Sendikalarla, bankacılarla görüşüyorum. Bütçe oluşmadan ne olacağını tam anlamadan açıklama yapamam. Bir bütün oluşturmaya çalışıyoruz. Program önümüzdeki haftanın ortasında açıklanacak. Pazartesi, Salı günü de Meclis'te anlatacağım. Aslında acele olmasını isterken geciktiriyorlar. Rahat bıraksalar işler daha çabuk yürüyebilir."fKemal Derviş THY ve Türk Telekom'un özelleştirilmesi konusunda Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile yaptığı görüşmelerle ilgili soruya ise "Türk Telekom'da haklı oldukları taraflar var. Ama THY'ye çok yazık oluyor. O hemen satılmalı" cevabını verdi.

BUSH'UN İLK GÜNÜ
* Atina'dan özel bir uçakla İstanbul'a gelen George Bush, Çırağan Palace Kempinski Oteli'ne yerleşti. Daha sonra Türk işadamlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.

n Koç Topluluğu ile işbirliği olanaklarını araştıran The Caryle Gorup'un Yönetim Kurulu üyesi olan Bush Rahmi Koç'un onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

* 150 davetlinin katıldığı yemeğin verildiği salonun yakınından gelen sesler paniğe yol açtı. Araştırmada seslerin maytap patlaması olduğu anlaşıldı. Nebahat KOÇ-Ali ÖZLÜER

RUHAT MENGİ

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır