kapat
03.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

SPK'nın rolü tartışılıyor


İMKB Denetim Kurulu Üyesi Asil Onay ve ünlü spekülatör İlhami Suaydın, son günlerde borsacıların üzerinde konuştuğu iki ayrı isim.
Borsacıların dürüstlüğü ile tanıdığı Onay, şu anda cezaevinde. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada işlem yapması yasaklanan İlhami Suaydın ise yeni kurulan Borsa Aracılar Birliği'nin çiceği burnunda disiplin kurulu üyesi.

SPK GERİDEN GELDİ
İşte bu iki olay ve iki ünlü ismin etrafından dönen olaylar, SPK'nın konumu üzerinde tartışma yarattı. Borsacılara göre SPK olayları geriden takip ediyor.SPK ilk şoku, Suaydın'ın yeni görevi ile yaşadı. Erciyes Menkul Kıymetler Şirketi'nin sahibi Suaydın'ın borsa aracı şirketlerinin temsilcisi olarak 50 oy alarak disiplin kurulunda yer alması SPK'da "Demek isteseydi Başkan bile seçilecekti" şeklinde yorumlandı. SPK kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre ilgili yönetmelikte açık vardı. Yani SPK borsada işlem yasağı olan kişi ve kurumların sermaye piyasasıyla ilgi

li yasal kurumlarda görev yapmasını engelleyen bir madde olmadığını hatırladı.

YETKİ KİMİN?
SPK'da yaşanan ikinci sıkıntı ise Asil Onay'ı cezaevine götüren süreç. Karon Menkul Kıymetler'in İzmir bürosuna savcının talimatıyla bir baskın yapılır. Onay, ifadesinin ardından cezaevine gider.

Bu tür yatırımcı şikayetlerinde önce SPK inceleme yapar ardından olayın ciddiyetine göre savcılığa suç duyurusunda bulunurdu. Bu işlemde ise SPK devre dışı bırakıldı.

SPK'nın sadece izlemekle yetindiği bu sürecin ardından Karon Menkul Kıymetler'in yetki belgesini askıya aldı. Yani şirket çalışamaz hale geldi. SPK'nın bu olayla ilgili olarak da ilk etapta İçişleri Bakanlığı'nı arayarak, "yetki alanının ihlal edildiğini bildirdi" ancak yanıt alamadığı öğrenildi. Kurumlar üzerindeki otoritesinin sarsılmasından endişe duyan SPK bunun üzerine Onay'ın gözaltına alınmasına neden olan 18 milyar liralık usulsüz işlemle ilgili olarak apar topar hazırladığı raporu önceki gün İzmir Cumhuriyet Savcısı'na gönderdi.

Onay'ın ifade vermeye giderken, "İşlem hacmi ile para büyüklüğünü karıştırdılar" açıklaması dikkat çekerken, piyasada 18 milyar liralık bir olay için Karon Menkul Değerler'in kapatılmasının doğru olmadığı öne sürülüyor. Ancak bu noktada SPK'nın da yapabileceği birşey kalmamıştı. Olaya müdahil olmak isteyen SPK dün hazırladığı raporu öğle saatlerinde savcıya ulaştırdı.

BÜYÜTÜLÜYOR
Aracı Kurumlar Birliği disiplin kuruluna seçilmesi olay olan ve manipülatif işlem yaptığı gerekçesi ile ocak ortalarında borsada işlem yapma yetkisi kaldırılan Erciyes Menkul Değerlerin sahibi İlhami Suaydın ise kendisine yönelik eleştirilerden rahatsız. Suaydın, "Bana SPK yasak getirdi, ancak yönetmelikte borsa yasaklıları seçimlere katılamazlar diye birşey yok.

Seçimden bir gün önce öğle yemeği sırasında karar verdim ve katıldım, üçte birinin de oyunu aldım. Eğer SPK yönetmeliği değiştirirse, ne gerekiyorsa biz de onu yaparız" diyor.

SPK, yükselişini engelleyemedi
Ercİyes Menkul Değerler'in sahibi İlhami Suaydın, borsanın ünlü spekülatörlerinden biri. Hatta öyle ki bir dönem piyasadaki her önemli fiyat hareketi onun ismiyle anılıyordu. 12 Ocak günü SPK aralarında Suaydın'ın da bulunduğu 13 spekülatöre borsada işlem yasağı getirdi, Suaydın geçen hafta Aracı Kurumlar Birliği Genel Kurulu'nda Disiplin Kurulu'na seçildi

Mali Şube araştırması yetti
İMKB Danışma Kurulu Üyesi. Yıllardır piyasada dürüst kimliği ile bilinen Onay, geçtiğimiz hafta İzmir'de Mali Şube Polisi tarafından "SPK Yasası'na muhalefetten" gözaltına alındı. Devre dışı kalan SPK apar topar incelemelerini tamamlayarak önce Karon Menkul Değerleri geçici olarak kapattı, ardından da dün savcılığa elindeki tüm bilgileri teslim etti.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır