kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Beş yıldızlı mutfağa Ulalı 'teyze' katkısı


Bodrum'daki The Marmara mutfağında geçen hafta teyzeler vardı. Teyzeler, Ula usulü katmer böreği, arabaşı çorbası ve kalbura bastı nasıl yapılır, Fransız aşçıbaşı Lionel Valla'ya kendi elceğizleriyle gösterdiler
The Marmara Bodrum'un mutfağı mutfak olalı böyle sevimli bir telaş görmemiştir. Dört Ulalı teyze, koskoca otel mutfağında unu, şekeri, süzgeci arıyor, harlı ateşi azaltmaya, dev fırınlara tepsileri yerleştirmeye çalışıyor, o yandan bu yana koşturuyor, kan ter içinde kalıyor. Diğer yandan Fransız aşçıbaşı elinde not defteri onların peşinden koşturuyor, neyi nasıl yapıyorlar not alıyor. Ben de öte yandan onları fotoğraflamaya çalışıyordum.

Bütün bu telaş, bu hafta ilki başlayan The Marmara Bodrum Weekend Plus günleri için. Weekend Plus tematik hafta sonu programları demek. Ayda bir kere yapılan bu programda özel bir mönü oluyor ve özel geziler düzenleniyor.

Ot börtü kök
Dün ve bugün yapılan ilk Weekend Plus'ın yemek teması Ege ve Akdeniz yemekleri. The Marmara Bodrum otelinin yönetimi, Ege ve Akdeniz mönüsünü oluşturması için gazetemiz yazarı Engin Akın'a rica ediyor. Engin Hanım düşünüyor taşınıyor ve aklına çocukluğunda yediği Ula'nın yemekleri geliyor. Uzun uzun yemek listeleri yapıyor, ortama gidecek en uygun yemekleri seçiyor. Bunlar nasıl yapılır aşçılara göstermek gerekeceği için Bodrum'a gitmeye karar veriyor. Bu arada memleketi Ula'da katmer böreğini, kalbura bastıyı en güzel kim yapardı diye düşünüyor. Aklına Halise Teyze'si geliyor. Ondan kuru kuru tarifini almak yerine Halise Teyze'yi ve yardımcılarını de alıp öyle geliyor Bodrum'a.

Halise ve Rabiya teyzeler gelir gelmez mutfağa giriyorlar ve başlıyorlar yemeklerini yapmaya. Bir yandan hamur yoğurulurken bir yandan otlar doğranıyor, bir yandan kalbura bastılar kızarıyor, bir yandan ekmekler pişiyor. İki çocuk dört torun sahibi olan 81 yaşındaki Halise Akıncı burcu burcu terliyor: "Buranın mutfağı bizim mutfakla kıyas götürmez tabii. Hiçbir şeyin yerini bilemedik, aklımız karıştı. Kalbura bastının tuzunu unuttuk bak! Fakat personel çok yardımcı. Aşçıları işlerini çok iyi biliyor". Haysiye Teyze'nin beş yıldızlı otel mutfağına ilk girişi değil. Erkek kardeşi, bir süre için İstanbul Tarabya otelinde kalıyormuş. O da onu ziyaret ettiğinde otelin o zamanki aşçıbaşısı Necip Usta'ya puf böreğini öğretmek için oranın mutfağına girmiş: "Bu sefer de Engin için geldik. Hep sorardı yöre yemekleri nasıl yapılır diye, işi o kadar ilerletti ki bizi buralara kadar getirdi. Çok meraklı çok. "

Öğlene kadar bütün yemekler pişiyor. Hep beraber oturuyor "Mmm... Mmm... Mmm"lar eşliğinde yemekleri yiyiyoruz. Sonra da Bodrum güneşine kendimizi bırakıp yediklerimizi hazmediyoruz.

Fransız aşçının hayali Türk lokantası
The Marmara Bodrum'un yemekleri genç ve esprili Fransız aşçı Lionel Valla'dan soruluyor. Valla Türk yemeklerini öğrenmiş. Yorum bile getirmiş: "Beğendiyi kaşarsız yapıyorum. İçli köfteyi küçük yapıyorum, az yağ emiyor." Lionel'in en büyük şikayeti Türkler'in başka tatları denememesi: "Kırmızı mercimekten püre yaptım, balığın yanına koyuyorum, istemem diyor! Bir tat, sonra sevme." Lionel para bulursa Paris'te Türk lokantası açacakmış.

MUTLU TÖNBEKİCİ

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır