kapat
03.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

İsmine bak semtini anla


Çocuklara verilen isimler semtlere göre değişiyor. Eyüp'te İslami, Ümraniye'de etnik isimler tercih edilirken lüks semtlerde yeni isimler türetiliyor!
İSİM deyip geçmeyin. Son yıllarda aileler bebeklerine farklı isim koyabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Eskiden en çok kullanılan Mehmet, Ayşe gibi isimler ise yerlerini yavaş yavaş Nur'lara, Can'lara terk ediyor.

Ailelerin isim tercihleri oturdukları bölgeye göre de çeşitlilik gösteriyor.

Ancak bir de ailelerin anlamını düşünmeden koyduklarını isimler var. Toplum önünde rencide olan bu kişiler, yıllar sonra Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne başvurarak isimlerini değiştirebiliyor.

Kimi Yosma'yı Yasemin'e, Kader'i Serdar'a Satılmış'ı da Murat'a dönüştürüyor!

ÜMRANİYE

Etnik tercih
İSTANBUL'UN kozmopolit ilçelerinden Ümraniye'de ise daha çok etnik kökene ve politik görüşe göre isim veriliyor. Aileler çocuklarının isimlerini Kur'an-ı Kerim'de geçen adlardan seçiyor... Mücahit, Ömer, Süreyya, Fatma, Abdülsamet ilk akla gelenler... Güney ve Doğu Anadolu kökenliler ise gelenekleri takip ediyor... Zeynel, Roşan, Hatice, Şahika, Baran, Berfin gibi...

FATİH

'Can'landı!
FATİH'TE babalar oğullarına kendi babalarının adını verip sonuna Can'ı ekliyor... Özellikle muhafazakar kesimin oturduğu Fatih'te Fehmican, Kadircan nüfus kayıtlarında en çok dikkati çeken isimler arasında. Bunların dışında tercih edilen isimlerde ilk sıraları Tunç, Ozan, Orkun, Yiğit, Yağız alıyor. Kız çocuklarına ise daha çok Buse, Gözde, Sena, Dilara, Beyza adı veriliyor.

LÜKS SEMTLER

Yeni isimler
İSTANBUL'UN elit kesimlerinde ise özellikle kız isimlerinde yeni isimler tercih ediliyor. Müstakbel anne ve babalar kızları için Jülide veya Melisa'yı beğeniyor. Bir de isimlerin sonuna "Su" eklenerek yeni isimler türetiliyor. Zeynepsu, Begümsu gibi. Bunları Yağmur, Sude, Çağla, Damla, Ece izliyor... Erkeklere ise ünlü futbolcularının adı veriliyor. Hakan, Fatih, Emre, Nihat, Serhat, Ogün ilk akla gelenler...

Bülent GÜNAL

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır