kapat
05.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Uçağı kaptıran ABD 10 yıl geriye gitti


Dünyanın teknoloji harikası EP-3 uçağını inceleyen Çinliler ABD'nin çok gizli bilgileri ve bilgisayar sistemlerini öğrendi
Washington'un korktuğu başına geldi ve Çinliler, Hainen Adası'na zorunlu iniş yapan istihbarat uçağı EP-3'e girip incelemelerde bulundu. Bilgisayar parçalarını laboratuvara götürmek için uçaktan söken Çinliler'in ABD'nin bölge hakkında topladığı çok gizli bilgiler ve bilgisayar teknolojisi hakkında çoğu şeyi öğrendiği söyleniyor. Çinliler'in uçağa giriş yaptığı çekilen uydu fotoğraflarıyla da kanıtlandı. BBC Televizyonu'na konuşan Amerikalı uzmanlar, bu durumun ülkenin 10 yıllık teknolojik çalışmalarını heba ettiğini dile getirdi. Uçağın sırlarının Çin'in eline geçmesi Amerikan istihbarat faaliyetlerine vurulmuş büyük bir darbe olacak.

3 ALTERNATİFLERİ VAR
EP-3 krizinin 1960'ta Ruslar'ın bir U2 casus uçağının sırlarını ele geçirmesi, FBI'daki köstebeğin 15 yıl Moskova'ya haber sızdırmasının ardından Amerika'nın en büyük skandalı olarak görülüyor. Çünkü Çinliler uçağın kopyasını yapabilir, teknolojiyi nükleer silah yapımında kullanabilir ya da bilgileri Amerikan istihbaratının hedefi olan ülkelere satabilir.

"KEŞKE UÇAĞI DÜŞÜRSEYDİK"
Öte yandan Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakın kişiler, uçağın Çinliler'in ellerine geçmesine ateş püskürüyor. İddialara göre, Pentagon'la görüşen Okinava'daki Amerikan deniz üssü komutanı, mürettebata uçaktan atlamalarını ve uçağı denize düşürmelerini emretti. Fakat 24 kişinin hayatının uçağın Çinlilerin eline geçmesinden daha önemli olduğuna karar veren mürettebat verilen emri dinlemedi. Amerika'nın elinde yalnızca 12 adet olan EP-3 uçaklarına, özel durumları nedeniyle senator ve milletvekillerinin dahi girmelerine izin verilmiyor. Uçaklar gizlilik nedeniyle 2 üste hazır bekliyor. Bir üs, amerika'da, diğeri ise İspanya'da. Ancak geçici görevlerde iniş yapması için Guam Adası ile Japonya'da EP-3'e özel üsler bulunuyor.

BİLGİLERİ OKUYACAKLAR
Uçağın mürettebatı, uçaktaki bilgisayarları imha ederek gizli bilgilerin Çin'in eline geçmesini engellemeye çalıştı. Fakat Çin'in elinde, silinen bilgileri tekrar kullanılır hale getirebilen aletler bulunduğu iddia edildi. "Manyetik mikroskop" adı verilen bu aletlerin manyetik bantlar üzerindeki silinmiş bilgileri okuyabildiği belirtiliyor.

DENİZ ALTININ PEŞİNDEYDİ
EP-3'ün Güney Çin Denizi'nde neyi araştırdığı konusunda yeni bir iddia öne sürüldü: Çin'in denizaltı teknolojisi hakkında ipuçları toplamaya çalışıyordu... Pekin'den sızan bilgilere göre, Pekin yönetimi son dönemde 2 ayrı denizaltı hizmete soktu. Bunlardan biri Rus yapımı Kilo sınıfı bir denizaltı. İkincisi ise cruise füzesi taşıyan Ruslar'ın Victor 3 sınıfı denizaltının bir gelişmiş modeli... ABD, bölgedeki askeri gücünün denizaltılar yüzünden tehlikede olduğunu düşünüyor.

DÜŞMAN'IN KUCAĞINA OTURDU
EP-3'ÜN pilotları uçağı indirmek için Hainan adasından daha kötü bir yer bulamazdı. Ada, Çin'in en gelişmiş elektronik savaş tesislerinin bulunduğu bölge özelliğini taşıyor. Çin'in uydu iletişim merkezlerinin de bulunduğu bölgedeki elektronik savaş konusunda uzman görevliler, EP-3'ün teknolojisini bir bakışta çözebilecek birikime sahipler.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır