kapat
03.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Yazarlar
 

Yaşlanmak yaşamaktır


"Yaşlandım, diye kenara çekilinir mi hiç? Verdi, Othello'yu kaç yaşında bestelemişti biliyor musunuz: 74..." "Olacak şey değil! Etrafımız 40 yaşındaki ihtiyarlarla dolu. Bazı öğrencilerim sanki 1000 yaşında!"
Sanatında 53'ncü yılını yaşadığı şu günlerde 'Hep Aşk Vardı' oyununu sergiliyor Yıldız Kenter. 73 yıllık ömrüne 100'ün üzerinde oyun sığdırma başarısını ise "Yaşamak, çalışmak ve üretmek olarak" özetliyor Kenter.

* Yaşlılığı nasıl tanımlarsınız?

Yaşlanmak yaşamışlığı gösterir her şeyden önce. Yaşlanmanın küçümsenecek de hiçbir yanı yok. Herkes yaşamak istediği için; yaşlanmayı göze almalı... İhtiyarlama ise apayrı bir şey. 40 yaşında ihtiyarlarla dolu etrafımız. Benim öğrencilerimin bazısı 1000 yaşında geliyorlar bazen okula.

AZRAİL İLE ÇEKİŞMEM VAR
*73 yaşında ayakta kalmanın sırrı nedir?

Son oyunumda bunu anlatıyorum. Azrail ile bir çekişme var ve ölüme götürmek istiyor Azrail. Ben durmadan ölümden kaçıyorum. Oyunda Azrail, "Sizden çok daha genç olanlar ne zamandır orada" diye soruyor. Bunun üzerine kadın, "Ayıp ettiniz ama şimdi" diyor ve şöyle devam ediyor: "Mikelanj, Saint Pierre Kilisesi'nin kubbe inşaatına 74'ünde başladı; 89'unda tamamladı. Verdi 74 yaşında Othello'yu, 80'inde Falstaff'ı besteledi. Toscanini 85 yaşında kafasında 100 opera, 250 senfoni ve sayısız oda müziği taşıyordu. Chagall 97 yaşında resim yapıyordu." Yani ayakta kalmanın sırrı işte bu... Onun için de ne gençleri, 'Anlamaz' diye dışlamalı ne de yaşlıları, 'Artık beyni sulanmış; otursun oturduğu yerde' diye değerlendirmeli.

*Hayatınızın dönüm noktası nedir?

Ben üç defa trafik kazası geçirdim. Onlardan sıyrıldım. Bu trafik kazasının bir tanesinde en yakın arkadaşımızı, tiyatromuzun candamarı Kamuran'ı kaybettik. Bir diğerinde kızım gidiyordu. Birinde hepimiz birden gidiyorduk. Yani çok sıyırtıyor insan yaşamı boyunca onların hepsi dönüm noktalarıdır.

ADALET AĞAOĞLU'NU HEP OKURUM
*Dönüp dönüp okuduğunuz bir yazar var mı?

Adalet Ağaoğlu'nu durmadan okurum. Yeni yeni şeyler keşfederim onda. Haftanın günleri yetmiyor bana. Zaman, çalışan, merak eden için az. "Eğer işinin görülmesini istiyorsan; meşgul olana ver" diye bir söz vardır. Yani çalışmak iyidir.

*Yaşı ilerleyenlere ne önerirsiniz?

Hiçbir şey önermem. Ben birisine tarif ederim bir şeyi; sonra oynarım ama onun benim gibi yapmasına imkan yoktur. Ben de onun gibi yapamam. Yani herkesin reçetesi bir değil. Ama çalışmalarını dilerim.

Ayakta kal, ayakta öl
Benİm için annem her zaman inanılmaz biri olmuştur. Büyük bir sorunla karşılaştığım zaman, elim gayri ihtiyarı parmağımda taşıdığım annemin yüzüğüne gider. 'Sen annenin kızısın' derim kendi kendime, 'Sen annenin kızısın...' Onun gücünü seviyorum. Yaşamak; çalışmak ve üretmek, demek bence. Benim özel reçetemşöyle: 'Ayakta kalmak, çalışabilmek ve ayakta ölmek.'

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır